Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σε πλήρη ανάπτυξη οι ελληνικές startups

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιδιαίτερα παραγωγικό αποδείχτηκε το 1ο εξάμηνο του 2022 για το ελληνικό οικοσύστημα των startups.

Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και της στάσης αναμονής των επενδυτών, οι εγχώριες startups κατάφεραν να βρεθούν στα ραντάρ των διεθνών Venture Capital funds, σηκώνοντας $400 εκατ. το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με report του dealroom.co για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας, οι χρηματοδοτήσεις των διεθνών VCs προς ελληνικές startups ήταν κατά 2,3 φορές υψηλότερες το 1ο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν είχαν “σηκώσει” $200 εκατ.

“Μερικά από τα μικρότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης ήταν από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα το 1ο εξάμηνο του 2022”, σχολιάζουν οι συντάκτες της σχετικής ανάλυσης (The State of European Startups & VCs).

Όπως επισημαίνουν, η ελληνική επίδοση είναι η τρίτη καλύτερη μεταξύ των μικρότερων οικοσυστημάτων για startups στην Ευρώπη το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους: το οικοσύστημα της Εσθονίας “έτρεξε” φέτος 5,5 φορές ταχύτερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η Πορτογαλία κινήθηκε 5,4 φορές γρηγορότερα.

Βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ελλάδα εμφάνισε το 1ο εξάμηνο του 2022 η Αυστρία και η Ισλανδία, με τις χρηματοδοτήσεις να αυξάνονται κατά 1,9 φορές το εξεταζόμενο διάστημα. Στην ίδια κατάταξη με τα ταχύτερα αυξανόμενα οικοσυστήματα για startups στην Ευρώπη, ακολουθεί η Ελβετία και η Γαλλία με επίδοση 1,7 και 1,6 φορές αντίστοιχα.

 

Υψηλές προσδοκίες

Πηγές του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, σχολιάζοντας στο www.powergame.gr τα ευρήματα του report “The State of European Startups & VCs”, ανέφεραν ότι όντως οι χρηματοδοτήσεις προς ελληνικές νεοφυείς, εταιρείες, που έχουν τη μορφή δανεισμού, είναι αυξημένες φέτος σε σχέση με πέρσι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επενδύσεις VCs προς τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, που έχουν τη μορφή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, (σ.σ. μέσω της οποίας εισέρχονται νέοι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο μιας startup) είναι μειωμένες από τις αρχές του έτους.

Θυμίζουμε ότι το 2021 ήταν μια χρονιά-ρεκόρ για τις ελληνικές startups, με το εγχώριο οικοσύστημα να φθάνει σε αξία τα €8 δισ., αντιπροσωπεύοντας το 4%-5% του ελληνικού ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, από τις αρχές του έτους, δεκάδες νεοφυείς ελληνικές εταιρείες προσέλκυσαν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, επιβεβαιώνοντας πως το οικοσύστημα μπορεί να κερδίζει, να διατηρεί και να ανανεώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ακόμη και σε ταραγμένους καιρούς.

 

Χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη

Πάντως, στη συνολική κατάταξη των οικοσυστημάτων της Ευρώπης, που προσέλκυσαν τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από VCs το 1ο εξάμηνο του 2022, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά. Η Μεγάλη Βρετανία είναι αυτή, που απορροφά τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων των Venture Capitals, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ακολουθούν, σύμφωνα με την ανάλυση του report “The State of European Startups & VCs”.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση αυτή της λίστας με τα ευρωπαϊκά κράτη, που ηγούνται στις χρηματοδοτήσεις των VCs, κάτω από την Κροατία και την Τσεχία, ξεπερνώντας μόνο την Πορτογαλία.

Η σχετική ανάλυση, στο μεταξύ, περιλαμβάνει την Αθήνα στον χάρτη με τις ευρωπαϊκές πόλεις, που απέκτησαν startup, οι οποίες φέρουν τον τίτλο του μονόκερου (δηλαδή η αξία τους ξεπερνά το €1 δισ.).

 

 

[Πηγή: sepe.gr]

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ