Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σκληρή μάχη για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά

Δημοσιεύθηκε

στις

Κασσελάκης Vs Ανδρουλάκης

*Τι επιβεβαίωσε η πρόταση δυσπιστίας

*Ισορροπία τρόμου ενόψει ευρωεκλογών

*Ποιος κερδίζει στην αναμέτρηση της β’ θέσης

*Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Διαστάσεις ανοικτής σύγκρουσης με στόχο την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά έχει λάβει για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ η αναμέτρηση των ευρωεκλογών της 9ης Ιουλίου.

Στην Κουμουνδούρου και την Χ. Τρικούπη έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και κοινή είναι πλέον η εκτίμηση ότι η μάχη για τη δεύτερη θέση, θα σφραγίσει τις εξελίξεις στα δύο κόμματα.

Μια πρώτη γεύση, δόθηκε με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που παρά το γεγονός ότι στηρίχθηκε και από τα δύο κόμματα, υπήρξε ένα πολύ σκληρός ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να έκανε το πρώτο βήμα και να αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να κάνει ένα βήμα παραπάνω προτείνοντας εκλογές υπό το βλέμμα διεθνών παρατηρητών.

Η σύγκρουση έχει σχέση με το γεγονός ότι ο χαμένος της αναμέτρησης θα βρεθεί σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, ενώ ο νικητής θα κερδίσει χρόνο και θα μπορεί να εμφανιστεί ως ανταγωνιστής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για έναν “πόλεμο” που θα καθορίσει τόσο τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και το πολιτικό μέλλον των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κασσελάκη στις ηγεσίες των δύο κομμάτων.

Ασφαλείς προβλέψεις στην παρούσα φάση δεν μπορούν να γίνουν, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Το βέβαιο είναι ότι η σημαντική πτώση της τάξης των 5,1 μονάδων της Ν.Δ., όπως καταγράφηκε στη δημοσκόπηση της metron analysis για λογαριασμού του Μega, δεν ευνόησε όπως κάποιοι πίστευαν το ΠΑΣΟΚ.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε κατά 1,9%, γεγονός που το οδήγησε στην τρίτη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε 1,8% και βρέθηκε στη δεύτερη θέση, εξέλιξη που για πολλούς ήταν αναπάντεχή.

Η δημοσκοπική συρρίκνωση της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε πολλά στελέχη του κόμματος, που πίστευαν ότι το Κίνημα επιστρέφει και ότι σύντομα θα αποτελεί τη νέα αξιωματική αντιπολίτευση.

Νέα δυναμική

Σε ότι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι βλέπουν τον Στέφανο Κασσελάκη να κερδίζει πόντους και να ισχυροποιεί την εσωκομματική του θέση, βάζοντας οριστικά τέλος στην εσωστρέφεια των τελευταίων μηνών.

Συνεργάτες του μάλιστα εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το ταμείο των ευρωεκλογών δεν θα επιτρέψει κινήσεις απομάκρυνσης του, μετά και την επιβεβαίωση που έλαβε από το πρόσφατο Συνέδριο.

Όπως τονίζουν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τη δεύτερη θέση, αυτό θα πιστωθεί κυρίως στον νέο αρχηγό και θα βάλει τέλος στα σενάρια που ήθελαν να τίθεται εκ νέου θέμα ηγεσίας στην περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος.

Το momentum

Στην παρούσα φάση, το momentum δείχνει να ευνοεί τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έχει μεταφέρει το “παιχνίδι” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κερδίζει κατά κράτος τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο κ. Κασσελάκης είναι πιο επικοινωνιακός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και εξηγούν ότι εάν δεν αλλάξει κάτι και μάλιστα πολύ σύντομα, δεν θα βελτιωθούν τα ποσοστά του κόμματος του.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι από τη στιγμή που η μάχη είναι ακόμη ανοικτή, ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να μεταφέρει το πεδίο της αντιπαράθεσης σε τομείς που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να ανταποκριθεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών που πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση κρατούν πλέον χαμηλούς τόνους έναντι του κ. Κασσελάκη και αναμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Κι αυτό γιατί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η καθίζηση του ΠΑΣΟΚ ίσως να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι δεν επιθυμούν να κατηγορηθούν στη σκληρή μάχη των ευρωεκλογών για υπονόμευση του κόμματος.

Στάση αναμονής

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και πολλά στελέχη στη Χ. Τρικούπη που βλέπουν ότι η ανασύνθεση της παράταξης με το ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο δυσκολεύει μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ανακοπή της ανοδικής πορείας του ΠΑΣΟΚ, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Νίκο Ανδρουλάκη να τεθεί επικεφαλής μιας νέας συμμαχίας με μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά.

Το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να βγει τρίτο στις ευρωεκλογές έχει ανάψει “φωτιές” στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, παρότι κανείς δεν πρόκειται να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα.

Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι η τρίτη θέση είναι πιθανό να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε εσωστρέφεια και σε αμφισβήτηση της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι προειδοποιητικές βολές πάντως έχουν αρχίζει με τη Νάντια Γιαννακοπούλου να θέτει τον πήχη των ευρωεκλογών στο 18-20%, εκτιμώντας προφανώς ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα περάσει από κάτω.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης διαφώνησε με την υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη για την Ευρωβουλή, δηλώνοντας δημοσίως ότι θα θέσει το θέμα στα όργανα του κόμματος.

Η ανασύνθεση

Όπως γίνεται αντιληπτό τα δύο κομματα βρίσκονται σε ετοιμότητα και τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζονται για μια σκληρή και κυρίως αμφίρροπη μάχη.

Όποιος από τους δύο πάντως και να κερδίζει τη μάχη της β’ θέσης, είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης με τον νικητή να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού θα έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ