Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: “Βουλιάζει” ο ΣΥΡΙΖΑ – Τέλειωσαν Κασσελάκη, συνεχίζουν τον εμφύλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

*Τι συμβαίνει με Φάμελλο – Παππά

*Ποιοι βάζουν πλώρη για αρχηγοί

*Οι δρόμοι του έκπτωτου προέδρου

*Γιατί σιωπά ο Αλέξης Τσίπρας

Δίχως τέλος είναι ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, που βουλιάζει μέρα με τη μέρα στην ανυποληψία και δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί ενωμένος και να συνεχίσει ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η “καρατόμηση” του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση του Προέδρου άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μόλις ξεκίνησε το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η ενότητα είναι επίπλαστη και ο χρόνος έως την εκλογή νέου προέδρου -στις 24Νοεμβριου και 1η Δεκεμβρίου-, θα ανεβάσει στα ύψη το θερμόμετρο της εσωκομματικής σύγκρουσης.

Το “μέτωπο”, άλλωστε, που χτίστηκε από ετερόκλητες συμμαχίες, με μοναδικό στόχο την ανατροπή Κασσελάκη, ναι μεν εξετέλεσε την αποστολή του, αλλά από εδώ και στο εξής τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ και το μέτωπο των “87” που έγιναν “100” και δείχνει να έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό να θελήσει να επιβάλλει πλήρως την ηγεμονία του στο κόμμα.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, αφήνουν να εννοηθεί ότι στο στόχαστρό τους, δεν αποκλείεται να βρεθούν πρόσωπα τα οποία συμμάχησαν για ευκαιριακούς λόγους με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξηγούν, το ψυχολογικό ρήγμα θα μεγαλώσει και ο εμφύλιος θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του κόμματος.

Στο στόχαστρο

Οι εξελίξεις δείχνουν να είναι καταιγιστικές και ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο στο στόχαστρο να βρεθούν δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς.

Ο κ. Φάμελλος στην πρόσφατη ψηφοφορία για επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ναι μεν κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του σχεδόν τους μισούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κοινά αποδεκτός από τους “87”.

Η “φρουρά” Τσίπρα, όπως ονομάζεται η ομάδα των “87”, δεν φαίνεται να ξεχνάει τον ρόλο που είχε διαδραματίσει ο κ. Φάμελλος στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμαχία του με τον κ. Κασσελάκη.

Όπως υποστηρίζουν, τόσο ο κ. Φάμελλος όσο και ο κ. Παππάς έβαλαν “πλάτη” στον κ. Κασσελάκη, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. έλεγε στην Όλγα Γεροβασίλη ότι θα την στηρίξει, κάτι που τελικά δεν έκανε.

Όσον αφορά στον κ. Παππά, που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, πολλοί είναι αυτοί που του καταλογίζουν ότι γύρισε την πλάτη στην φρουρά Τσίπρα και ότι συμμάχησε με τον κ. Κασσελάκη για να γίνει πρόεδρος της Κ.Ο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα δύο στελέχη βρίσκονται υπό επιτήρηση και ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα, ποια θα είναι η στάση των “87” απέναντι σε αυτά τα δύο στελέχη που έχουν ειδικό πολιτικό βάρος.

Με βάση τη φημολογία του παρασκηνίου πάντως, στην περίπτωση που οι “87” δεν καταφέρουν να βρουν πρόσωπο που θα στηρίξουν, είναι πολύ πιθανό να συνταχθούν με την υποψηφιότητα του κ. Φάμελλου.

Μάχη διαδόχων

Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά βαρύ για τον ΣΥΡΙΖΑ κλίμα, το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι πόσοι βουλευτές και στελέχη θα μπουν στην “κούρσα” για να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος.

Το γεγονός ότι οι “87” δεν έχουν ένα ισχυρό πρόσωπο για την ηγεσία, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των επίδοξων διαδόχων, θα μεγαλώσει έως το συνέδριο που θα ανακοινωθούν και οι υποψηφιότητες.

Ήδη έχουν εκδηλώσει αρχηγικές βλέψεις ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος, ενώ κλειστά συνεχίζει να κρατά τα χαρτιά του, ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τις τελευταίες ώρες ακούστηκαν τα ονόματα της Ρένας Δούρου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου – χωρίς να έχουν οι ίδιες ανακοινώσει κάτι-, ενώ σίγουρη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά.

Το επόμενο βήμα

Το ερώτημα, πάντως, στο οποίο ουδείς μπορεί να απαντήσει στην παρούσα φάση έχει σχέση με το επόμενο βήμα του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δύσκολα θα ανοίξει άμεσα τα “χαρτιά” του.

Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι από την αποχώρηση και τη δημιουργία νέου κόμματος, έως την εκ νέου ανακοίνωση υποψηφιότητάς του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνομιλητές του υπενθυμίζουν ότι έχει ξεκαθαρίσει, ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν έχανε τις εκλογές, κάτι όμως που μένει να φανεί από τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα.

Στην παρούσα φάση, ο κ. Κασσελάκης δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις του θα εξαρτηθούν από το πώς θα τρέξουν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου.

Στην περίπτωση, πάντως, που οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού είναι αργές, τότε πολύ δύσκολα θα έχει το πάνω χέρι, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα “σβήσει” η οργή των φανατικών του οπαδών.

Απόλυτη σιωπή

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσει την ίδια τακτική, αυτή της απόλυτης σιωπής, παρά το γεγονός ότι παρακολουθεί και ενημερώνεται για τις εξελίξεις που δρομολογούνται.

Παρά τη φημολογία που αναπτύχθηκε, δεν πρόκειται να δώσει καμία συνέντευξη, καθώς από τη μία δεν επιθυμεί να γίνει μέρος του προβλήματος και από την άλλη θέλει να προστατεύσει το πολιτικό του κεφάλαιο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ