Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συνάντηση Πούτιν και Κιμ στη Β. Κορέα: Στέκονται ενάντιοι της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ξεκίνησαν την Τετάρτη μια σύνοδο κορυφής στην Πιονγκγιάνγκ, όπου ενδέχεται να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς τους.

Ο Πούτιν έφτασε στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, η οποία ήταν στολισμένη με ρωσικές και βορειοκορεατικές σημαίες μαζί με μεγάλα πορτρέτα των δύο ηγετών. Ακολούθησε τελετή πριν από τις συνομιλίες στον Κρατικό Ξενώνα Κουμσουζάν, όπου είναι πιθανό να υπογραφεί μια συμφωνία “στρατηγικής εταιρικής σχέσης“.

Ο Κιμ είχε προηγουμένως υποδεχθεί τον Πούτιν στο αεροδρόμιο, με τους δύο διεθνώς απομονωμένους ηγέτες να αγκαλιάζονται στο κόκκινο χαλί, υπογραμμίζοντας την ολοένα και πιο στενή σχέση, που έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στη Σεούλ όσο και στην Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα από το 2000, και λαμβάνει χώρα τη στιγμή που δυτικές χώρες κατηγορούν τον Κιμ ότι προμήθευσε όπλα την ιστορική σύμμαχο Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος και των δύο χωρών, ισχυρισμοί που η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί επισήμως.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας στη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης του ουκρανικού», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Κιμ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα «πολεμά την ηγεμονική, ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνεργασία των δύο χωρών είναι μια «μηχανή για την επιτάχυνση της οικοδόμησης ενός νέου πολυπολικού κόσμου» και η επίσκεψη του Πούτιν καταδεικνύει το αήττητο και την ανθεκτικότητα της φιλίας και της ενότητάς τους, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Στην ουσία, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να «αντιτίθενται αποφασιστικά» σε αυτό που περιέγραψε ως δυτικές φιλοδοξίες «να παρεμποδίσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης βασισμένης στον αμοιβαίο σεβασμό για τη δικαιοσύνη».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ