Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Σε ανησυχητικά επίπεδα τα κρούσματα κορωνοϊού – Στις “επάλξεις” οι ιδιωτικές κλινικές

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ανησυχητικά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με τις ιδιωτικές κλινικές να δηλώνουν πρόθυμες να “αναλάβουν δράση” στην περίπτωση που χρειαστεί λόγω της μεγάλης πίεσης στο ΕΣΥ.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.105 κρούσματα κορωνοϊού και αναμένοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων μέτρων που θεσπίστηκαν προσφάτως, με στόχο τους ανεμβολίαστους πολίτες, η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά νέων μέτρων.

Η πρώτη φάση των νέων μέτρων ξεκίνησε με το ειδικό πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητείται πλέον το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ, ώστε να μπαίνουν λιγότεροι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τις προηγούμενες ημέρες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί είσοδος με rapid test για τους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί η πρόσβαση στους αρνητές σε βασικά τρόφιμα.

«Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε», είπε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες στον Real ο Νίκος Παπαθανάσης.

 

Οι 4 άξονες που θέτει ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πάντως χθες για μια ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής γενικού lockdown.

«Πράγματι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα. Αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Η έμφαση την οποία δίνουμε είναι στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και στη λήψη μέτρων χωρίς να καταφύγουμε σε lockdown, όπως όταν δεν είχαμε το εμβόλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, στο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν επιτρέπουμε είσοδο σε κανέναν κλειστό χώρο χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού και αυστηροποιήσαμε τα μέτρα και για τους εξωτερικούς. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει γρήγορα και στις αγορές των καινούργιων φαρμάκων».

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι «επιμένουμε σε τέσσερις βασικές θέσεις:

  • Πρώτον, δεν θα ξαναϋπάρξει lockdown στη χώρα.
    Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς, την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.
  • Τρίτον, η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδίως στις περιφέρειες που πιέζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο ΕΣΥ, εκεί που έχουμε ελλείψεις, εφόσον χρειαστεί, θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να κινηθεί νωρίτερα.
  • Τέταρτον, η συνεχής ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών».

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: «Όλα ανοιχτά» για νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Υπ. Υγείας: Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες για επιπλέον κλίνες Covid

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό στην ίδια ανακοίνωση, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

 

 
[Με πληροφορίες από iefimerida.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ