Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Σκληρές “μάχες” κρίνουν το μέλλον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

*Τι σηματοδοτούν οι “πράσινες” κάλπες

*Που οδηγεί η ρήξη την Κουμουνδούρου

*Ποιος έχει την πρωτοβουλία κινήσεων

*Η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά προοιωνίζονται οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις προϋποθέσεις ανασύνθεσης του χώρου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη μετά το debate των έξι υποψηφίων στη δημόσια τηλεόραση ετοιμάζονται για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ενώ την ίδια ώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη ο εμφύλιος στην Κουμουνδούρου.

Οι δημοσκοπήσεις στην παρούσα φάση δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει “σκαρφαλώσει” στην δεύτερη θέση και το ζητούμενο πλέον είναι εάν θα μπορέσει να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ που χάνει συνεχώς δυνάμεις.

Οι μάχες ηγεσίας στα δύο κόμματα, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την επόμενη ημέρα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, η οποία αδυνατεί να παίξει στα ίσια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ασφαλείς προβλέψεις είναι αδύνατον να γίνουν, είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο ΠΑΣΟΚ.

Στην περίπτωση που η συμμετοχή είναι μεγάλη, το πιθανότερο είναι πως η “μάχη” της δεύτερης θέσης θα κριθεί άμεσα και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορέσει να αντιδράσει, καθώς θα συνεχίσει να στροβιλίζεται στη δίνη της εσωστρέφειας.

Η πρωτοβουλία των κινήσεων δείχνει να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, που κάνει πρώτο τις εσωκομματικές του εκλογές, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που θα πάει σε κάλπες πολύ αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που ο ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου -που θα γίνει ο 2ος γύρος των εσωκομματικών εκλογών- άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Πράσινο” debate

Μια πρώτη γεύση των στρατηγικών που θα ακολουθήσουν έδωσαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία στην τηλεμαχία που έγινε στην ΕΡΤ, την περασμένη Τρίτη, χωρίς όμως να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε πως το “πράσινο” debate ήταν μια μάχη εντυπώσεων και ότι τα πάντα θα κριθούν στον β’ γύρο, με βάση τις συμμαχίες που θα γίνουν από τους υποψήφιους για την ηγεσία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να έχει εξασφαλίσει την “πρόκρισή” στις κάλπες της 13ης Οκτωβρίου, αλλά για τον αντίπαλο του όλα είναι ανοικτά, παρά το μικρό προβάδισμα Δούκα έναντι της κ. Διαμαντοπούλου και του κ. Γερουλάνου.

Σύρραξη δίχως τέλος

Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν το άλλοτε κραταιό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα συνεχίσει να πορεύεται ενωμένο.Η σύρραξη μεταξύ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη και των αντιπάλων του είναι δίχως τέλος, κάτι που άπαντες αντιλήφθηκαν στις επεισοδιακές συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας.

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αναμένεται στο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου, όπου θα γίνουν σαφείς οι συσχετισμοί δυνάμεων, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.

Οι υποψηφιότητες

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Παύλος Πολάκης θα είναι σίγουρα υποψήφιοι καθώς η Όλγα Γεροβασίλη αποσύρθηκε από την “κούρσα”.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η πόλωση μεταξύ «87» και Κασσελάκη και η υποψηφιότητα Πολάκη, δεν αφήνει περιθώριο να κατέβει και άλλο πρόσωπο, γεγονός που βάζει τέλος στα σενάρια για “πληθωρισμό” υποψηφίων.

Οι “87” έχουν καταλήξει στην υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, με το σκεπτικό ότι ενώνει και είναι συνθετικός, αλλά και αρκετά δημοφιλής στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Άπαντες του αναγνωρίζουν σοβαρότητα και κατάρτιση και ότι είναι ο κατάλληλος για να βάλει φρένο στην κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώθηκε στην 5η θέση που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις.

Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να κρατήσει ενωμένο το χώρο, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που του καταλογίζουν ότι ήρθε σε ρήξη με τον Στέφανο Κασσελάκη, μόνον όταν αυτός τον καθαίρεσε από Πρόεδρο της Κ.Ο.

Στα αρνητικά του, σύμφωνα με στελέχη των “87”, είναι ότι δεν είχε ασκήσει έως τότε κριτική στα πεπραγμένα του έκπτωτου προέδρου, αλλά και ότι του έδωσε το “φιλί” της ζωής στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μετά τι;

Το ερώτημα που θέτουν στελέχη και των δύο κομμάτων έχει σχέση με την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Στο παρασκήνιο όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για μια νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε κερδίσει είτε χάσει στις εκλογές ο κ. Κασσελάκης και αναρωτιούνται τι θα πράξει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι απαντήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες, αν και άπαντες συμφωνούν ότι δύσκολα κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσχωρήσουν στο ΠΑΣΟΚ, με το σκεπτικό ότι οι τεχνητές συγκολλήσεις δεν οδηγούν πουθενά.

Η επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά δείχνει πιο δύσκολη από ποτέ αλλά είναι βέβαιο ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις ηγεσίες που θα προκύψουν από τις δύο εσωκομματικές εκλογικές αναμετρήσεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ