Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ρευστό πολιτικό τοπίο: Η δίδυμη κρίση & το «φούντωμα» της εκλογολογίας

Published

on

Αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση που έχει ως άγνωστους «Χ» την πανδημία και την ακρίβεια βρίσκεται η κυβέρνηση για να περάσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες το χειμώνα.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν «μαξιλαράκι ασφαλείας» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι σαφές ότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και μπορούν να ανατρέψουν από τη μια στιγμή στην άλλη τις ισορροπίες.
Η εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης «όμικρον», σε συνδυασμό με το ενεργειακό ράλι, που φέρνει στα όρια τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση ναι μεν επενδύει στο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η πανδημία κάνει τον κύκλο της και η ενεργειακή κρίση έχει προσωρινό χαρακτήρα, αλλά κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος.
Στην παρούσα φάση η επιστροφή στην κανονικότητα δείχνει πολύ δύσκολη και φως στο τούνελ θα αρχίσει να φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση από την άνοιξη, γεγονός που διαμορφώνει ένα εξαιρετικά θολό πολιτικό τοπίο.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν θα αντέξει η κυβέρνηση, ή εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει τη φυγή προς τα εμπρός, καθώς τα δεδομένα μπορούν να είναι χειρότερα γι’ αυτόν στους επόμενους μήνες. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκόψει κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει μήνυμα σταθερότητας, καθώς έχει ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη.

Συνεχείς κρίσεις

Ωστόσο, το ρευστό σκηνικό και οι αβεβαιότητες επαναφέρουν στο προσκήνιο την εκλογολογία, λόγω του ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική που είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε αυτοδυναμία.
Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι οι συνεχείς κρίσεις δεν δίνουν τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να υλοποιήσει το πρόγραμμα για το οποίο είχε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2019.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς:

  • τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το Σύμφωνο Σταθερότητας που δεν δίνει τη δυνατότητα για κοινωνική πολιτική με τους όρους που γίνεται σήμερα και αποτυπώνεται στα μέτρα στήριξης,
  • τη σκληρή αντιπολίτευση που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας που ζήτησε εκλογές και επιδιώκει με κάθε τρόπο να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ,
  • τη δυναμική του ΚΙΝ.ΑΛ., που με το νέο του αρχηγό Νίκο Ανδρουλάκη είναι πιθανό να ανακατέψει την πολιτική «τράπουλα».

Επίσπευση αποφάσεων;

Οι τρεις αυτοί παράγοντες κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να επισπεύσει τις αποφάσεις του, καθώς δεν αμφισβητείται –για την ώρα τουλάχιστον- η πολιτική του ηγεμονία.
Στο παρασκήνιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για κάλπες ακόμη και μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές Ιουνίου, όταν και θα έχουν σχεδόν συμπληρωθεί τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ.
Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. μπορεί να διεκδικήσει μια καθαρή εντολή προκειμένου να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα και η χώρα να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Συνθήκες αβεβαιότητας

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας από τη στιγμή που οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, καθώς δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αποτρεπτικός παράγοντας για ένα τέτοιο σενάριο είναι και η θερινή περίοδος που πιάνει δουλειά η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, ο οποίος προσφέρει τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας.
Ένα δεύτερο σενάριο που «παίζει» είναι αυτό του φθινοπώρου, υπό τον όρο βέβαια ότι θα έχει μπει φρένο στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση και θα είναι ορατά τα θετικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Ανεξάρτητα από τη φημολογία στο παρασκήνιο, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει προγραμματισμός τετραετίας, κάτι που σημαίνει ότι οι κάλπες θα στηθούν το καλοκαίρι του 2023.

Οι συμμαχίες

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πρωτιά της Ν.Δ. δεν αμφισβητείται, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ζητήσει δεύτερες εκλογές οι οποίες θα γίνουν με βάση το νέο εκλογικό νόμο.
Το ερώτημα στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί αυτοδυναμία από τη Ν.Δ. είναι οι συμμαχίες στις οποίες θα προχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης για να κυβερνήσει εκ νέου τη χώρα. Το σενάριο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα πρέπει να αποκλείεται, καθώς θα προκαλούσε κλυδωνισμούς και στα δύο κόμματα.
Το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να «παίξει» αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε όταν συνεργάστηκε με τη Ν.Δ.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι η κυβερνητική συνεργασία της Ν.Δ. με την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου αν και έχει πολλά ρίσκα, καθώς κινείται δεξιότερα από τη Ν.Δ. που δείχνει να επενδύει στο πολιτικό Κέντρο.
Όπως γίνεται αντιληπτό οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι τουλάχιστον απρόβλεπτες, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ