Ειδήσεις
Ρεπορτάζ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από το 2025
*Οι αλλαγές στο εισόδημα από τη νέα χρονιά
*Που θα φτάσει ο νέος κατώτατος μισθός
*Οι τριετίες και οι ασφαλιστικές κρατήσεις
*Πόσα επιπλέον θα λάβουν οι συνταξιούχοι
Με αυξήσεις στις αποδοχές επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στο τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της ακρίβειας, που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.
Οι πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, καθιστούν σαφές ότι στόχος είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών ώστε να μπορούν ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα – παρά τις μικρές μειώσεις του τελευταίου διαστήματος-, σε συνδυασμό με την ενεργειακή ακρίβεια, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Ακόμη και η πάλαι ποτέ ισχυρή μεσαία τάξη τα βγάζει δύσκολα, ενώ η κατάσταση τείνει να γίνει εφιαλτική για τους χαμηλά αμειβόμενους, αλλά και τα νέα παιδιά που αδυνατούν να κάνουν οικογένεια.
Στρατηγική της κυβέρνησης σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία είναι η τόνωση της αγοραστικής δύναμης, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να πάρει ανάσες ο οικογενειακός προϋπολογισμός.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει σημαντικά βήματα στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο το 2027, ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ.
Εντός του 2025, μάλιστα, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι συνταξιούχοι θα δουν ακόμη μια αύξηση στις αποδοχές τους, για να σταλεί μήνυμα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.
Δημόσιος τομέας
Με βάση το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ο εισαγωγικός βασικός μισθός για έναν νεοδιοριζόμενο πολιτικό υπάλληλο κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, δεν θα υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα προσδιορίσει και την αύξηση των βασικών μισθών στο Δημόσιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025.
Το δεδομένο που έχουμε έως τώρα είναι ότι ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 830 ευρώ και στόχος είναι να φτάσει σε 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027.
Κατά συνέπεια, έως τότε η μέση ετήσια αύξηση με βάση τον στόχο για 950 ευρώ το 2027, θα ανέρχεται σε περίπου 40 ευρώ.
Με βάση αυτό το σενάριο, κάθε χρόνο, από το 2025 έως το 2027, ο μισθός αυτός το 2027 θα προσδιοριστεί σε 870 ευρώ, οπότε και ο εισαγωγικός βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα θα ανέλθει σε 870 ευρώ από 850 ευρώ σήμερα.
Σε δωδεκάμηνη βάση -στο δημόσιο δεν υπάρχουν δώρα – προστίθενται 240 ευρώ επιπλέον, που θα τα λάβουν όλοι ανεξαιρέτως -και νέοι και παλαιοί δημόσιοι υπάλληλοι-, οι ένστολοι και οι γιατροί ΕΣΥ και όλα τα ειδικά μισθολόγια.
Το πλέον σημαντικό με βάση αυτή την εξέλιξη είναι ότι θα δουν αύξηση και όσοι συμπληρώνουν τριετίες, κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη άνεση τις αυξημένες ανάγκες τους.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης τονίζουν ότι όσοι ανεβαίνουν μισθολογικό κλιμάκιο το 2025 λόγω χρόνων υπηρεσίας, αντί 40-60 ευρώ που υπολόγιζαν, θα πάρουν 60-80 ευρώ παραπάνω κάθε μήνα.
Μεγάλο κίνητρο για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς θα λάβουν έως 1,5 μισθό επιπλέον, είναι και το “μπόνους” για την επίτευξη στόχων που θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2025.
Ασφαλιστικές κρατήσεις
Ευνοϊκότερο γίνεται το μισθολογικό τοπίο για όλους τους εργαζόμενους, καθώς γίνεται πράξη ένα πάγιο αίτημα που αφορά στη μείωση της ασφαλιστικής κράτησης υπέρ Υγείας κατά 0,5% του μισθού τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει μια αύξηση της τάξης των 4-8 ευρώ το μήνα που ναι μεν δείχνει μικρή αλλά εάν υπολογιστεί σε βάθος χρόνου, σημαίνει μια αύξηση της τάξης των 50-100 ευρώ ετησίως.
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι για τα νοικοκυριά στα οποία υπάρχουν δύο εργαζόμενοι που είναι μισθωτοί, οι αυξήσεις αυτές μετράνε διπλά ως προς το συνολικό εισόδημα που έχουν στη διάθεσή τους.
Ανήλικα παιδιά
Όσον αφορά στα νοικοκυριά που έχουν ανήλικα παιδιά, το επίδομα Τέκνων (Α21) αυξάνεται κατά 17-20 ευρώ το μήνα, κάτι που σημαίνει μια αύξηση της τάξης των 200– 240 ευρώ επιπλέον το χρόνο για κάθε παιδί.
Στο πλαίσιο αυτό, οι νυν δικαιούχοι θα λάβουν τον Δεκέμβριο φέτος και μια επιπλέον δόση τον Δεκέμβριο σαν έκτακτο επίδομα, δηλαδή 28 – 980 ευρώ επιπλέον για οικογένειες με 1 ή έως και 8 παιδιά συνολικά.
Νέα δεδομένα υπάρχουν και για τα παιδιά που σπουδάζουν σε κάποιο ΑΕΙ της Περιφέρειας και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να δίνουν πολλά χρήματα κάθε μήνα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Σ’ αυτή την περίπτωση, το στεγαστικό επίδομα συγκατοίκησης αυξάνεται κατά 500 ευρώ- από 2.000 στα 2.500 ευρώ- ενώ οι τρίτεκνοι δε θα χάνουν την ιδιότητα όταν τα παιδιά τους τελειώσουν τη σχολή.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί
Το νέο βοήθημα για το 2025 αφορά στην απαλλαγή από φόρoγια τα voucher που αφορούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με στόχο να διευκολυνθεί η ζωή των νέων ζευγαριών
Τα voucher που αφορούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κυμαίνονται από 2.600- 5.000 ευρώ και το έμμεσο όφελος -9%-22% της αξίας τους για τους περισσότερους- κυμαίνεται έως και 600 ευρώ επιπλέον.
Επιπρόσθετα, δίδεται κίνητρο και σε μεγάλες επιχειρήσεις να δίνουν οικειοθελώς παροχές έως 5.000 ευρώ στους εργαζομένους για κάθε 1ο παιδί που αποκτούν (ή έως και 10.000 ή 15.000 για το 2ο ή 3ο παιδί).
Ένστολοι -γιατροί ΕΣΥ
Στην κατηγορία των κερδισμένων, είναι οι ένστολοι οι οποίοι εκτός των αυξήσεων στο δημόσιο και στα οικογενειακά επιδόματα, θα λάβουν ως αποζημίωση για νυχτερινά το 2025 αύξηση 4-36 ευρώ μικτά ή 50-400 ευρώ επιπλέον ετησίως.
Νέο τοπίο διαμορφώνεται και για τους γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο φορολογούνται οι εφημερίες, καθώς το ποσοστό μειώνεται στο 22%, από το 36%-44% που ισχύει σήμερα.
Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει το μηναίο καθαρό όφελος που θα έχουν μεσοσταθμικά οι γιατροί του ΕΣΥ, υπολογίζεται σε 150 ευρώ, ενώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει και τα 200 ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ σε ετήσια βάση εξοικονομούν ένα ποσό της τάξης των 1.800 ευρώ, που ναι μεν δεν είναι μεγάλο, είναι όμως βοήθημα με το οποίο η Πολιτεία αναγνωρίζει την προφορά τους στη δημόσια υγεία.
Παράγοντες του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι από τον Ιανουάριο 2024 αυξήθηκε η αποζημίωση εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ κατά 20%, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται ότι είναι δυνατόν για να αυξηθούν οι αποδοχές τους.
Όσοι γιατροί επιλέξουν να υπηρετήσουν στην άγονη γραμμή, θα λάβουν επιπλέον αυξήσεις έως 600 ευρώ το μήνα ή 7.200 το χρόνο, καθώς στόχος της Πολιτείας είναι να ενισχύσει και θα θωρακίσει το ΕΣΥ σε τέτοιες περιοχές.
Συνταξιούχοι – ευάλωτοι
Για την κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία, λόγω του ότι και στήριξαν τη Ν.Δ. στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και αποτέλεσαν βασικό παράγοντα για να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αγοραστική τους δύναμη ωστόσο δεν είναι αυτή που πρέπει και τα τελευταία χρόνια, καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για να αυξηθούν οι αποδοχές που λαμβάνουν ώστε να ζουν καλύτερα.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα επιδόματα σε όσους έχουν προσωπική διαφορά αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη ζωή όσοι έχουν εγκαταλείψει τον εργασιακό τους βίο.
Οι αυξήσεις που θα λάβουν από τις αρχές του χρόνου θα είναι της τάξης του 2,2% έως και 2,5%, κάτι που σημαίνει από τουλάχιστον 10 έως και 40 ευρώ ο καθένας.
Το ποσό που θα λάβουν προκύπτει από τον κανόνα που προβλέπει ο Νόμος Κατρούγκαλου (50% της ετήσιας Ανάπτυξης + 50% του ετήσιου πληθωρισμού).
Σε ετήσια βάση, τα χρήματα που θα λάβουν είναι από 100 έως και 500 ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση, ενώ το συνολικό κονδύλι υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ.
Επίδομα από 100 έως 200 ευρώ θα λάβουν όσοι χάνουν τις αυξήσεις λόγω του προβλήματος που έχουν με την προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.
Κερδισμένοι σ’ αυτή την περίπτωση βγαίνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι λόγω του ότι το επίδομα που θα λάβουν είναι μεγαλύτερο και από το αν δεν είχαν χάσει τις αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός χαμηλοσυνταξιούχου που λαμβάνει 600 ευρώ κάθε μήνα και θεωρητικά θα έπαιρνε αύξηση 13-15 ευρώ το μήνα ή 150-180 ευρώ το χρόνο.
Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν έπρεπε να πάρει καμία αύξηση, αλλά τον Δεκέμβριο θα λάβει επίδομα της τάξης των 200 ευρώ, που είναι περισσότερα από όσα θα έπαιρνε, αν λάμβανε την αύξηση κανονικά.
Στην περίπτωση, όμως, ενός συνταξιούχου που λαμβάνει 1000 ευρώ μηνιαίως, αυτός θα λάβει 150 ευρώ, αντί 250-300 ευρώ, που ήταν ετήσια συνολική αύξηση, εάν δεν είχε προσωπική διαφορά.
Ωστόσο, τα 250-300 ευρώ “σβήνουν” την προσωπική διαφορά που έχει φέτος και το 2026 δε αποκλείεται να λάβει κανονικά αυξήσεις.
Επίσης, έκτακτο επίδομα 200 ευρώ θα λάβουν τα Χριστούγεννα, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες αλλά και όσοι λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας.
Με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες, 50% του μηνιαίου επιδόματος θα λάβουν και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ