Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρεπορτάζ: 62.000 υπογραφές στο ΠΑΣΟΚ – Τι ψηφίζουν βουλευτές και ευρωβουλευτές

Δημοσιεύθηκε

στις

*Ο νέος χάρτης στην Κ.Ο.
*Οι συσχετισμοί δυνάμεων
*Τι κάνουν τα βαριά “χαρτιά”
*Ποιοι είναι ακόμη ουδέτεροι

Αγώνα δρόμου κάνουν Ανδρουλάκης, Δούκας, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνος, Κατρίνης και Γιαννακοπούλου, προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και να κερδίσουν την μάχη για τον θρόνο της Χ. Τρικούπη.

Μια πρώτη γεύση της δυναμικής τους, έδωσαν οι έξι υποψήφιοι με τη συγκέντρωση 62.000 υπογραφών, που σύμφωνα με την επιτροπή Δεοντολογίας, προμηνύει τη μαζική συμμετοχή στην κάλπη της 6ης Οκτωβρίου.

Στα στρατόπεδα επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων, καθώς άπαντες αντιλαμβάνονται ότι κάθε ψήφος έχει τη σημασία της για την επικράτηση, λόγω της εικόνας διάλυσης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη μάχη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, οι υποψήφιοι για την ηγεσία προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια βουλευτών και ευρωβουλευτών, όπου ο ρόλος τους είναι καθοριστικός.

Κάποιοι από αυτούς έχουν εκδηλωθεί, αλλά κάποιοι άλλοι κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους, καθώς διαβλέπουν μια σκληρή μάχη και δεν επιθυμούν, για την ώρα τουλάχιστον, να ανοιχτούν.

Το βέβαιο είναι ότι η πίεση των τεσσάρων στρατοπέδων που εμφανίζονται να έχουν και τη μεγαλύτερη απήχηση με βάση τις δημοσκοπήσεις θα εντείνουν την πίεσή τους για να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Κοινό μυστικό είναι, άλλωστε, ότι βουλευτές και ευρωβουλευτές έχουν ισχυρό λόγο στις τοπικές κοινωνίες και η τοποθέτησή τους είναι ικανή να γείρει την πλάστιγγα προς την πλευρά κάποιοι στρατοπέδου.

Με αυτό ως δεδομένο, η τελική απόφαση ιδίως των αναποφάσιστων έχει βαρύνουσα σημασία, αν και κάποιοι είναι δύσκολο να ανοίξουν τα χαρτιά τους, λόγω του ότι συνδέονται προσωπικά με κάποιον από τους υποψήφιους.

Η περίπτωση Μανιάτη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δείχνει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και την Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο κ. Μανιάτη οφείλει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι έγινε επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος παρά το γεγονός ότι εξελέγη τρίτος, αλλά από την άλλη συνδέεται με προσωπική φιλία με την πρώην Ευρωπαία Επίτροπο.

Στρατόπεδο Ανδρουλάκη

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει μεγάλη δυναμική στον κομματικό και κοινοβουλευτικό μηχανισμό, γεγονός που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν σίγουρο για τον β’ γύρο στις 13 Οκτωβρίου.

Στο πλευρό του βρίσκονται δυο από τους στενότερους συνεργάτες του ο Δημήτρης Μαντζος και ο Παναγιώτης Δουδωνής, που έχουν εξελιχθεί σε δύο από τα πλέον δυναμικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη βρίσκεται και η βουλευτής Λακωνίας Νάγια Γρηγοράκου, κόρη του αείμνηστου Λεωνίδα Γρηγοράκου όπως και η Κατερίνα Καζάνη που εκλέγεται στην Εύβοια.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Φρέντυ Παρασύρης στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ χωρίς να έχει εκδηλωθεί ακόμη, ενώ όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες πως και ο Σταύρος Μιχαηλίδης από την Χίο κλίνει προς την πλευρά του νυν προέδρου.

Υπέρ του τάσσεται και ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννη Τσίμαρης και ο βουλευτής Ρεθύμνου Εμμανουήλ Χνάρης.

Υπέρ του κ. Ανδρουλάκη είναι ο Τάσος Νικολαΐδης από τη Δράμα, που κατάφερε να κερδίσει στις εκλογές του 2023 την Χαρά Κεφαλίδου.

Στρατόπεδο Δούκα

Ο δήμαρχος Αθηναίων δείχνει να έχει δυναμική και στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Απόστολος Πάνας.

Στο πλευρό του είναι πολύ πιθανό να βρεθεί και η βουλευτής Ελένη Βατσίνα που εκλέχθηκε πρώτη στο νόμου Ηρακλείου, όπως και η Χριστίνα Σταρακά, που εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς θεωρείται στενός πολιτικός φίλος του Μανώλη Χριστοδουλάκη και ίσως την τελευταία στιγμή προσχωρήσει στο μπλοκ του Χάρη Δούκα.

Στρατόπεδο Διαμαντοπούλου

Η πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. μπορεί να εμφανίστηκε τελευταία στην εκλογική μάχη και να απουσίαζε από το ΠΑΣΟΚ 12 χρόνια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει τους δικούς της υποστηρικτές.

Μεταξύ αυτών είναι ο Πάρις Κουκουλόπουλος, και συνδέονται από την εποχή του εκσυγχρονισμού που εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης αλλά και η Ευαγγελία Λιακούλη.

Στρατόπεδο Γερουλάνου

Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας αποδίδει μεγάλη σημασία στο διαδίκτυο, αλλά έως τώρα δεν έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος του κάποιον από τους βουλευτές του κόμματος.
Ωστόσο, αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός, ότι οι δύο πρώτοι σε ψήφους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Σάκης Αρνατούτογλου, βρίσκονται στο πλευρό του.

Αποστολάκη – Παραστατίδης – Ιλχάν

Ζητούμενο επίσης είναι τι θα κάνουν βουλευτές όπως η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία αποσύρθηκε από την “κούρσα” αλλά είχε εκλεγεί πρώτη στη Β1 Αθηνών, ο Στέφανος Παραστατίδης και ο Αχμέτη Ιλχάν.

Η πρώην υφυπουργός δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει κανέναν, αλλά στο παρασκήνιο λέγεται πως έστω και σιωπηρά στον β’ γύρο θα βοηθήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, λόγω του ότι της έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία στις εκλογές του 2023.

Όσον αφορά τον βουλευτή Κιλκίς, αυτός προτιμάει μια στάση ουδετερότητας, κάτι που σημαίνει ότι κανένας από τους υποψήφιους δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το δίκτυο που έχει στήσει σε όλη τη χώρα.

Ο βουλευτής Ροδόπης έχει μεγάλη επιρροή στο μουσουλμανικό στοιχείο της περιοχής και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι είχε εκλεγεί βουλευτής και με το Ποτάμι, αλλά για την ώρα έχει αποφύγει να πάρει θέση.

Χρηστίδης

Αποτελεί μια κατηγορία μόνος του. Ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει αποφύγει να πάρει θέση σχετικά με το πρόσωπο που θα στηρίξει.

Το γεγονός ότι έγινε βουλευτής, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης προτίμησε την έδρα της Θεσσαλονίκης και του Χάρη Καστανίδη, ίσως να μη λέει και τίποτα σε όσους γνωρίζουν τις ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ.

Αυστηρά ουδέτεροι

Στην κατηγορία των αυστηρά ουδέτερων ανήκουν ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλιώτης και ο βουλευτής Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάγκης.

Με κλειστά χαρτιά εμφανίζεται και ο βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Νικητιάδης, ενώ ουδέτερη στάση τηρεί επί του παρόντος η βουλευτής Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ