Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: Τι κρύβεται πίσω από τον “πόλεμο” Κασσελάκη – Τσίπρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε νέο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ακόμη και νέα διάσπαση οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από το μανιφέστο του Στέφανου Κασσελάκη.

Η έκρηξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με βολές ακόμη και κατά του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο πάντως απέφυγε να κατονομάσει, επιβεβαιώνουν όλους όσοι υποστηρίζουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Στο ερώτημα τι κρύβεται πίσω από την επίθεση κατά πάντων του κ. Κασσελάκη, η απάντηση σχετίζεται με τις εξελίξεις που δρομολογούνται και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κεντροαριστερά, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, αλλά η διαφορά δεν είναι και τόσο μεγάλη που να καθιστά την ηγεσία της Κουμουνδούρου, ηγετική δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η έκρηξη του κ. Κασσελάκη μπορεί να αποδοθεί στη δυναμική που δημιουργείται στην κοινωνία από την προοπτική ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, καθώς μπορεί να δημιουργήσει την απάντηση στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου σχήματος -εάν υπάρξει συμφωνία-, διαπιστώνει ότι αυτοί που του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια, είναι στελέχη του κόμματός του.

Η αμφισβήτηση προέρχεται από στελέχη όπως ο Γιώργος Τσίπρας και ο Χρήστος Σπίρτζης, για τον οποίο κύκλοι της Κουμουνδούρου έλεγαν με νόημα ότι “ελπίζουμε τουλάχιστον να ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ”.

Υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη, βλέπουν πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τα στελέχη που αμφισβητούν την ηγεσία του είναι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς δύο στοιχεία:

Α. Στην εκδήλωση του ιδρύματος του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ενοποίηση του χώρου, ενώ παραβρέθηκαν και στελέχη της Νέας Αριστεράς, που ο κ. Κασσελάκης χαρακτηρίζει “μόρφωμα”

Β. Το προβάδισμα που έχει ο κ. Τσίπρας σε όλες τις δημοσιοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αρχηγό του ενιαίου σχήματος.

Βαριά υπονοούμενα

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση και πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ήταν τα βαριά υπονοούμενα του για μαύρα ταμεία στην Κουμουνδούρου από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Η φράση του “δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος. Μπορεί να μην έχουμε οφειλές σε τράπεζες, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές”, καθιστά σαφές ότι ο πόλεμος μόλις άρχισε.

Απειλή Καταστατικού

Στο ερώτημα μέχρι που θα φτάσει αυτός ο πόλεμος, σαφής απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει, αλλά η φράση του κ. Κασσελάκη “δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ”, ίσως και να δείχνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Στο παρασκήνιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να ετοιμάζει αποστρατείες βουλευτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του κόμματος, σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

“Όλα θα μπουν στη συζήτηση όπως και το αν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που λέει το καταστατικό μας, για όριο τριών διαδοχικών θητειών στους βουλευτές Ανανέωση σημαίνει μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν”, είπε με νόημα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην έξοδο τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και ηγετικά στελέχη του κόμματος, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ