Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Η Διαμαντοπούλου επέστρεψε και βάζει “φωτιά” στο ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρίσιμης εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης για την ηγεσία στις 6 Οκτωβρίου, με την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου να ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα.

Η ίδια δείχνει να έχει λάβει τις αποφάσεις της και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα λίγων ημερών ίσως και ωρών, για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της και να ριχτεί στην “κούρσα” για τον “Θρόνο” της Χαριλάου Τρικούπη.

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες λένε με νόημα ότι η υποψηφιότητα της θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, ότι θα πάρει φωτιά το εσωκομματικό τοπίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μανιφέστο που θα παρουσιάσει έχει ως στόχο να αναδείξει:

Α. Τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, αλλά και όλη η Ευρώπη.

Β. Την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και

Γ. Τον νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ.

Στόχος της κας Διαμαντοπούλου, είναι να υποχρεώσει τους συνυποψηφίους της, σε μια συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, έτσι ώστε να καταστήσει σαφές ότι και ξέρει και μπορεί να ηγηθεί της νέας προσπάθειας.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμά, ότι θα καταφέρει να πολιτικοποιήσει τη συζήτηση για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θα περάσει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι υπερτερεί σε σχέση με τους συνυποψήφιούς της.

Το μεγάλο όπλο

Στελέχη που αντιμετωπίζουν θετικά την υποψηφιότητά της, λένε με νόημα ότι έχει ένα πολύ μεγάλο όπλο στη διάθεσή της, το οποίο είναι η κυβερνητική εμπειρία που διαθέτει και η αύρα των Βρυξελλών.

Όπως τονίζουν, έχει διατελέσει κορυφαία υπουργός και Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που της δίνει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να ηγηθεί της νέας προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ.

Σύγκριση

Τα ίδια στελέχη, υπογραμμίζουν ότι σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους,  μπορεί και να συγκριθεί και να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας φρένο στην ηγεμονία του.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε πως η κα Διαμαντοπούλου εξέφραζε το λεγόμενο “εκσυγχρονιστικό” ΠΑΣΟΚ που μπορεί να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου.

Η άλλη όψη

Βουλευτές και στελέχη μπορεί να αναγνωρίζουν την “τεχνογνωσία” που διαθέτει η πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε., σημειώνουν όμως με νόημα, ότι αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος.

Όπως εξηγούν, η κα Διαμαντοπούλου ουσιαστικά “εξαφανίστηκε” από το ΠΑΣΟΚ μετά την αποτυχία της να εκλεγεί το 2012 και ότι ήταν απούσα στα “πέτρινα χρόνια” που βίωσε το Κίνημα έως πρόσφατα.

Οι άσπονδοι φίλοι της, λένε ότι είναι “πολύ δεξιά” για το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που κάνει προσπάθεια να ανακτήσει τη σχέση εμπιστοσύνης του, με ψηφοφόρους από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Υπενθυμίζουν μάλιστα, ότι η κα Διαμαντοπούλου “φλέρταρε” με την ιδέα να γίνει υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα την είχε προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του γ.γ. του ΟΟΣΑ.

Νέο αφήγημα

Η κα Διαμαντοπούλου γνωρίζει ότι θα δεχτεί πυρά του στυλ “δεν είναι αριστερή”, αλλά έχει οργανώσει εδώ και καιρό τη στρατηγική που θα ακολουθήσει προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι είναι η καταλληλότερη για αρχηγός.

Στους συνομιλητές της υπογραμμίζει την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο σαφές αφήγημα, το οποίο θα έχει προτάσεις, στη βάση του νέου σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου, που θα αλλάξει τα πάντα στην ελληνική κοινωνία.

Η ίδια έδωσε μια πρώτη γεύση των όσων θα περιλαμβάνει στο μανιφέστο της, σε πρόσφατη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ:

-“Κλείνει για τη Ν.Δ. ο πενταετής κύκλος σταθεροποίησης της χώρας, που είχε και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά”.

-“Υπάρχει σοβαρή πίεση στη Ν.Δ. από δυνάμεις της να πάει πιο δεξιά”.

-” Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε βέρτιγκο και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει μπροστά και να καλέσει τον κόσμο να στηρίξει το εγχείρημα”.

-“Να μιλήσουμε για τα προβλήματα μιας πολύ μεγάλης τάξης, που δουλεύει, αγωνίζεται, τα κουτσοβολεύει, αλλά ενώ το ’80 έβλεπαν να αλλάζουν οι οικογένειές τους επίπεδο, τώρα βλέπουν τα παιδιά τους ότι θα πάνε χειρότερα από αυτούς”.

Σε φουλ ρυθμούς

Το επιτελείο της κ. Διαμαντοπούλου δουλεύει σε φουλ ρυθμούς και γίνονται συνεχώς επαφές με στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα για να στηριχθεί η υποψηφιότητά της, από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια, διαδραματίζει το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στο οποίο η ίδια είναι επικεφαλής και διατηρούσε πυρήνες σε πολλές περιοχές.

Τα μηνύματα και από τις δημοσκοπήσεις, όπως τονίζουν από το επιτελείο της με επικεφαλής τον γιατρό Γιάννη Δατσέρη – έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου-, είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Η… τράπουλα αλλιώς

Κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα της κας Διαμαντοπούλου, αλλάζει άρδην την εσωκομματική τράπουλα και ανακατεύει τους συσχετισμούς δυνάμεων που είχαν διαμορφωθεί έως τώρα.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι πρώην Επίτροπος απευθύνεται παντού και είναι πολύ πιθανό να κερδίσει ψηφοφόρους που κατευθύνονταν προς τους άλλους έξι υποψήφιους για την ηγεσία.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, ουδείς πλέον αποκλείει το ενδεχόμενο, κάποιοι από τους διεκδικητές της ηγεσίας να κάνουν πίσω, καθώς εκφράζουν ίδιες ή αντίστοιχες θέσεις με αυτές της κας Διαμαντοπούλου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ