Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αύξηση το 2023 – Αναλυτικά παραδείγματα με τα νέα ποσά

Published

on

Νέα δεδομένα επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση για την πλειονότητα των συνταξιούχων, οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους έπειτα από 12 χρόνια μνημονίων.

Το «ξεπάγωμα» των συντάξεων, αναμένεται να δώσει σημαντικές ανάσες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πώς το ποσοστό της αύξησης θα κυμανθεί από 6%-7% και θα εξαρτηθεί από την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό που θα έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του έτους.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης τονίζουν ότι η αύξηση των συντάξεων, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023, θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης, όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης.

Αυτό σημαίνει ότι η γενική αύξηση θα συμπαρασύρει και τα δυο ποσά προς τα πάνω, καθώς η ανταποδοτική σύνταξη, είναι ένα καθαρά «προσωπικό ποσό» που εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου.

 

Παράλληλα, η αύξηση της εθνικής σύνταξης, που είναι σταθερού ποσού για όλους θα επηρεάσει:

Α. Τις συντάξεις που πληρώνονται σήμερα και θα αυξηθούν – όπως προβλέπει ο νόμος και έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση – από 1/1/2023,

Β. Τις συντάξεις που θα πληρωθούν στο μέλλον, καθώς η Εθνική Σύνταξη συνιστά την βάση υπολογισμού του ποσού της σύνταξης για όλους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι οι συντάξεις που θα εκδοθούν από το νέο έτος θα έχουν αυξημένη βάση υπολογισμού, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά.

Κατά συνέπεια, στην περίπτωση κατά την οποία η αύξηση των συντάξεων «κλειδώσει» στο 7%, τότε:
-η Εθνική Σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7% και
-η ανταποδοτική σύνταξη επίσης κατά 7%.

 

 

Επί των ακαθάριστων

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, η αύξηση του 7% θα χορηγηθεί σε όλα τα μικτά (ακαθάριστα) ποσά κύριων συντάξεων, σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου Βρούτση.

Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δει αυξήσεις μικρές και μεγαλύτερες στις αποδοχές εάν:
-δεν έχουν προσωπική διαφορά ή
– έχουν αρνητική προσωπική διαφορά ή
– είναι νέοι συνταξιούχοι, που έλαβαν την σύνταξη μετά το 2019.

Από 1η/1/2023 αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων (περίπου 1,6 εκατομμύρια), με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται τουλάχιστον στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

 

Προσωπική διαφορά

Το θέμα της προσωπικής διαφοράς είναι κομβικής σημασία, λόγω του ότι έχει ως αποτέλεσμα μια μερίδα συνταξιούχων να μη δει αύξηση στις αποδοχές του, καθώς η αύξηση θα είναι λογιστική.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, θα πρέπει οι συνταξιούχοι να βρίσκονται σε επαφή με δικηγόρους και λογιστές που έχουν γνώση του συστήματος προκειμένου να μην τους δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες.

Στην ουσία δηλαδή, υπάρχει σημαντικός αριθμός δικαιούχων, ανάλογα με το ύψος της προσωπικής των διαφοράς,  που:
-θα εισπράξει μικρή αύξηση ή
– δεν θα λάβει αύξηση
– η οποία διαφορά, θα συμψηφιστεί με την αύξηση.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν  θετική «προσωπική διαφορά» (δηλαδή εισπράττουν και σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού). Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφιστεί με τα ποσά της αύξησης, από 1/1/2023 και κατά συνέπεια οι αυξήσεις που θα λάβουν θα είναι μόνο στα χαρτιά.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, περίπου 800.000 συνταξιούχοι θα δουν είτε λογιστικές αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς, είτε οριακές αυξήσεις.

 

Παραδείγματα

Ας υποθέσουμε ότι συνταξιούχος ο οποίος, το 2021 έχει μια μικρή προσωπική διαφορά 21 ευρώ λαμβάνει 1.000 ευρώ στην τσέπη του μηνιαίως.
Με αύξηση συντάξεων 6%, υπερκαλύπτει την προσωπική του διαφορά και θα έχει μηνιαία αύξηση κατά 39 ευρώ, ενώ η ετήσια αύξηση είναι στα 468 ευρώ. Στην περίπτωση κατά την οποία η αύξηση των συντάξεων φτάσει στο 7,5%, τότε θα έχει μηνιαία αύξηση 54 ευρώ, που σε ετήσια βάση είναι 648 ευρώ.

Συνταξιούχος τώρα που το 2021 έχει μια σημαντική προσωπική διαφορά 150 ευρώ και λαμβάνει στη τσέπη του 1.500 ευρώ τον μήνα.
Με μια αύξηση συντάξεων της τάξης του 6%, δεν θα δει μεν στο καθαρό του ποσό κάποια αύξηση, αλλά η προσωπική διαφορά θα πέσει πλέον στα 60 ευρώ τον μήνα. Ο ίδιος συνταξιούχος με μια αύξηση κατά 6,5%, θα διαπιστώσει ότι η προσωπική διαφορά μειώνεται στα 53 ευρώ. Στην περίπτωση κατά την οποία η αύξηση είναι της τάξης του 7,5% τότε η προσωπική διαφορά μειώνεται ακόμα περισσότερο στα 38 ευρώ τον μήνα.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι ένας συνταξιούχος χωρίς προσωπική διαφορά λαμβάνει σήμερα 750 ευρώ στην τσέπη τον μήνα. Από 1η/1/2023 και με αύξηση της τάξεως του 6%, η σύνταξή του αυξάνεται κατά 45 ευρώ τον μήνα φτάνοντας στα 795 ευρώ και το ετήσιο όφελος που θα έχει θα είναι της τάξης των 540 ευρώ. Στην περίπτωση κατά την οποία η αύξηση ανέλθει στο 6,5%, τότε η σύνταξή του αυξάνεται κατά 49 ευρώ τον μήνα, φτάνοντας συνολικά στα 799 ευρώ και το ετήσιο όφελος στα 588 ευρώ. Εάν υποθετικά τώρα, η αύξηση είναι της τάξης του 7,5%, τότε η σύνταξή του θα αυξηθεί κατά 56 ευρώ τον μήνα, φτάνοντας στα 806 ευρώ και το ετήσιο όφελος στα 672 ευρώ.

Από Μάρτιο

Οι αυξήσεις ναι μεν θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, αλλά τα χρήματα αυτά θα μπουν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων με μια μικρή καθυστέρηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αυξήσεις θα μπουν στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις δηλαδή του Απριλίου του  2023.

Οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023, απόφαση που είναι πιθανό να συνδέεται και με την προεκλογική περίοδο που θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

 

Εισφορά αλληλεγγύης

Ωστόσο, οι «χαμένοι» από την υπόθεση της αύξησης των συντάξεων, μπορεί να δουν μεγαλύτερα ποσά κάθε μήνα στο λογαριασμό τους, λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται «κλειδωμένη», καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και αφορά όλους εκείνους τους συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα αυτά δεν αφορούν μόνο συντάξεις αλλά το σύνολο των δηλωθέντων ανά συνταξιούχο, κάτι που σημαίνει ότι οι τελικοί ωφελούμενοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 274 εκατ. ευρώ.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε συνταξιούχο που δηλώνει συνολικό εισόδημα 15.000 ευρώ, 8.000 ευρώ από συντάξεις και 7.000 ευρώ από ενοίκια.
Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει συνολικό ετήσιο όφελος 66 ευρώ λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Συνταξιούχος τώρα που δηλώνει συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 17.000 ευρώ είναι από συντάξεις και οι άλλες 5.000 ευρώ από ενοίκια. Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει όφελος σε ετήσια βάση 276 ευρώ.

Συνταξιούχος που δηλώνει συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ εκ των οποίων οι 14.000 ευρώ είναι από συντάξεις και οι 10.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ετήσιο όφελος της τάξης των 376 ευρώ.

Συνταξιούχος που δηλώνει συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ, εκ των οποίων 16.000 ευρώ είναι από συντάξεις και 14.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ετήσιο όφελος της τάξης των 676 ευρώ.

Συνδυασμός

Συνταξιούχος με καθαρές αποδοχές 1.157 ευρώ, από 1η/1/2023 και με ποσοστό αύξησης 6%, θα λάβει 1.221 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια μηνιαία αύξηση 64 ευρώ, και σε ετήσια βάση η αύξηση αυτή φτάνει τα 771 ευρώ.

Από το συνολικό όφελος, τα 698 ευρώ οφείλονται στην αύξηση των συντάξεων και τα 73 ευρώ στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Στην περίπτωση που η τελική αύξηση ανέλθει στο 7,5%, τότε το ετήσιο όφελος φτάνει τα 946 ευρώ,  εκ των οποίων τα 873 ευρώ από την αύξηση των συντάξεων και τα 73 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Συνταξιούχος ο οποίος έχει ετήσιο μεικτό ποσό σύνταξης 2.500 ευρώ, εκ των οποίων 200 ευρώ αποτελούν προσωπική διαφορά.

Το 2022 λάμβανε καθαρά στο χέρι μετά την παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, εισφοράς αλληλεγγύης και φόρων, 1.822 ευρώ. Το 2023 μετά την αύξηση 6% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η προσωπική του διαφορά μειώνεται στα 62 ευρώ και θα λαμβάνει καθαρά 1.864 ευρώ, ως αποτέλεσμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης – ετήσιο όφελος 501 ευρώ.

Στην περίπτωση που η αύξηση είναι της τάξης του 7,5%, τότε η προσωπική του διαφορά, μειώνεται ακόμα περισσότερο στα 27,50 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που λαμβάνει θα είναι 1.864 ευρώ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ