Ελλάδα
Στην κόψη του κορονοϊού: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Τι αλλάζει από αύριο για τους ανεμβολίαστους
Στην κόψη του… κορονοϊού ακροβατεί η χώρα με την κυβέρνηση να υιοθετεί σκληρά μέτρα, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί η δυναμική που έχει το 4ο κύμα της πανδημίας.
Τα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους προκαλούν σοκ και δέος, καθώς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ακολουθεί ένας δύσκολος χειμώνας, όπου θα δοκιμαστεί για άλλη μια φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η κατάσταση είναι τουλάχιστον τραγική στην Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις περιοχές αυτές, προέρχεται το 40% των κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι:
-στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη ξεκινήσει οι διακομιδές από το νοσοκομείο Παπανικολάου σε ιδιωτική κλινική,
-τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αρχίσει να μεταφέρονται ασθενείς από την επαρχία, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας.
Οι εισαγωγές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και προέρχονται ως επί το πλείστον από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό έχουν εξελιχθεί στο μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης.
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού εξηγούν σε μεγάλο βαθμό και τις διαστάσεις που έχει λάβει η πανδημία, καθώς οι καμπάνιες που γίνονται δεν τους πείθουν ώστε να κάνουν το σωτήριο τσίμπημα στο μπράτσο τους.
Απογοήτευση γιατρών
Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι από τους ασθενείς που μπαίνουν στις ΜΕΘ COVID της Θεσσαλονίκης, η συντριπτική τους πλειονότητα σε ποσοστό της τάξης του 90% είναι ανεμβολίαστοι.
Οι γιατροί δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την κατάσταση των ασθενών στις ΜΕΘ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η κλινική τους εικόνα είναι χειρότερη από αυτή που επικρατούσε πέρυσι τον Οκτώβριο.
Το αποτέλεσμα όπως εξηγούν είναι να υπάρχουν:
-περισσότερες επιπλοκές,
-περισσότεροι θάνατοι και
– μεγαλύτερες νοσηλείες, καθώς δύσκολα παίρνουν εξιτήριο.
Χάνεται χρόνος
Το χειρότερο όμως είναι ότι οι ανεμβολίαστοι, ακόμη και στις νεαρές ηλικίες, που κάνουν εισαγωγή στις ΜΕΘ, φτάνουν αργά στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να τους δοθεί η αναγκαία ιατρική βοήθεια.
Το προφίλ τους σκιαγραφείται από τις περιπτώσεις εκείνων, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις οδηγίες που τους δίνουν οι γιατροί ακόμη και για χορήγηση της αναγκαίας αγωγής.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η συντριπτική τους πλειονότητα έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης από επιτήδειους, με αποτέλεσμα να αρνούνται την αλήθεια της επιστήμης και να αποδέχονται τα fake news του διαδικτύου.
Δείτε επίσης: Βρετανία: Εγκρίθηκε το χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού
Περιορισμένα αντισώματα
Όσον αφορά στους ασθενείς που νοσηλεύονται ενώ έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, είτε έχουν υποκείμενο νόσημα, είτε είναι ηλικιωμένοι, με αποτέλεσμα να έχουν και περιορισμένα αντισώματα
Για τους ασθενείς αυτούς κρίνεται απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να νοσήσουν με λίγα συμπτώματα.
Έμμεση πίεση
Με δεδομένο ότι ένα γενικευμένο lockdown έχει αποκλειστεί λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί.
Το μήνυμα που τους στέλνει η κυβέρνηση, είναι ότι χωρίς τεστ για τον κορονοίο, δεν μπορούν ούτε να δουλέψουν, ούτε να ψωνίσουν, ούτε να διασκεδάσουν, όπως κάνουν οι εμβολιασμένοι.
Πρόκειται για μια έμμεση μορφή πίεσης, αφού τα τεστ κοστίζουν ακριβά στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, λόγω και της εισαγόμενης ακρίβειας.
Αναγκαστική προσαρμογή
Η αναγκαστική «προσαρμογή» στην νέα αυξητική τάση της πανδημίας και στα δεδομένα του χειμώνα στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης περιλαμβάνει από σήμερα τα εξής μέτρα:
Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC (από ένα που ίσχυε μέχρι σήμερα) την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.
Επίσης για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.
Η επίδειξη αρνητικού test είναι αναγκαία και για την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους διασκέδασης, ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.
Εξαιρέσεις, μάσκες
Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και οι χώροι άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος, καθώς σε αυτούς τους χώρους δεν θα χρειάζεται αρνητικό τεστ.
Το νέο στοιχείο είναι επίσης και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε ανεμβολίαστοι.
Βαριές καμπάνες
Επίσης, διπλασιάζονται οι ποινές για καταστήματα που δεν τηρούν τα αυστηρά μέτρα, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των ελέγχων.
Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι μηδενική ανοχή για όσους δεν τηρούν τα μέτρα και επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να υπάρχει και η ταυτοπροσωπία, ενώ σε περίπτωση παράβασης προβλέπονται βαριές καμπάνες 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας.