Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πώς ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Οδηγός με 10 ερωτήσεις – απαντήσεις

*Πόσους υποψήφιους “σταυρώνουμε”

*Τι ισχύει με ετεροδημότες, εκλογική άδεια

*Τα 31 κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας

*Πότε θα έχουμε εκτίμηση αποτελέσματος

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές, όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους και θα καθορίσουν τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συνολικά θα εκλεγούν 720 βουλευτές από 705 που είναι σήμερα, προκειμένου να αποτυπωθούν οι δημογραφικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σ’ αυτή τη νέα συγκυρία, το ερώτημα είναι εάν οι Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες, με δεδομένο ότι το Ευρωκοινοβούλιο θεωρείται “κάτι το ξένο”, για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Η δημόσια συζήτηση πάντως που έχει ξεκινήσει, δείχνει ότι οι κάλπες της 9ης Ιουνίου αποτελούν μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, καθώς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη που θέλουν οι πολίτες.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές γίνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου:

– η ακρίβεια αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα,

-τα επιτόκια είναι σε υψηλά επίπεδα και έχουν εκτοξεύσει το κόστος ζωής και

-οι δυνάμεις της ακροδεξιάς κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πάντα θα κριθούν από τη συμμετοχή και τη διάθεση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες, κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο.

Ο “Χ-τύπος” παρουσιάζει σήμερα ένα χρήσιμο οδηγό 10 ερωτήσεων απαντήσεων για να καταστήσει σαφές ότι η δύναμη των πολιτών είναι η συμμετοχή που εδραιώνει και κάνει πιο δυνατή τη Δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη.

Πότε θα γίνουν οι ευρωεκλογές

Οι κάλπες θα στηθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου και θα διοργανωθούν σύμφωνα με τους εκλογικούς κανόνες κάθε κράτους μέλους και οι πολίτες θα επιλέξουν τους εκπροσώπους της χώρας τους σε ανοιχτές, ημι-ανοιχτές και κλειστές λίστες. Η πρώτη χώρα στην οποία θα ανοίξουν οι κάλπες είναι η Ολλανδία στις 6 Ιουνίου και αμέσως μετά σειρά θα πάρει η Ιρλανδία την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία θα συμμετάσχουν το Σάββατο 8 Ιουνίου, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα ψηφίσουν την Κυριακή 9 Ιουνίου. Η Τσεχία και η Ιταλία θα επιτρέψουν την ψηφοφορία σε συνεχόμενες ημέρες: Παρασκευή και Σάββατο για τους Τσέχους και Σάββατο και Κυριακή για τους Ιταλούς.

Πού και πώς ψηφίζουμε στην Ελλάδα

Το εκλογικό τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας κάθε πολίτη και για να το βρείτε θα πρέπει να ανατρέξετε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών ή στο κοντινότερο σχολείο της περιοχής σας.

Σε κάθε περίπτωση για να ψηφίσει κανείς θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ ψηφίζουμε μια φορά και να είμαστε πολίτες της Ε.Ε.

Η εκλογική διαδικασία στη χώρα μας αρχίζει στις 7 το πρωί και οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν οι γεννηθέντες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2007 που είναι Έλληνες πολίτες, ή πολίτες χώρας εντός ΕΕ με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Ψηφίζουν δηλαδή άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω, ενώ στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Αυστρία, το όριο ηλικίας έχει οριστεί στα 16.

Στις εκλογές ψηφίζουμε:

-είτε δια ζώσης στο εκλογικό τμήμα που ανήκουμε,

-είτε με επιστολική ψήφο, αρκεί να έχουμε κάνει αίτηση.

Όσοι ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με φυσική παρουσία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με την χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Τι ισχύει με τους ετεροδημότες

Εάν κάποιος θέλει να ψηφίσει ως ετεροδημότης, αν έχει κάνει αίτηση σε παλαιότερες εκλογές θα ψηφίσει στον τόπο που έχει δηλώσει ως μόνιμη κατοικία, κατά την αίτηση ετεροδημότη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ισχύει η παλιά αίτηση και δεν χρειάζεται να κάνει καινούργια.

Στην περίπτωση όμως που θέλει να ψηφίσει και πάλι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, θα έπρεπε να έχει κάνει αίτηση έως τις 30 Απριλίου προκειμένου να διαγραφεί η αίτηση ετεροδημότη που έχει κάνει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠΕΣ.

Πόσους “σταυρώνουμε”

Ο κάθε ψηφοφόρος επιλέγει το ψηφοδέλτιο του κόμματος ή του συνασπισμού των συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί, αφού μπει στο παραβάν, καθώς η ψήφος είναι μυστική.

Στη συνέχεια, βάζει σταυρό αριστερά του ονόματος του υποψηφίου τον οποίο επιθυμεί να ψηφίσει, ενώ συνολικά έχει το δικαίωμα να “σταυρώσει” μέχρι και τέσσερις υποψήφιους.

Στην περίπτωση που επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από τους τέσσερις, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά τον συνδυασμό, ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Όσον αφορά στις απορίες της τελευταίας στιγμή, υπάρχουν εφορευτικές επιτροπές που μπορούν να δώσουν απαντήσεις και να λύσουν τυχόν προβλήματα.

Τι ισχύει με την εκλογική άδεια

Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να λάβουν ειδική άδεια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές.

Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα.

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.

Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά την ειδική άδεια εκλογών.

Βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση την οποία θα πρέπει να διανύσει ο εργαζόμενος ψηφοφόρος.

Για εργαζόμενους με πενθήμερο:

-από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα,

-από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες,

-για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

Για εργαζόμενους με εξαήμερο:

-από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα,

από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες,

-από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες

-για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες.

Τι ισχύει με την επιστολική ψήφο

Όποιοι έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο δεν μπορούν να ψηφίσουν και με φυσική παρουσία.

Η επιστολική ψήφος θα πρέπει να παραληφθεί έως το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17:00,.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα θα ενημερωθεί για τη μη παραλαβή του φακέλου και θα επιτρέψει να ψηφίσετε με φυσική παρουσία εκεί την Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 11.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ.

Εάν η επιστολική ψήφος παραληφθεί έγκαιρα, αυτονοήτως δεν μπορούν να ψηφίσουν και με φυσική παρουσία την ημέρα των Ευρωεκλογών.

Ποια κόμματα συμμετέχουν

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, θα πάρουν μέρος 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων που έχουν ως στόχο είτε να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων είτε να εδραιώσουν την παρουσία τους στην πολιτική ζωή της χώρας.

Κάποια από αυτά τα κόμματα έχουν ισχυρή εθνική παρουσία, ενώ το παράβολο των 20.000 ευρώ που επιβλήθηκε αποθάρρυνε την κάθοδο άλλων.

Τα 31 κόμματα που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές στη χώρα μας είναι τα εξής:

-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

-ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

-ΝΙΚΗ,

-ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

-ΜέΡΑ 25

-ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

-ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ

-ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.

-ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο

-ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)

-ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

-Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

-ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

-ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα,

-ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

-ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)

-Κίνημα 21

-ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

-Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)

-Νέα Αριστερά

-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

-ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

-Ελλήνων Συνέλευσις

-Πράσινο κίνημα

-Δημιουργία

-ΚΟΣΜΟΣ

Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα ανακοινωθούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου.

Οι υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου σκοπεύουν να δημοσιεύσουν την πρώτη πλήρη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου στις 20:15 με δεδομένα που θα συνδυάζουν τις εκτιμώμενες ψήφους και τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Σε κάθε περίπτωση έως τις 23:00 το βράδυ, μόλις έχουν κλείσει οι κάλπες σε όλα τα κράτη μέλη, θα υπάρχει μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη ματιά στη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το νέο πολιτικό τοπίο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και θα δείξει εάν υπάρχουν περιθώρια για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Πόσοι εκλέγονται

Στην Ελλάδα θα αναδείξουμε συνολικά 21 ευρωβουλευτές, όσους δηλαδή εκλέξαμε και στις ευρωεκλογές του 2019, από ενιαία ψηφοδέλτια, με την ελληνική επικράτεια να αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Οι ευρωβουλευτές θα αναδειχθούν με βάση το ποσοστό που θα πάρει κάθε κόμμα, ενώ οι Ευρωπαίοι θα εκλέξουν 720 ευρωβουλευτές, ενώ το σύνολο δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον πρόεδρο.

Μετά τις ευρωεκλογές τι;

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Στην πρώτη σύνοδο ολομέλειας του νέου Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές συνεδριάζουν και εκλέγουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε επόμενη σύνοδο, το Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει το Σώμα των Επιτρόπων στο σύνολό του.

Οι ευρωβουλευτές διαμορφώνουν και αποφασίζουν για τους νέους νόμους που θα αφορούν τόσο την οικονομία όσο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η δημοκρατία, η ισότητα και το κράτος δικαίου.

Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα, εκλέγει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τους Επιτρόπους της και τους κρατά υπόλογους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ