Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: “Πόλεμος” μέχρι τελικής πτώσης για τις υποκλοπές τον Σεπτέμβριο

Δημοσιεύθηκε

στις

*Το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης
*Η σκληρή απάντηση της κυβέρνησης
*Ποιοι μιλούν για νέο πολιτικό σκηνικό

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην πολιτική ζωή μετά το “αθωωτικό” για την κυβέρνηση πόρισμα της δικαιοσύνης για την υπόθεση των υποκλοπών η οποία έχει πυροδοτήσει οξύτατη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι “ο πόλεμος μόλις τώρα αρχίζει” και μιλούν για συνθήκες ακραίας πόλωσης, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέο πολιτικό σκηνικό.

Κυβερνητικές πηγές ναι μεν τονίζουν ότι “η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνας της”, είναι όμως σαφές ότι τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο.

“Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση δείχνει αποφασισμένη να φτάσει την υπόθεση στα άκρα, ενώ αυτό που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι το γεγονός, ότι αναλαμβάνονται πλέον ενιαίες πρωτοβουλίες έναντι της κυβέρνησης.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η πρωτοβουλία των κομμάτων που κινούνται αριστερά της Ν.Δ. για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μέσω αυτής ζητούν:

-το πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση,
– τη σχετική διάταξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί “αρχειοθέτησης της υπόθεσης”,
-τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της κ. Αδειλίνη,
-την κλήση ενώπιον της Επιτροπής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Αδειλίνη, με απόφαση της οποίας αρχειοθετήθηκε η υπόθεση.

Θεσμικός παραλογισμός

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν οργισμένη, με τον Γιώργο Φλωρίδη να περνά στην αντεπίθεση και να κάνει λόγο για “πρωτοφανή, απίστευτη, απαράδεκτη κατρακύλα και θεσμικό παραλογισμό” της αντιπολίτευσης. “Ζήσαμε μία κατρακύλα πρωτοφανή, απίστευτη, μοναδική, εξωφρενική, απερίγραπτη: να επιτίθεσαι δηλαδή στον ανώτατο δικαστικό λειτουργό για ένα πόρισμα το οποίο αγνοείς”, σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Εμπιστοσύνη σε Ν.Δ.

“Γαλάζια” κοινοβουλευτικά στελέχη τονίζουν ότι “εάν δεν βλέπει παρανομίες η Δικαιοσύνη, ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ήταν να είναι καταφανώς ενάντια στο λαϊκό αίσθημα”.

Εξηγούν, μάλιστα, ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν μετά την έγερση του θέματος, δείχνουν ότι οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Άρα ούτε το λαϊκό αίσθημα στρέφεται εναντίον της ΝΔ., ούτε η Δικαιοσύνη βρήκε κάτι επιλήψιμο στις πράξεις των πολιτικών προσώπων σε αυτή την υπόθεση», λένε με νόημα τα ίδια στελέχη.

Στην άκρη οι διαφορές

Ωστόσο, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη έχει σχέση με το ότι δημιουργούνται συνθήκες κοινής προσέγγισης και κοινής δράσης μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά δείχνουν να βάζουν στην άκρη τις διαφορές που έχουν προκειμένου να σχηματιστεί κοινό μέτωπο έναντι της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, τονίζουν ότι η αμφισβήτηση της δικαιοσύνης παίρνει μεγάλες διαστάσεις και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Στελέχη άλλων κομμάτων μάλιστα σημειώνουν ότι το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τα προβλήματα του ΕΣΥ και την αδυναμία των Ελλήνων να κάνει διακοπές, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το στίγμα με τη φράση “η Ν.Δ. το 2009 χρεοκόπησε την οικονομία και τώρα τους θεσμούς”, δείχνει ότι ο πόλεμος θα έχει ως στόχο αποκλειστικά και μόνο τη Ν.Δ.

“Καυτός” Σεπτέμβριος

Το βέβαιο πλέον είναι ότι όλα είναι διαφορετικά και ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας “καυτός” από πολιτικές εξελίξεις, με την αντιπολίτευση να επιδιώκει την πλήρη αποδόμηση του κ. Μητσοτάκη.

Ζητούμενο, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι το πως θα απαντήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη μαζική επίθεση της αντιπολίτευσης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ