Ελλάδα
Ρεύμα: Πόσο θα “ανέβουν” οι λογαριασμοί – Αυξημένη επιδότηση τουλάχιστον για 14 μήνες
Το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί το ράλι τιμών στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος επαναπροσδιορίζει την πολιτική επιδοτήσεων της κυβέρνησης για να αφαιρέσει βάρος από τις μεγάλες επιβαρύνσεις που δημιουργεί στους καταναλωτές.
Πλέον τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα που ανακοίνωσε πριν από σχεδόν ένα μήνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΔΕΘ είναι αδύνατο να συγκρατήσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις.
Τα τελευταία 24ωρα γράφονται ξανά τα σχέδια των επιδοτήσεων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) σε άνω από 14 ευρώ ( 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ηλεκτρικό ρεύμα κάτι που αυτομάτως ανεβάζει και το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ με στόχο να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και αυτό με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.
Παράλληλα εξετάζεται να διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 150-200 εκ. ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου που μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα χορηγηθεί.
Δείτε επίσης: Πλεύρης: Χωρίς περιορισμούς οι εμβολιασμένοι στους αμιγείς κλειστούς χώρους – Τέλος τα μίνι lockdown
Στην κυβέρνηση αναζητούν τις τελευταίες εβδομάδες τις πηγές τροφοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που εκτός από τα έσοδα από τους ρύπους και τον κρατικό προϋπολογισμό, θα συμπεριλάβει και το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ (ειδικός λογαριασμός πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ) με στόχο να εξευρεθούν κονδύλια που θα μπορέσουν να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά από τον ίλιγγο που προκαλούν τα νέα τιμολόγια, η εκτίναξη των οποίων προσδιορίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στην καρδιά του χειμώνα.
Η έκρηξη των τιμών χονδρεμπορικής δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια καθώς η κούρσα τιμών αντιπροσωπεύει μία περίοδο που δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση και προεξοφλεί ότι όσο οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και η ζήτηση σε ενέργεια θα μεγαλώνει, τα κόστη θα αναπροσαρμοστούν ακόμη πιο πάνω.
Για σήμερα η μέση τιμή εκκαθάρισης των συναλλαγών για την Ελλάδα ξεπερνά τα 204 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και όλη η Ευρώπη. Στην Ιταλία υπερβαίνει τα 307 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Γαλλία τα 298 ευρώ/MW, στην Γερμανία τα 302 ευρώ /MW, στη Σερβία τα 327 ευρώ/MW με την Πολωνία να έχει την φθηνότερη τιμή στα 141 ευρώ /MW.
[Πηγή: protothema.gr]