Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Αντεπίθεση Μητσοτάκη – Όλο το σχέδιο για την αύξηση των εισοδημάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας δίνει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ανακτήσει η Ν.Δ. τη σχέση εμπιστοσύνης της με την κοινωνία που έδειξε να διαρρηγνύεται στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στο δίλημμα στροφή προς το Κέντρο ή επιστροφή στις ρίζες της Κεντροδεξιάς, απαντά με φυγή προς τα εμπρός και πρωτοβουλίες που οδηγούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

“Γαλάζια” στελέχη τονίζουν, ότι οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται έχουν ως στόχο να αλλάξουν το κλίμα στην οικονομία, κάτι που όπως εξηγούν θα δώσει νέα πνοή στη σχέση της κοινωνίας με τη Ν.Δ.

Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση δίνεται στον τομέα της ακρίβειας που ταλανίζει τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι “η μάχη που δίνουμε για αποκλιμάκωση των τιμών συνεχίζεται”.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποτελεί το μείζον πρόβλημα και ευελπιστούν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η μελέτη του ΙΕΛΚΑ καταγράφει για πρώτη φορά, μικρές μειώσεις τιμών σε 12μήνη βάση, γεγονός που καθιστά σαφές -με βάση τα κυβερνητικά στελέχη-, ότι αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες που έγιναν.

Για να μην υπάρξει πισωγύρισμα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι των τιμών θα είναι συνεχείς και ότι είναι σε ισχύ ο πενταπλασιασμός του ανώτατου ορίου στα πρόστιμα για την παράταση των διατάξεων του πλαφόν στο κέρδος.

Οι πολυεθνικές

Πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη της κυβέρνησης με την ακρίβεια είναι η Κομισιόν, που μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που είχε στείλει σχετική επιστολή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αρχίζει ελέγχους στις πολυεθνικές.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά και τους καταναλωτές και ευελπιστούν ότι οι πολυεθνικές θα συμμορφωθούν και θα αρχίσουν να ρίχνουν τις τιμές.

Ανοίγει τα χαρτιά του

Οι “μάχες” για το καλάθι του νοικοκυριού, θα είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει έργο με απτά αποτελέσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους παραγωγικούς φορείς, θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2027 και θα αναδείξει το πως θα αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών.

Οι μισθοί

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στην αύξηση των μισθών, τονίζοντας ότι αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης και μια δική του προσωπική δέσμευση προς τους πολίτες.

Ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι η ακρίβεια κάποια στιγμή θα φύγει αλλά οι αυξήσεις των μισθών θα μείνουν και στο πλαίσιο αυτό θέλει να αρχίσουν να μπαίνουν στέρεες βάσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 έως το τέλος της τετραετίας, προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των νοικοκυριών, αλλά και των νέων.

Συντάξεις

Μεταξύ των παρεμβάσεων που δρομολογούνται είναι και οι αυξήσεις στις συντάξεις, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα εισοδήματα των απόμαχων της ζωής δεν είναι αρκετά για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το ποσοστό της αύξησης δεν έχει ακόμη “κλειδώσει”, αλλά θα δοθεί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, ενώ για όσους έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα υπάρξει μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Επαγγελματίες

Ανάσες θα υπάρξουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς δρομολογούνται αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησής τους, με στόχο το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο δίκαιο.

Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα αξιολογηθούν τα ευρήματα από αυτές και στη συνεχεία, εκεί που θα διαπιστωθούν αστοχίες, θα υπάρξει παρέμβαση έτσι ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι οι αδικίες διορθώνονται.

Οι αλλαγές θα κινηθούν στους εξής άξονες:

-στην ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή που ενδεχομένως θα μειωθεί,

-θα λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα,

-θα γίνει πιο εύκολη διαδικαστικά η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν από τις αρχές του 2025 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και θα ακολουθήσει άλλη μια ίδια το 2027, ώστε οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου να διαμορφωθούν στο 35,16%.

Στέγαση

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και η αντιμετώπιση του δημογραφικού που είναι πρόβλημα ύψιστης εθνικής σημασίας, καθώς μια σημαντική μερίδα της νέας γενιάς δεν μπορεί να κάνει οικογένεια λόγω του υψηλού κόστους ζωής.

Η εξεύρεση φθηνής στέγης αποτελεί πλέον άπιαστο όνειρο, και για τον λόγο αυτόν, θα δοθεί έμφαση στα προγράμματα “Σπίτι μου”, που απευθύνεται σε ζευγάρια έως και 50 ετών, προκειμένου η δόση να είναι χαμηλότερη από το ενοίκιο.

Τα προγράμματα έχουν αρχίσει να “τρέχουν” και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι μέσω των χαμηλών επιτοκίων και το εισόδημα των οικογενειών θα αυξηθεί και θα αρχίσει να λύνεται το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός του έτους θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΪΠΕΔ, ενώ σε συνεννόηση με την Κομισιόν θα “τρέξει” και το 2ο πρόγραμμα “Σπίτι μου”.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ