Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΣΥΝΤΑΞΗ: Ποιοι φεύγουν πριν από τα 62 – Ο ρόλος 25ετίας, ανήλικου & πλασματικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρόπους για να βγουν στη σύνταξη και να μην δουλεύουν έως τα βαθιά τους γεράματα αναζητούν χιλιάδες ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στο τέλος του εργασιακού τους βίου.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης ναι μεν τονίζουν ότι ο νόμος ορίζει είτε σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς είτε στα 67, δεν κρύβουν όμως ότι υπάρχουν κάποια παράθυρα για να φύγει κανείς νωρίτερα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι υπάρχουν κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να εκμεταλλευτούν κάποια από τα λεγόμενα μεταβατικά όρια ηλικίας για να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Ωστόσο, άπαντες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή που θα κάνουν με δεδομένο ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουν απώλειες στο τελικό ποσό της σύνταξης.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα περισσότερα χρόνια δουλειάς δίνουν και μεγαλύτερη σύνταξη, διευκρινίζουν όμως ότι κάνοντας χρήση των μεταβατικών ορίων έχοντας ήδη κατοχυρώσει δικαίωμα θα φύγουν νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σε ισχύ ακόμη, παλιότερες διατάξεις, από τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου (νόμος 4336/2015), μέσω του οποίου αυξήθηκαν σημαντικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

Τα “κλειδιά”

Σε κάθε περίπτωση με βάση αυτές τις παλιότερες διατάξεις που δεν έχουν ακόμη καταργηθεί δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν και φέτος πριν τα 62 τους χρόνια.

Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο – πλήρης ή μειωμένη σύνταξη πριν από τα 62-, τα κλειδιά είναι, η θεμελίωση 25ετίας, η ύπαρξη ανήλικου τέκνου την περίοδο 2010-2015 και η εξαγορά πλασματικών ετών.

Για να εφαρμοστούν αυτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα πρέπει να μιλάμε για παλαιούς ασφαλισμένους, που έχουν μπει στην αγορά εργασίας πριν το 1993 και θεμελίωση των ελάχιστων προϋποθέσεων ως προς τα έτη ασφάλισης την τριετία 2010-2012.

Όπως γίνεται αντιληπτό το ζητούμενο είναι το πως θα μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να πετύχουν αυτές τις προϋποθέσεις -εάν δεν τις έχουν- για να βγουν στη σύνταξη πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους.

 

Τα παράθυρα

Τα “παράθυρα” είναι αρκετά, αλλά αυτό που πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη είναι το πόσο θα του στοιχίσουν, πόσα χρήματα δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει για να φύγει νωρίτερα.

Εάν το κόστος είναι λογικό, πρέπει να προχωρήσει ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να το ξανασκεφτεί, εκτός και εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι, που έχουν σχέση με την υγεία του ασφαλισμένου.

 

Τα “παράθυρα” είναι τα εξής:

Α. Η αναγνώριση πλασματικών ετών, ακόμη και μέσα στο 2023: Τα ένσημα που θα αναγνωριστούν θα “κουμπώσουν” πίσω στο χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό θα συμπληρωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ως προς τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνεται ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς αναφορικά με την ηλικία συνταξιοδότησης.

Β. Εξέταση αίτησης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης: Ο απασχολούμενος θα πρέπει να ζητήσει να εξεταστεί η αίτησή του με τις παλαιές διατάξεις των μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εάν ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας είναι ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ κ.α. Αυτό γίνεται, γιατί πρώην ταμεία δεν προέβλεπαν ευνοϊκές διατάξεις για μειωμένη σύνταξη, σύνταξη με ανήλικο, με 35ετία ή προ του 60ού έτους της ηλικίας.

 

Οι “τυχερές” κατηγορίες

Όπως γίνεται αντιληπτό υπάρχει μια σειρά από κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και να βγουν στη σύνταξη πριν από το 62 έτος της ηλικίας τους.

Πρόκειται για τις λεγόμενες “τυχερές” κατηγορίες, που είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, γονείς σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες που με τη χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων δεν θα χρειαστεί να δουλεύουν ως τα βαθιά τους γεράματα.

Οι “τυχερές” κατηγορίες είναι:

-Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα έως το 2012 με συμπληρωμένες, ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών, τις 10.500 ημέρες ασφάλισης και επεδίωκαν να αποχωρήσουν με 35ετία στο αντίστοιχο όριο ηλικίας, η δυνατότητα εξόδου δίνεται αν έχει συμπληρωθεί κι εδώ το αντίστοιχο όριο που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 έτη και 6 μήνες.

– Γονείς σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Ταμεία τραπεζών και ΙΚΑ:

Ειδικά όρια ηλικίας ισχύουν και το 2023 για γονείς, άνδρες και γυναίκες, με δικαίωμα «εξόδου» ακόμη και στα 50 και έως τα 58, εφόσον βέβαια είχαν στο παρελθόν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση διαδραματίζει το πότε ενηλικιώθηκε το παιδί οπότε έχουμε τα εξής δεδομένα:

Συνταξιοδότηση με 25ετία και ανήλικο τέκνο: Οι γονείς ανηλίκων (άνδρες και γυναίκες) και οι τρίτεκνοι και άνω ασφαλισμένοι του Δημοσίου και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ασφαλισμένοι στα Ταμεία των ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης στα 50 ή τα 52 ή τα 55 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1η/1/2023.

Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν:

-Μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 25ετία και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου.

-Γονείς (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου.

-Γονείς (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 25ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών και υπήρχε παράλληλα ανηλικότητα τέκνου.

-Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 20ετία.

-Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2011 την απαραίτητη 20ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών.

-Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2012 την απαραίτητη 20ετία ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών.

Γονείς με 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο

Οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανήλικων τέκνων του ΙΚΑ των Ταμείων των ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης έχοντας συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και ταυτόχρονα ανηλικότητα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2023 ανάλογα με το όριο ηλικίας, όπως αυτό ρυθμίστηκε με βάση τον ν. 4336/2015.

Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν:

-Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2010 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 50ό έτος τους για μειωμένη σύνταξη και τα 55 για πλήρη.

-Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2011 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 52ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη και τα 57 για πλήρη.

-Μητέρες που είχαν συμπληρώσει το 2012 συνολικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο τέκνο και κατοχύρωσαν έτσι το 55ο έτος τους για μειωμένη σύνταξη και τα 60 για πλήρη.

 

Βαρέα και ανθυγιεινά- δημόσιο

Νωρίτερα μπορεί να βγουν στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 7.500 ημέρες ασφάλισης στο καθεστώς των βαρέων και με συμπληρωμένες, ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών, τις 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021 τόσο τα 35 έτη ασφάλισης, ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών, όσο και τα 58 έτη.

 

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 έτη και 6 μήνες.

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, εφόσον είχαν συμπληρώσει 25ετία έως την 31η Δεκεμβρίου του 2010, είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, πλην όμως θα πρέπει η 37ετία να έχει συμπληρωθεί ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Με τον τρόπο αυτό ο ασφαλισμένος μπορεί το 2023 να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 61 ετών και 2 μηνών.

Υπάλληλος που έχει γεννηθεί τον Μάρτιο του 1966, έχει 25 έτη ασφάλισης έως την 31η Δεκεμβρίου του 2011, Μπορεί να φύγει με μειωμένη από τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας του (Μάρτιος του 2022) κι οποτεδήποτε το επιθυμεί.

 

ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη από τα 62 τους έτη, υπάρχουν και για όσους είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και τον ΟΑΕΕ.

Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) και στο ΕΤΑΑ (Ταμείο Νομικών, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ) που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα έως το 2012 με συμπληρωμένα ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών τα 35 έτη ασφάλισης, το ισχύον όριο που πρέπει να έχει συμπληρωθεί φθάνει μέχρι τα 61 και 9 μήνες.

Για τους ασφαλισμένους επαγγελματίες με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα ως το 2012 με συμπληρωμένα ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών τα 35 έτη ασφάλισης και που επεδίωκαν να αποχωρήσουν στο αντίστοιχο όριο ηλικίας η δυνατότητα εξόδου δίνεται αν έχει συμπληρωθεί κι εδώ το αντίστοιχο όριο που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 και 9 μήνες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ