Ειδήσεις
Σεισμική Κρίση: Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο στις Κυκλάδες

Στον βυθό της Καλντέρας εστιάζουν οι επιστήμονες, αναζητώντας απαντήσεις για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζει να καταγράφεται στη Σαντορίνη. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους σε κρίσιμες περιοχές του νησιού αναμένονται να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο κίνδυνος παραμένει, παρά τις περιόδους ύφεσης, καθώς η ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων ζει ένα «πρωτοφανές σεισμικό σμήνος» ή «σεισμική κρίση», όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, γεγονός που μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, με τους σεισμολόγους να ανφέρουν πώς θα εξετάζουν την εξέλιξη τού κάθε εβδομάδα.
Τα σενάρια
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, περιγράφοντας τα τρία σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί, σημείωσε ότι στο πρώτο το φαινόμενο θα συνεχίζεται μέχρι να κάνει τον κύκλο του, με σεισμική δραστηριότητα ιδίων μεγεθών. Μικρών σε μέγεθος δονήσεων δηλαδή. Το δεύτερο είναι να υπάρξει εκτόνωση «με έναν σεισμό 5,5- 5,7 ρίχτερ που δεν θα προκαλέσει ζημιές». Και το τρίτο, στο οποίο δίνει και την πιο μικρή πιθανότητα, «να έχουμε έναν μέγιστο σεισμό 6 ρίχτερ, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση (της Επιτροπής Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου) λέγαμε για μέγιστο σεισμό 6,2 ρίχτερ».
Σήμερα, Δευτέρα (10/02), καιρού επιτρέποντος, ειδική επιστημονική ομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει την ανέλκυση δύο υποθαλάσσιων σεισμογράφων στην περιοχή της Καλντέρας, από τους οποίους θα πάρουν το καταγραφικό για να αντλήσουν δεδομένα και νέα στοιχεία.
Νέοι σεισμογράφοι
Παράλληλα, νέοι φορητοί σεισμογράφοι πρόκειται να τοποθετηθούν στη νήσο Άνυδρο, όπου συνδυαστικά με μια υποθαλάσσια έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2024, θα δώσουν πληρέστερη εικόνα.
Επιπλέον, ωκεανογραφικά πλοία πρόκειται να ενταχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα στις έρευνες, με Έλληνες αλλά και ξένους σεισμολόγους να ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις.
«Θα τους ανασύρουμε από τον βυθό, θα πάρουμε τα δεδομένα και θα δώσουν δεδομένα μικροσεισμικότητας. Κάποιες ομάδες κάνουν γεωδαιτικές μετρήσεις όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στα άλλα νησιά ώστε να καταλάβουμε την παραμόρφωση όλου του χώρου», σημείωσε η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, στο Mega.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων4 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024