Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Σύρραξη στη Βουλή: Άγριος πόλεμος μετά την εκεχειρία των γιορτών

Published

on

Θέσεις μάχης παίρνουν τα πολιτικά κόμματα, καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι βέβαιο ότι διαμορφώνουν εκρηκτικό κλίμα, που θα φουντώσει την αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο.

Η πατροπαράδοτη εκεχειρία των γιορτών τηρήθηκε για άλλη μια φορά, είναι όμως προφανές ότι η επανάληψη των εργασιών της Βουλής, θα ανεβάσει στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας έχουν τελείως διαφορετικές θέσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, με εξαίρεση τα ελληνοτουρκικά.
Η προκλητική στάση του Ερντογάν έχει φέρει πιο κοντά Ν.Δ. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια ενιαία εθνική γραμμή, που δεν μπαίνει σε επίπεδο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Εάν η εθνική γραμμή είναι το νέο δεδομένο στον πολιτικό χάρτη, σε όλα τα άλλα θέματα καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις, που είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν πολιτικές εντάσεις.

Ας δούμε λοιπόν τα μέτωπα στα οποία θα επικεντρωθεί η σύγκρουση στη Βουλή το προσεχές διάστημα:

Ασφαλιστικό:
Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, προκάλεσε ρήγμα στην Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα όσο ήταν στην εξουσία να δέχεται πυρά για τη μνημονιακή της στροφή. Το περιβάλλον τώρα είναι διαφορετικό και η κυβέρνηση με την αλλαγή του νόμου, έχει δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσει τα δίκαια αιτήματα.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάνει λόγο για αυξήσεις στα εισοδήματα των συνταξιούχων, μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, μέσω της μείωσης των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούλιο του 2020 και της έκτακτης εισφοράς, αλλά και από την αύξηση των νέων κατώτατων μισθών. Σημειώνει επίσης ότι το νέο ασφαλιστικό προβλέπει αυξήσεις συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 με 35 χρόνια δουλειάς.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι θα  χτυπήσει την κυβέρνηση ιδεολογικά. Άλλωστε επίσημη γραμμή της Κουμουνδούρου είναι ότι οι νέες ρυθμίσεις ταυτίζονται με ακόμη μια προσπάθεια να χτυπήσει τους πιο αδύνατους.
Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του θα υπογραμμίζουν ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει την πόρτα της κοινωνικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Ο πόλεμος όπως γίνεται αντιληπτό σε αυτό το μέτωπο θα είναι μέχρι τελικής πτώσης, καθώς με αυτή τη ρύθμιση διαφωνούν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκλογικός νόμος:
Το 2ο και πιο «θερμό» μέτωπο, σχετίζεται με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η Ν.Δ. δεν επιθυμεί να γίνουν οι επόμενες εκλογές με το σύστημα απλής αναλογικής και ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο που θα οδηγεί στην κατάργησή της. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, τους οποίους η Ν.Δ. δύσκολα θα βρει ακόμη και εάν συμμαχήσει με το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την απλή αναλογική ως το όχημα για την επιστροφή του στην εξουσία και κυρίως να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ, ιδίως στην περίπτωση που ταυτιστεί με τη Ν.Δ.
Η μάχη θα είναι εξαιρετικά σκληρή και από την έκβασή της θα φανεί εάν έχουν βάση οι φήμες για πρόωρες εκλογές. Τα σενάρια άλλωστε δίνουν και παίρνουν για δίδυμες κάλπες, προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη η απλή αναλογική. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις όπου στην πρώτη η απλή αναλογική δεν θα δώσει αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα να επαναληφθούν, αφού δεν θα υπάρξει συναινετική λύση. Στη δεύτερη που θα γίνει με άλλο εκλογικό σύστημα, η Ν.Δ. που προηγείται δημοσκοπικά  με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, θα τις κερδίσει εξασφαλίζοντας άνετη αυτοδυναμία.

Νόμος και τάξη:
Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον κ. Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις πορείες. «Δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 5 άτομα», είχε πει ο πρωθυπουργός.
Το ν/σ θα προβλέπει επίσης, ότι κάθε πορεία θα είναι προγραμματισμένη, ώστε να είναι ενημερωμένη η αστυνομία, η οποία θα έχει στη διάθεσή της το όνομα του οργανωτή ή κάποιου υπεύθυνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Χρυσοχοΐδη για αστυνομοκρατία και πρακτικές που δείχνουν το παρελθόν της Ν.Δ., ενώ θυελλώδεις θα είναι οι αντιδράσεις και άλλων κομμάτων όπως του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25που μιλούν για καταπάτηση των εργαζόμενων στις πορείες.

Αξιολόγηση πανεπιστημίων:
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως που έρχεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των ΑΕΙ, η οποία θα γίνεται με βάση την αξιολόγησή τους και αντικειμενικά κριτήρια ποιότητας που θα τεθούν από νέο ανεξάρτητο όργανο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να πάρει ρεβάνς, καθώς έχασε την επικοινωνιακή μάχη κατά των καταλήψεων. Η Κουμουνδούρου αναμένεται να χτυπήσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση με τη διάταξη που προβλέπει καθιέρωση ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ