Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Στα χαρακώματα το ΠΑΣΟΚ – Ποιοι θέλουν να “τελειώσουν” τον Ανδρουλάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, καθώς στελέχη του κινήματος ζητούν την παραίτησή του από την ηγεσία.

Η εσωστρέφεια ξεκίνησε από το βράδυ των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, όταν ναι μεν το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά σχεδόν μια μονάδα το ποσοστό του, αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει η νέα αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης τον υποχρέωσαν σε θέση άμυνας, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η μοναδική διέξοδος είναι το καταστατικό του κόμματος  για την εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Ο ίδιος ασφαλώς θα ήθελε οι διαδικασίες να εκκινήσουν το 2025, είναι όμως σαφές ότι το κλίμα είναι τόσο βαρύ που τον υποχρεώνει να “τρέξει”, προκειμένου να μην γενικευτεί το κλίμα αμφισβήτησης στο πρόσωπό του.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι τα “στρατόπεδα” έχουν αρχίσει να σχηματίζονται, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ανδρουλάκης, θα δώσει σκληρή μάχη εάν θέλει να διατηρήσει την ηγεμονία του στο ΠΑΣΟΚ.

Το στοίχημα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο από τη στιγμή που οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι δεν πέτυχε τον στόχο της 2ης θέσης ακόμη και απέναντι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε από τον εφιάλτη της διάσπασης.

Οι αμφισβητίες

Ο πρώτος που έσυρε τον χορό της αμφισβήτησης του κ. Ανδρουλάκη ήταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ήταν από αυτούς που είχαν στηρίξει τον κ. Ανδρουλάκη στην εκλογή για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι η αντίδραση του πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου έχει σχέση με το ότι η έδρα του κινδύνευσε λόγω της συμμετοχής ισχυρού αντιπάλου στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ωστόσο, άπαντες συμφωνούν ότι τα όσα ανέφερε στην πρόσφατη επιστολή προς τα όργανα του κόμματος είναι σωστές και δείχνουν την αγωνία του για το μέλλον του κινήματος.

Τόσο ο κ. Κωνσταντινόπουλος, όσο και η Νάντια Γιαννακόπουλου που θέτουν ευθέως θέμα Ανδρουλάκη, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι έχουν εκφράσει ουκ ολίγες φορές την αντίδρασή τους στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη βρίσκεται στελέχη με διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Παπανδρέου.

Όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ, λένε με νόημα ότι το γεγονός πως στο “παιχνίδι” μπήκε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος ήταν επιλογή του κ. Ανδρουλάκη, δείχνει ότι ο πόλεμος μόλις άρχισε.

Το πλεονέκτημα του κ. Δούκα είναι πως συνομιλεί με όλες τις τάσεις του κόμματος, αλλά το γεγονός ότι ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου μόλις πριν από έξι μήνες, ίσως είναι αποτρεπτικό για να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αιχμές αφήνουν και άλλοι βουλευτές όπως είναι ο Απόστολος Πανάς και ο Μιχάλης Κατρίνης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αντιμέτωπος με ένα ευρύτερο μέτωπο στο εσωτερικό του κόμματος.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι είναι ότι “την ευθύνη έχει πάντα η ηγεσία, η οποία από τη στιγμή που απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα, θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες που της αναλογούν”.

Οι υποστηρικτές

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαράσσει τις δικές του γραμμές άμυνας και απειλεί με διαγραφές, κάνοντας λόγο για “ρεσάλτο” και υποστηρίζοντας ότι δεν θα ανεχτεί “τοξικό λόγο” μετά την Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου.

Όσον αφορά στους υποστηρικτές του, για την ώρα είναι ελάχιστοι και αυτοί που τον έχουν στηρίξει με όλες τους τις δυνάμεις είναι στενοί του συνεργάτες όπως ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδουνής και ο Θανάσης Γλαβίνας.

Το βασικό τους επιχείρημα είναι πως το ΠΑΣΟΚ είναι στην πλευρά των νικητών, καθώς κέρδισε την πρωτιά σε δύο νομούς στην Κρήτη και σε 20 νομούς της χώρας είναι δεύτερη πολιτική δύναμη.

Η αιχμή μάλιστα που άφησαν, για ασυμμετρία, καθώς στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν οι χαμηλότερες επιδόσεις, ήταν η αφορμή για να βγουν μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ.

Ο ρόλος του Γιώργου

Στην παρούσα φάση παραμένει άγνωστο το τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ναι μεν διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά έχει αποφύγει να πάρει θέση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται καθοριστικός, αν και οι υποστηρικτές του εντός του κόμματος -οι λεγόμενοι “παπανδρεϊκοί”, δεν έχουν συνταχτεί πίσω από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Νέα Κεντροαριστερά

Οι εξελίξεις δείχνουν να είναι καταιγιστικές και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα επιταχυνθούν ή εάν θα μπει ταφόπλακα στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που θα νικήσει τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη.

“Καθαρή” απάντηση στην παρούσα φάση δεν υπάρχει, είναι όμως σαφές ότι και στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, η συζήτηση έχει ανοίξει, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς είναι ανοικτός.

Η παρουσία του κ. Παπανδρέου και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση του ιδρύματος Τσίπρα, αλλά και οι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Παππάς, επιβεβαιώνουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πάνω στο τραπέζι.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ