Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ – Οι στρατηγικές για τον “θρόνο” της Χ. Τρικούπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να ξεκινήσουν από την καλύτερη δυνατή αφετηρία ώστε να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση που θα κριθεί πιθανότατα στον β’ γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου και θα απαιτήσει συμμαχίες της τελευταίας στιγμής.

Το πρώτο στάδιο της σύγκρουσης αφορά τη συλλογή των 5.000 υπογραφών, τις οποίες πρέπει να βρουν οι “μνηστήρες” της ηγεσίας για να διεκδικήσουν το “θρόνο” της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι πλατφόρμες στήριξης έχουν ήδη ανοίξει και οι υποψήφιοι επιθυμούν να κάνουν επίδειξη δύναμης, προκειμένου να επιβεβαιώνουν τη δυναμική τους και να στείλουν το μήνυμα ότι μπορούν να βγουν νικητές στη μάχη για την ηγεσία.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα καταφέρουν να συλλέξουν τις αναγκαίες υπογραφές, κάτι που σημαίνει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα ανάψει το “πράσινο φως” για την υποψηφιότητά τους.

Από τη στιγμή μάλιστα που ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν θέτει θέμα αμφισβήτησης της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα, λόγω του ότι υπάρχει ασυμβίβαστο με τη θέση του Δημάρχου, η μάχη αναμένεται να εξελιχθεί σε πόλεμο από τον Σεπτέμβριο.

Ιδεολογικοποίηση

“Πράσινα” στελέχη επισημαίνουν ότι η μάχη για την ηγεσία θα λάβει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, με το σκεπτικό ότι οι υποψήφιοι ναι μεν ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αλλά εκπροσωπούν διαφορετικές σχολές σκέψης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα υποχρεωθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη σχέση που οφείλει να έχει το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το πως μπορεί να εκφραστεί η ενιαία Κεντροαριστερά.

Η συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει πόλεμο μεταξύ των επίδοξων μνηστήρων του “Θρόνου” της Χαριλάου Τρικούπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του Κινήματος.

Επί του παρόντος, άπαντες υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενότητα, είναι όμως κάτι παραπάνω από σαφές, ότι ακόμη και μια ατυχής έκφραση στην προεκλογική κούρσα μπορεί να ανάψει το φιτίλι του πολέμου.

Οι… εκστρατείες

Ο κάθε υποψήφιος χαράσσει τη δική του στρατηγική και ήδη έχουν κυκλωθεί όλες οι περιφέρειες που θεωρούνται κρίσιμες” στις εκστρατείες που θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Αυγούστου και θα κορυφωθούν στις 5 Οκτωβρίου.

Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι χωρίς αμφιβολία η συμμετοχή του κόσμου και εάν θα ξεπεράσει τον πήχη του 2021, όταν προσήλθαν για να ψηφίσουν περίπου 260.000 πολίτες.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την εσωκομματική διαδικασία και το 75,4% αυτών δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες.

Η προσέλευση

Το ποιον ή ποια θα ευνοήσει η συμμετοχή είναι νωρίς να το πει κανείς από τώρα, αν και εκτιμήσεις στελεχών λένε ότι η χαμηλή προσέλευση ευνοεί τον κ. Ανδρουλάκη που ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν, ότι στην περίπτωση κατά την οποία στην εσωκομματική διαδικασία δώσει δυναμικό παρών η κοινωνία, τότε κερδισμένοι θα είναι ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος.

Η πορεία έως τις κάλπες

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές ότι η κούρσα για τον “θρόνο” της Χ. Τρικούπη έχει τρία φαβορί, τους κ.κ. Ανδρουλάκη, Δούκα, Γερουλάνο, έκπληξη την κ. Διαμαντοπούλου, ενώ οι άλλοι θεωρούνται αουτσάιντερ.

Συνομιλητές του κ. Ανδρουλάκη, διαβεβαιώνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί θεσμικά και θα αναδεικνύει τα προβλήματα της κοινωνίας με επίθεση στον πρωθυπουργό.

Με τον τρόπο αυτόν, ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να περάσει το μήνυμα στην εκλογική βάση, ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και να διεκδικήσει λύσεις για όσα απασχολούν τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας με όχημα τον δήμο Αθηναίων, επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι ξέρει να κερδίσει τις μεγάλες μάχες, κάτι που πέτυχε με τη νίκη του απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές.

Όπως και ο κ. Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα πυκνών περιοδειών σε όλη τη χώρα για να επικοινωνήσει το σχέδιό του για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με τον κομματικό μηχανισμό.

Ο Παύλος Γερουλάνος θέλει να εμφανίσει προφίλ τεχνοκράτη, κάτι που έκανε σαφές δηλώνοντας ότι ο κόσμος θέλει να ακούει λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα η ακρίβεια.

Όσον αφορά την Κεντροαριστερά, ξεκαθαρίζει ότι στην περίπτωση κατά την οποία βγει νικητής από τη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας, θα ανοίξει το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Η Άννα Διαμαντοπούλου που ανακοίνωσε -όπως είχε προαναγγείλει ο Χτύπος- την υποψηφιότητά της, έχει ως πλεονέκτημα το πρωθυπουργικό της προφίλ.

Είναι, όμως, βέβαιο ότι θα πρέπει να απαντήσει και για την απουσία της από το 2012 και για το “φλερτ” με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μιχάλης Κατρίνης απευθύνει προσκλητήριο με το σύνθημα “Γίνε η φωνή της ρήξης και της ελπίδας” και φιλοδοξεί να πάρει ένα καλό ποσοστό που θα εδραιώσει τον ρόλο του στο Κίνημα.

Όσον αφορά τη Μιλένα Αποστολάκη και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, αυτές φιλοδοξούν να κάνουν την έκπληξη και να επιβεβαιώσουν τη δυναμική τους, ενώ είναι αβέβαιο εάν ο Γιάννης Κανελλάκης θα φτάσει έως το τέλος της κούρσας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ