Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Συνταξιούχοι: 4 “ενέσεις” ως το Πάσχα – Αναλυτικά τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές και στο Μαξίμου έχει σημάνει “κόκκινος” συναγερμός, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην κοινωνία σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας.

Οι λύσεις ασφαλώς και δεν είναι εύκολες, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, αλλά θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί όρθια η κοινωνία.

“Όπλο” της κυβέρνησης σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία είναι ασφαλώς η υπεραπόδοση της οικονομίας που δίνει τη δυνατότητα για στοχευμένες παροχές σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού. Μια από αυτές είναι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα και μόλις τον Ιανουάριο κατάφεραν να πάρουν έστω και μια μικρή αύξηση, που για κάποιους βέβαια ήταν λογιστική.

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό και εξηγούν ότι έως το Πάσχα θα “τρέξουν” μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν εξαιρετικά κρίσιμο εκλογικό μέγεθος και εάν στηρίξουν εκ νέου τη Ν.Δ., ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει αποφασιστικό βήμα για δεύτερη τετραετία στο τιμόνι της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, στρέφει το βλέμμα του αυτή την ειδική κατηγορία του πληθυσμού και επιχειρεί μια δυνατή οικονομική “ένεση”, προκειμένου να σταματήσει η μουρμούρα. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται όσοι δεν είδαν χρήματα στις τσέπες τους, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για αδικία που πρέπει άμεσα να διορθωθεί.

 

Πράξη οι υποσχέσεις

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου κάνει λόγο για τέσσερις σημαντικές παρεμβάσεις που θα στείλουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να κάνει πράξη τις υποσχέσεις που δίνει.

“Είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι ευάλωτοι”, έλεγε με νόημα στον “Χτύπο” στέλεχος της κυβέρνησης και υπογράμμιζε ότι οι κινήσεις που έγιναν επιβεβαίωσαν στην πράξη ότι γίνεται το παν για να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων.

 

Ευάλωτοι

Η πρώτη ενίσχυση για τους ευάλωτους συνταξιούχους αρχίζει να υλοποιείται άμεσα, και αφορά στο market pass που θα τρέξει στο εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου. Αμέσως μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας (gov.gr) για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, θα αρχίσουν οι πληρωμές , κάτι που αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου.

Πρόκειται στην ουσία για μια άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, η οποία θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων, λαϊκές αγορές κλπ.

Όσον αφορά στα ποσά επιδότησης θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα και εάν δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μετακυλίεται στον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, όσοι επιλέξουν:
-κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών,
-καταβολή στον τραπεζικό λογαριασμό θα δουν  δύο πληρωμές: μια την 1η Μαρτίου και μία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

Για τον υπολογισμό του ορίου, θα χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2021 που αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις του 2022 αφαιρουμένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Στο πλαίσιο αυτό ένα μονομελές νοικοκυριό θα παίρνει 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση, ενώ ένα ζευγάρι 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Όσοι υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 28η Φεβρουαρίου θα πληρωθούν στις 3 Μαρτίου διπλή ενίσχυση και για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο

Όσοι τώρα καθυστερήσουν και υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός Μαρτίου (1-15/3) θα πληρωθούν την διπλή ενίσχυση για Φεβρουάριο και Μάρτιο έως τις 20 Μαρτίου.

Από κει και πέρα, οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται μήνα – μήνα, μέχρι και τον Ιούλιο, εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

 

Εφάπαξ βοήθημα

Το Μαξίμου συνειδητοποίησε ότι υπάρχει γκρίνια και μουρμούρα από όλους όσοι δεν πήραν “αύξηση στην τσέπη” και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήρε το θέμα πάνω του ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.

“Το έκτακτο επίδομα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνταξη που λαμβάνει ο καθένας”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη, ενώ τα μέτρα εξειδικεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Όσοι γνωρίζουν, λένε ότι οι συνταξιούχοι που δεν είδαν στην τσέπη τους την αύξηση του 7,75 -λόγω της προσωπικής διαφοράς -αποτελούν μια σημαντική κατηγορία του πληθυσμού που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβερνητικής πολιτικής.

Συνολικά χωρίς αύξηση στις συντάξεις είχαν μείνει  910.000 συνταξιούχοι που λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς δεν έλαβαν καμία αύξηση. Από αυτούς οι 140.000 δεν έλαβαν ούτε το επίδομα των Χριστουγέννων προφανώς γιατί είχαν συντάξεις και εισοδήματα άνω των 800 ευρώ τον μήνα.

Το έκτακτο επίδομα που δόθηκε καθιστά πλέον σαφές ότι και αυτοί οι συνταξιούχοι πρέπει να λάβουν μερίδιο από την υπεραπόδοση της οικονομίας και θα κατατεθεί τέλος Μαρτίου. Το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

 

Επιταγή Ακρίβειας

Το “Δώρο Πάσχα” όπως έχει ονομαστεί θα είναι αντίστοιχο με το επίδομα των Χριστουγέννων, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση όσων θεωρούνται ευάλωτοι και πρέπει να προστατευτούν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την επιταγή ακρίβειας θα εισπράξουν:
Α. Ευάλωτοι συνταξιούχοι, όπου το εισοδηματικό όριο που θα οριστεί θα είναι της τάξης των 800 ευρώ τον μήνα.
Β. Συνταξιούχοι οι οποίοι υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο αλλά έμειναν τελικά χωρίς αύξηση στη σύνταξή τους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενου να μείνουν εκτός όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα.
Γ. Δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Δ. Ανασφάλιστοι υπερήλικες.
Ε. Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Όσο για τους χαμηλοσυνταξιούχους σχεδιάζεται και πάλι επίδομα της τάξης των 250 ευρώ, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τα Χριστούγεννα δικαιούχοι συνταξιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά για το 2021 κάτω από 9.600 ευρώ. Όσον αφορά στο οικογενειακό εισόδημα αυτό ήταν κάτω από τα 16.800 ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία έπρεπε να είναι κάτω από 300.000 ευρώ.

 

 

Επικουρικές

Το κυβερνητικό επιτελείο αποδίδει μεγάλη σημασία στη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις, το μέτρο αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ΄ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης κάτι που σημαίνει 4.500 ημέρες.

Η προκαταβολή θα χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 -χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Δικαιούχοι είναι περίπου 40.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική και μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί πριν από την 1η Ιουλίου 2022).

Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά:

  • Ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για έναν συνταξιούχο, ο οποίος κατέθεσε αίτηση για συνταξιοδότηση τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική.
  • Έως τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής, κάτι που σημαίνει ότι θα λάβει τον Μάρτιο αναδρομικά της τάξης των 8.400 ευρώ.
  • Όταν βγει η σύνταξή του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.
  • Ας υποθέσουμε τώρα, ότι η αίτηση συνταξιοδότησης κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2022.
  • Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική, κάτι που σημαίνει ότι έως τον Ιανουάριο του 2023 είναι 12 μήνες αναμονής.
  • Κατά συνέπεια, θα λάβει τον Μάρτιο αναδρομικά ύψους 1.200 ευρώ και όταν βγει η σύνταξη του, το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ