Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – “Επόμενο βήμα η συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ” λέει ο πρωθυπουργός

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε καλό κλίμα έγιναν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνάντηση των δύο ανδρών που προχώρησαν στην υπογραφή Διακήρυξης των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας , διήρκησε παραπάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε ως απάντηση στη τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου ότι η τουρκική μειονότητα και η ρωμαίικη κοινότητα είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας. Ένα γεγονός το οποίο πιστεύω ότι από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο μας χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις».

«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε σημαντική μείωση ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της καλής φύλαξης και της συνεργασίας των δύο χωρών. Μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Σημαντικό να συγκλίνουμε στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας. Απόλυτο σεβασμό εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και προστασία των αμάχων.Διαφωνούμε στο Κυπριακό για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από τις αποφάσεις συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε στη συνέχεια.

«Θα διερευνούμε τη θετική ατζέντα και θα επεκτείνουμε τα μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί το επόμενο βήμα να είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που συνιστά την μόνη διαφορά ενώπιων διεθνούς δικαιοδοσίας».

«Οφείλουμε να χτίσουμε ένα αύριο που στα ήρεμα νερά θα φυσήξει ένας ούριος άνεμος», κατέληξε.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ