Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Σε αχαρτογράφητα ύδατα εισήλθε η πολιτική ζωή

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ένα νέο και εντελώς πρωτόγνωρο τοπίο εισήλθε η πολιτική ζωή της χώρας και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση, ότι δρομολογούνται ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η συρρίκνωση κατά 13 μονάδες της εκλογικής δύναμης της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, σε σχέση με το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές κάλπες, καθιστά σαφές σε όλους ότι τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο.

Εάν, μάλιστα, προσθέσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το “στραπάτσο” του κυβερνώντος κόμματος, γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτική ζωής της χώρας εισήλθε σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε έδαφος σε σχέση με τις κάλπες του 2023 και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε κάτι λιγότερο από μία μονάδα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με νέο εμφύλιο πόλεμο.

Το βέβαιο, πλέον, είναι ότι σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα δεν υπάρχουν οι σταθερές του πρόσφατου παρελθόντος, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί συσχετισμοί να είναι εξαιρετικά ευμετάβλητοι.

Έως πρόσφατα, η ψήφος διαμαρτυρίας στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα κατευθυνόταν ως επί το πλείστον στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι όμως που δεν συνέβη στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Το αποτέλεσμα είναι, ουδείς να μπορεί να εκφράσει μια καθαρή εκτίμηση για τις ανακατατάξεις που κυοφορούνται, οι οποίες όμως είναι βέβαιο ότι θα διαπεράσουν το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Το 41% έσβησε

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. που οφειλόταν στο 41% των εθνικών εκλογών έσβησε και δεν κρύβουν ότι πρέπει να χαραχτούν νέες στρατηγικές.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός ήταν ένα πρώτο βήμα των κινήσεων που έκανε ο πρωθυπουργός για να βελτιωθεί το κλίμα και να σταλεί μήνυμα για μια δυναμική επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

Από μόνος του όμως ένας ανασχηματισμός δεν δίνει λύσεις, εάν δεν συνοδεύεται και από αλλαγή πολιτικής, κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο, από τη στιγμή που προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας.

Η Ν.Δ. πληρώνει τις στρατηγικές της επιλογές, που οδήγησαν στην εκτόξευση της ακρίβειας και την υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα με τον μεγάλο της σύμμαχο τη μεσαία τάξη.

Εάν προσθέσει κανείς και το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια που οδήγησαν ένα κομμάτι δεξιών ψηφοφόρων στην αποχή και σε άλλα δεξιά κόμματα, γίνεται σαφές ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε αναζήτηση βηματισμού.

Ποιος άλλωστε μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι ψηφοφόροι που απομακρύνθηκαν από το κυβερνών κόμμα θα επιστρέψουν εάν δεν δουν δείγματα γραφής τα οποία θα επιβεβαιώνουν την ταύτισή μαζί του.

Ανασύνθεση

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να αποτελέσουν τον εναλλακτικό πόλο για να αντιμετωπίσουν την ηγεμονία της Ν.Δ.

Η αριθμητική λέει όχι, καθώς το σχεδόν 15% του ΣΥΡΙΖΑ και το σχεδόν 13% του ΠΑΣΟΚ δεν φτάνουν για να αντιμετωπίσουν ακόμη και αυτό το ισχνό 28,3% που έλαβε η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν ήδη τα όργανα καθώς αμφισβητείται ο Νίκος Ανδρουλάκης και τίθεται ανοικτά θέμα ηγεσίας, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονες οι μουρμούρες για τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη.

Βουλευτές και στελέχη των δύο κομμάτων μιλούν ευθέως για ανασύνθεση του χώρου και δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο ακόμη και για κοινό σχήμα με στόχο να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εθνικές εκλογές.

Στο πως θα μπορούσε να γίνει η ανασύνθεση του χώρου είναι κάτι που για την ώρα τουλάχιστον δεν μπορεί να απαντηθεί, αν και ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ήδη παρών στην περίπτωση εκλογής νέου ηγέτη από τη βάση.

Από την άλλη, βέβαια, η πολιτική αριθμητική έχει τη δική της λογική, που δεν έχει σχέση με τεχνητές συγκολλήσεις, αν και πρόσφατα δημοσκόπηση έδειξε ότι το 70% των Κεντροαριστερών ψηφοφόρων λέει “ναι” στη δημιουργία κοινού σχήματος.

Στελέχη που έχουν ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας λύσης τονίζουν ότι στην περίπτωση που δεν γίνει πράξη η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα περιθωριοποιηθούν. καθώς δεν θα έχουν την προοπτική εξουσίας.

Δεξιά της Ν.Δ.

Εάν αθροίσει κανείς τη δυναμική που ανέπτυξαν τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. εύκολα μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι έχουν μεγάλη δυναμική, αφού συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 18%.

Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν στις εθνικές εκλογές ακόμη και σε νέα αξιωματική αντιπολίτευση, σενάριο που ναι μεν δείχνει για την ώρα ακραίο, αλλά ουδείς μπορεί να το αποκλείσει.

Το γεγονός ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία κερδίζουν έδαφος, ίσως αλλάξει το σκεπτικό όσων κινούνται σ’ αυτό το χώρο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Κυριάκος Βελόπουλος το προσεχές διάστημα θα δείξουν και τη δυναμική στα δεξιά της Ν.Δ. και εάν είναι σε θέση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ