Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συναγερμός για τα νέα στελέχη κορονοϊού: «Πολύ μεταδοτικά ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους»

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως από τα τέλη Μαΐου έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν στο νοσοκομείο με κορονοϊό. Μεταδοτικά ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους τα νέα στελέχη FLiRT

Για μία μετατόπιση της έξαρσης της επιδημία της Covid19 νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι μίλησε το Σάββατο ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Είναι νωρίς να το πούμε με σιγουριά, αλλά έχουμε μια σημαντική πιθανότητα η αυξημένη κυκλοφορία να ξεκινήσει νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι – υποστήριξε χαρακτηριστικά στο Πρακτορείο FM.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα να είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης, δηλαδή να δούμε να συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές, όμως δεν περιμένουμε κάτι δραματικό, το οποίο θα πιέσει το σύστημα υγείας».

Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, οι διασωληνώσεις προς το παρόν κινούνται χαμηλά – αν και είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθότι συνήθως τα περιστατικά έχουν μακρά νοσηλεία.

Πολύ μεταδοτικά τα νέα στελέχη FLiRT

Οι θερινές εξάρσεις εξαρτώνται αποκλειστικά από την έλευση μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μεταδίδονται και να ξεφεύγουν από την ανοσία, εξήγησε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως φέτος η συγκεκριμένη έξαρση σχετίζεται με την έλευση των λεγόμενων παραλλαγών FLiRT, οι οποίες ονομάζονται έτσι από τα αμινοξέα που έχουν στην πρωτεΐνη της ακίδας.

Δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο στέλεχος – σημείωσε – αλλά για μία πλειάδα στελεχών όπως είναι το ΚP.2 το JN.1,7, τα οποία ευθύνονται για την πολύ εύκολη μετάδοση του ιού ακόμα και σε χώρους που είναι ανοιχτοί.

«Και για αυτό το λόγο οι ευπαθείς είναι καλό να φοράνε μάσκα όταν έρχονται σε συγχρωτισμό και όταν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και αν βγουν θετικοί να αναζητήσουν έγκαιρα θεραπεία, δηλαδή να πάνε να πάρουν αντιικά φάρμακα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ