Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Γεμάτος λακκούβες ο δρόμος για ενιαίο Κεντροαριστερό φορέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο τη δημιουργία ενός νέου φορέα στην Κεντροαριστερά που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκης.

Ο Δημήτρης Ρέππας, ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη του χώρα, είπε πρόσφατα ότι “η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι ανοδική, του ΣΥΡΙΖΑ καθοδική και κάποια στιγμή τα δύο κόμματα θα συναντηθούν”.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα συναντηθούν, γιατί στην περίπτωση κατά την οποία, κάτι τέτοιο γίνει πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καταστροφικό.

Κοινή είναι επίσης η εκτίμηση, ότι ο δρόμος προς τη σύγκλιση δεν πρόκειται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά γεμάτος με μικρές και μεγάλες λακκούβες, που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.

Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε ποτέ δεν ξέχασε την επίθεση που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή των Μνημονίων και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί βαριές ήττες και να πέσει ακόμη και στο 4%.

Ο χρόνος βέβαια γιατρεύει τις πληγές, αλλά το εγχείρημα έχει μεγάλες δυσκολίες, κάτι που σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να ρίξουν νερό στο κρασί τους για να γίνει πράξη η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, θεωρείται βέβαιο ότι το φθινόπωρο θα είναι “καυτό” από άποψη εξελίξεων, καθώς θα φανεί εάν υπάρχει διάθεση να χτιστεί αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης.

Σε άλλο μήκος

Στην παρούσα φάση, οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κινούνται μακριά απ’ αυτή την κατεύθυνση, παρά τα όσα ακούγονται και λέγονται περί συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ναι μεν δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για ένα ενιαίο σχήμα στην Κεντροαριστερά ακόμη και εάν απέναντί του έχει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου συντηρεί το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού από πλευράς Ν.Δ., κάτι που σημαίνει ότι ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον έως το συνέδριο του Οκτωβρίου.

Σε άλλο μήκος και το ΠΑΣΟΚ, όπου το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος αμφισβητείται ευθέως από βουλευτές και στελέχη, που υπογραμμίζουν την ανάγκη για αλλαγή ηγεσίας.

Οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να αρχίσουν να “τρέχουν” ακόμη και μετά τον Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι το εγχείρημα για έναν νέο φορέα, θα πάει ακόμη πιο πίσω.

Με ποια κόμματα

Ζητούμενο επίσης είναι με ποιους και ποια κόμματα θα αρχίσει η διαδικασία, καθώς υπάρχουν μεγάλες έχθρες που κάνουν πολύ δύσκολη την έναρξη ενός πραγματικού και όχι προσχηματικού διαλόγου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης για παράδειγμα δεν θέλει καν να ακούει για τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει κάνει λόγο για “μόρφωμα” αλλά και κλοπή εδρών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές, οι οποίοι δεν επιθυμούν την παραμικρή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τον θεωρούν ένα λαϊκίστικο κόμμα που δεν επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Άγνωστος “Χ” στην εξίσωση της συμμετοχής είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάνης Βαρουφάκης τα κόμματα των οποίων έχουν μικρά ποσοστά, τα οποία όμως θεωρούνται ικανά για να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων.

Το πρόβλημα του ΑΦΜ

Ένα βασικό πρόβλημα που κάνει δύσκολη τη συμμαχία των δύο κομμάτων ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία για εκλογική κάθοδο είναι το ΑΦΜ, αλλά και τα χρέη που έχει το ΠΑΣΟΚ.

Όσοι γνωρίζουν λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα δεχόταν να μοιραστούν χρέη, που δεν είναι δική τους ευθύνη, γεγονός που καθιστά σαφές ότι είναι πολύ πιθανό να ανοίξει νέο μέτωπο μεταξύ τους.

Οι απαιτήσεις των καιρών

Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη έχει σχέση με τη διαπίστωση βουλευτών και στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ, ότι άλλες είναι σήμερα οι απαιτήσεις των καιρών.

Όπως επισημαίνουν, οι διεργασίες είναι τέτοιες που θα υποχρεώσουν τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να κινηθούν σε μια κατεύθυνση που θα οδηγήσει στην έναρξη του διαλόγου.

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων θέλουν τη συνεργασία σε ποσοστό άνω του 80%, κάτι που σίγουρα δεν μπορούν να παραβλέψουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων.

Χωρίς ταυτότητα

Ο Νίκος Παππάς, είπε πρόσφατα ότι νέα και μάλιστα ενωμένη Κεντροαριστερά δεν θα είναι πολιτικός φορέας με ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, οργανωτικό ιστό, ηγεσία και πρόγραμμα.

Εάν υπερισχύσει μια τέτοια άποψη, θα πρόκειται για ένα σχήμα που δεν θα έχει πολιτική ταυτότητα και στο οποίο οι αρχηγοί των κομμάτων που θα συμμετέχουν θα μπορούν να λένε ότι θέλουν.

Κάτι τέτοιο όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς ο επικεφαλής θα είναι δέσμιος μιας συμμαχίας που θα τον αναδείξει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον αδειάσει και να τον αφήσει εκτεθειμένο.

Ποιος θα ηγηθεί

Στελέχη του χώρου τονίζουν ότι η εκλογική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, είναι τέτοια που δεν δίνει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα για πανηγυρισμούς.

Εξηγούν μάλιστα ότι η καθίζηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές δίνει τη δυνατότητα να αρχίσει άμεσα ο διάλογος, με στόχο όχι τον έλεγχο του συσχετισμού δυνάμεων, αλλά την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών.

Το ζητούμενο όπως τονίζουν είναι να διαμορφωθεί πλειοψηφία διακυβέρνησης με προοδευτική πολιτική και με ένα πρόσωπο στην ηγεσία, το οποίο θα είναι ικανό να συνθέσει διαφορετικές θέσεις και προτάσεις.

Η συζήτηση για το ποιος θα διεκδικήσει τη λαϊκή εντολή απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ανοίξει άμεσα και θα προκύψει μέσα από εκλογική διαδικασία, στα πρότυπα αυτών που έγιναν και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ