Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ για βάσεις ΑΕΙ: Οι εκτιμήσεις για τα 4 πεδία – Στο “κόκκινο” η αγωνία των υποψηφίων

Δημοσιεύθηκε

στις

“Κόκκινο” χτυπά πλέον η αγωνία για τους χιλιάδες υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι διεκδικούν μια θέση στον ήλιο, δηλαδή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών τους επιδόσεων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις βάσεις εισαγωγής, ιδίως αυτών που χαρακτηρίζονται ως περιζήτητες και υψηλής ζήτησης.

Θα χρειαστεί βέβαια να κάνουν ακόμη λίγες ημέρες υπομονής για να μάθουν τη σχολή στην οποία θα φοιτήσουν, καθώς οι βάσεις εισαγωγής, θα ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα αυτού του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι έχουν μια πρώτη εικόνα για τη σχολή που θα περάσουν, καθώς μπορούν να κάνουν εύκολα σύγκριση, με βάση τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς.

Οι εκτιμήσεις για τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής αποτελούν “πυξίδα”, αν και όσοι βρίσκονται κοντά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Σε γενικές γραμμές, εκπαιδευτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η πορεία των βάσεων, με βάση τα στατιστικά από τα γραπτά των πανελλαδικών, θα είναι μεν καθοδική, αλλά όχι θεαματικά πτωτική.

Βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, το οποίο θεωρείται “κλειδί” για την εισαγωγή σε σχολές που αποτελούν προτεραιότητα για τους υποψήφιους.

Ο “Χτύπος” με τη βοήθεια του καθηγητή Φυσικής και Φροντιστή Γιώργου Χατζητέγα, επιχειρεί σήμερα να αναλύσει τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν φέτος στις βάσεις εισαγωγής.

Ο κ. Χατζητέγας τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35.
-Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10.
-Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Υγείας, η μέση επίδοση των υποψηφίων διαμορφώθηκε στο 11,95.
-Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 10,42

*Γράφει ο Γιώργος Χατζητέγας

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις της τελευταίας τριετίας εύλογα μπορούν να χαρακτηριστούν ως Πανελλαδικές των 2/3, καθώς ανεξάρτητα από τις επιδόσεις των υποψηφίων το 1/3 αυτών που διαγωνίστηκαν από τα Γενικά Λύκεια και πάνω από το 50% αυτών που διαγωνίστηκαν από τα ΕΠΑΛ μένουν σταθερά εκτός της Τριτοβάθμιας.

Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ήρθε για να διορθώσει το απαράδεκτο φαινόμενο να εισάγονται υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες.

Ωστόσο, ο τρόπος εφαρμογής της ΕΒΕ με υψηλούς συντελεστές έχει τελικά απαγορεύσει την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ενός σημαντικού αριθμού υποψηφίων, που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε αδιάβαστοι ούτε αδιάφοροι.

Η θέσπιση της ΕΒΕ προκάλεσε ακόμη μετακινήσεις υποψηφίων μεταξύ των Επιστημονικών Πεδίων με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα το μεγαλύτερο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών, με 247 τμήματα από τα 450 της Τριτοβάθμιας, να έχει ξεμείνει από υποψηφίους και να παρατηρούνται κενές θέσεις ακόμα και στα κεντρικά Πανεπιστήμια. Απαιτείται διόρθωση αυτών των αδικιών με τη θέσπιση του χαμηλότερου συντελεστή της ΕΒΕ από το 0,8 στο 0,6.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των βάσεων εισαγωγής μετά την ανακοίνωση των βαθμολογίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Με βάση τα Στατιστικά που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με την μέση επίδοση των υποψηφίων Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων και τη διαμόρφωση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής. Η διαφοροποίηση των μέσων επιδόσεων των εκτιμήσεών μας από την αναμενόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας είναι πιθανόν να παρατηρηθεί μόνο στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35, εμφανώς χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 11,73. Το μάθημα που επηρέασε περισσότερο την κατάσταση ήταν η Ιστορία, όπου η μέση επίδοση έπεσε από το 10,10 στο 8,94.

Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο αντισταθμίζεται ωστόσο από την αύξηση του αριθμού των διαγωνισθέντων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά περίπου 1.300. Η χαμηλότερη ΕΒΕ στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα είναι 9,08 και όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα 4 μαθήματα χαμηλότερη αυτής αποκλείονται από τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου για τα Πανεπιστήμια.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10, λίγο χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 12,30.

Αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, 200 έως 300 μόρια. Η χαμηλότερη ΕΒΕ στο 2ο επιστημονικό πεδίο θα είναι 9,68 και όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα 4 μαθήματα χαμηλότερη αυτής αποκλείονται από τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου για τα Πανεπιστήμια.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Υγείας η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, καθώς οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής αντισταθμίστηκαν με το παραπάνω από τις επιδόσεις στη Βιολογία και στη Χημεία. Έτσι, η μέση επίδοση στις Σπουδές Υγείας από 11,65 πέρσι διαμορφώθηκε στο 11,95 φέτος. Κατά συνέπεια δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις των βάσεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Η χαμηλότερη ΕΒΕ στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα είναι 9,56 και όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα 4 μαθήματα χαμηλότερη αυτής αποκλείονται από τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου για τα Πανεπιστήμια.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Σπουδών Οικονομία και Πληροφορικής η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος 10,42 από 10,45 που ήταν πέρσι. Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου Προσανατολισμού επαυξήθηκε κατά 460 υποψηφίους και εδώ δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις βάσεις εισαγωγής. Η χαμηλότερη ΕΒΕ στο 4ο επιστημονικό πεδίο θα είναι 8,33 και όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα 4 μαθήματα χαμηλότερη αυτής αποκλείονται από τη συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου για τα Πανεπιστήμια.

Στα ΕΠΑΛ η μέση επίδοση των υποψηφίων αυξήθηκε από 9,21 πέρσι σε 9,85 φέτος στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. Το γεγονός αυτό προμηνύει αύξηση των βάσεων, η οποία θα διαφοροποιείται ωστόσο ανά τομέα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που δεν θα μπορούν, ως συνέπεια των επιδόσεών τους, να δηλώσουν πανεπιστημιακές σχολές θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), όπως μετονομάστηκαν τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), με κριτήριο τον βαθμό του Απολυτηρίου.

Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων

Κάνε ένα προσχέδιο του Μηχανογραφικού σου

3 + 1 βήματα

1ο βήμα

Εκτύπωσε τις Σχολές του Επιστημονικού Πεδίου στα μαθήματα του οποίου εξετάστηκες στις Πανελλαδικές από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και μελέτησε τις Σχολές που μπορείς να δηλώσεις. Βρες τα προγράμματα σπουδών τους και μάθε για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές της κάθε σχολής.

2ο βήμα

Στην ίδια λίστα που έχεις εκτυπώσει, δίπλα στον όνομα της κάθε σχολής, σημείωσε τα γράμματα Α, Β, Γ ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

Α: στις σχολές που σε ενδιαφέρουν πολύ
Β: στις σχολές σχολή που σε ενδιαφέρουν λιγότερο
Γ: στις σχολές που δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου

Πρόσεξε! Θα επιλέξεις τις σχολές που σ’ ενδιαφέρουν πραγματικά, ανεξάρτητα από την εκτίμησή σου για τους βαθμούς που θα πάρεις και χωρίς να επηρεάζεσαι καθόλου από την βάση των σχολών. Κάθε χρόνο τα δεδομένα αλλάζουν και υψηλή βάση δεν σημαίνει αναγκαστικά και καλή σχολή.

Υπάρχουν πολλές σχολές με χαμηλότερες βάσεις που προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης. Το κλειδί είναι να επιλέξεις τις σπουδές που σου αρέσουν, ώστε στο μέλλον να αγαπάς το επάγγελμά σου και να πετύχεις σε αυτό!

3ο βήμα

Συνεχίζεις την ιεράρχηση με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια. Αριθμείς τις σχολές 1, 2, 3,…, Αρχικά αυτές της κατηγορίας Α και στη συνέχεια της Β και της Γ.

Ενδεικτικά: Α1, Α2… Α14, Β15,… Β35, Γ36…

Με αυτόν τον τρόπο, έχεις διαμορφώσει τη λίστα των Σχολών που σε ενδιαφέρουν με βάση την απόλυτη σειρά προτίμησής σου. Όμως, δεν έχεις τελειώσει ακόμη!

+ Υπολογιστής Μορίων: Η εφαρμογή που θα σε φέρει ακόμη πιο κοντά στις τελικές σου αποφάσεις

Βρες μια αξιόπιστη εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές, π.χ. στη σελίδα poukamisas.gr, και ακολούθησε τα επόμενα βήματα.

Επίλεξε τον τύπο του Λυκείου σου και τον Προσανατολισμό Σπουδών σου και καταχώρησε τους βαθμούς που εκτιμάς ότι θα πάρεις σε βασικά και ειδικά μαθήματα.

Στη συνέχεια, η εφαρμογή θα σου εμφανίσει τα ελάχιστα και μέγιστα μόρια που συγκεντρώνεις και θα σου εμφανίσει με πράσινο χρώμα τις σχολές που μπορείς να δηλώσεις, έχοντας ξεπεράσει την ΕΒΕ της κάθε σχολής.

Επιλέγεις τις διαθέσιμες σχολές και προχωράς στο επόμενο βήμα. Συμβουλευόμενος τη λίστα σου με τα Α1, Α2 … Β15 κ.λπ., ταξινομείς τις διαθέσιμες πλέον σχολές με βάση τις προτιμήσεις σου, εκτυπώνεις το αρχείο και το προσχέδιο του μηχανογραφικού σου είναι έτοιμο!

Υπενθυμίσουμε σε όλους ότι το Μηχανογραφικό συμπληρώνεται χωρίς να κοιτάμε τις βάσεις των προηγούμενων ετών, με φθίνουσα σειρά επιθυμίας, μελετώντας προσεχτικά τα Προγράμματα Σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων. Όσοι βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο βαθμολογικό όριο θα πρέπει να δηλώσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές και να μην παραλείψουν να συμπληρώσουν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό των ΣΑΕΚ.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι με την απόκτηση του απολυτηρίου τίτλου των ΣΑΕΚ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις Πανεπιστημίων και ως εκ τούτου αποτελούν μία εναλλακτική διαδρομή για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το βαθμολογικό όριο. Οι σχολές επιτυχίας αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου.

* Ο Γιώργος Χατζητέγας είναι καθηγητής Φυσικής, Φροντιστής και αντιπρόεδρος του Ομίλου Φροντιστηρίων “Πουκαμισάς”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ