Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Συμφώνησε να παραδεχθεί την ενοχή του 23 χρόνια μετά ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11/09/2001 στις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ως εγκέφαλος της πολύνεκρης επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, και κρατείται από το 2003, κατέληξε σε συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και μαζί με δύο συγκρατούμενούς του στο Γκουαντάναμο, θα δηλώσει ένοχος.

Αν και το Πεντάγωνο απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, η συμφωνία επιτρέπει στον Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, που βρίσκεται φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο, να αποφύγει την προσαγωγή του σε δίκη, στην οποία διέτρεχε κίνδυνο να του επιβληθεί η θανατική ποινή, κι έτσι θα εκτίσει ισόβια κάθειρξη, διευκρίνισε η εφημερίδα New York Times.

Οι δύο συγκατηγορούμενοι του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ που αφορά επίσης η συμφωνία είναι οι Γουάλιντ μπιν Ατάς και Μουστάφα αλ Χαουσάουι.

Και οι τρεις κρατούνται τις τελευταίες δυο δεκαετίες στη φυλακή στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, σε έδαφος που παραχωρήθηκε με μίσθωση επ’ αόριστον το 1903 στις ΗΠΑ.

Και οι τρεις αντιμετώπιζαν κατηγορίες για τρομοκρατία και τη δολοφονία σχεδόν 3.000 ανθρώπων στις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Ουδέποτε, όμως, δικάστηκαν, καθώς η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει κωλύματα, ιδίως εξαιτίας της απόσπασης πληροφοριών από αυτούς με συστηματικά βασανιστήρια που υπέστησαν σε μυστικές φυλακές της CIA.

Τον Μάρτιο του 2022, οι συνήγοροι υπεράσπισης των φυλακισμένων είχαν επιβεβαιώσει πως διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί η ποινή τους, ώστε να μην προσαχθούν σε δίκη ενώπιον στρατοδικείου.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν τη διαβεβαίωση πως θα παραμείνουν στη φυλακή στη ναυτική βάση του Γουαντάναμο και δεν θα μεταχθούν σε ομοσπονδιακή φυλακή στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπου θα εξέτιαν τις ποινές τους στην απομόνωση.

Το χρονικό των διαπραγματεύσεων

Οι 3 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα άρχισαν διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές τον Μάρτιο του 2022 και χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δύο χρόνια έως ότου συμφωνήσουν να παραδεχτούν την ενοχή τους για όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας των 2.976 ατόμων.

Σύμφωνα με την επιστολή, που έλαβαν στα χέρια τους οι συγγενείς των θυμάτων, ο Μοχάμεντ και οι συγκατηγορούμενοί του θα δηλώσουν την ενοχή τους σε μια ακρόαση που θα λάβει πιθανότατα χώρα την επόμενη εβδομάδα.

«Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση της υπόθεσης γενικά, και αυτή η είδηση ​​ειδικότερα, ευλόγως θα προκαλέσει έντονη συγκίνηση, και συνειδητοποιούμε επίσης ότι η απόφαση για σύναψη προδικαστικού διακανονισμού θα αντιμετωπιστεί με ανάμεικτες αντιδράσεις μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων, που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα», έγραψαν οι εισαγγελείς στην επιστολή. «Η απόφαση να συνάψουμε προδικαστική συμφωνία μετά από 12 χρόνια προδικαστικής προσφυγής δεν λήφθηκε επιπόλαια. Ωστόσο, είναι συλλογική, αιτιολογημένη και καλόπιστη κρίση μας ότι ήταν ο καλύτερος δρόμος προς το οριστικό τέλος και την απόδοση δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση».

Επιζώντες και συγγενείς θυμάτων θα υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις

Στο πλαίσιο του διακανονισμού οι κατηγορούμενοι συμφώνησαν να απαντήσουν σε γραπτές ερωτήσεις των επιζώντων και των οικογενειών των θυμάτων σχετικά με τους λόγους των επιθέσεων και τον ρόλο που οι ίδιοι είχαν στον σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους.

Όσοι το επιθυμούν έχουν 45 ημέρες στη διάθεσή τους για να υποβάλουν ερωτήσεις, που θα απαντηθούν από τους κατηγορούμενους μέχρι το τέλος του έτους.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ