Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οπαδική βία: «Ούτε βήμα πίσω» διαμηνύει η κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 το πρωί του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο του νέου σοβαρού επεισοδίου οπαδικής βίας στου Ρέντη.

«Yπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας: Το κλείσιμο, ενδεχομένως, των θυρών οργανωμένων οπαδών, προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

»Αλλά θέλω εδώ να είμαι σαφής και απλός και καθαρός: Ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», δήλωνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Αύγουστο, μετά την σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, παρουσία και του Προέδρου της UEFA, που είχε πραγματοποιηθεί στην σκιά, τότε, της τραγωδίας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με εξίσου συγκλονισμένη, τέσσερις μήνες μετά, την κοινή γνώμη από τη νέα δολοφονική επίθεση, την φορά αυτή σε βάρος αστυνομικού στο Ρέντη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί στις 11 σήμερα το πρωί μία ακόμη έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και αναμένεται να εξεταστούν όλες οι πτυχές και να ληφθούν νέες αποφάσεις.

Το ερώτημα σε σχέση με την σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό- στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος- είναι εάν θα γίνουν- και ποια;- περαιτέρω βήματα με αποφάσεις.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει τον Αύγουστο για αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις ως ύστατο μέτρο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ζητά να διακοπούν όλα τα πρωταθλήματα σε κάθε άθλημα , αλλά και να σταματήσει η διάθεση αστυνομικών δυνάμεων για οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

Η ίδια η κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω και δεν πρόκειται να βάλουμε νερό στο κρασί μας», καλείται να σταθμίσει σήμερα όλα τα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις για ένα πρόβλημα που παρά τα μέτρα αυστηροποίησης που λαμβάνονται κάθε φορά που συμβαίνει κάποιο τραγικό γεγονός οπαδικής, αποδεικνύεται, δυστυχώς, επαναλαμβανόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο είχε αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, να κλείσουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών και κάθε ομάδα να έχει μόνο μία με έδρα της τα γραφεία της ΠΑΕ, καθώς και να περιέλθει στην αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ η είσοδος στις θύρες των οργανωμένων οπαδών και όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο να γίνονται έλεγχοι στα γήπεδα.

Η αρμοδιότητα αυτή είναι σαφές θα τεθεί και πάλι σήμερα υπό συζήτηση, στην σκιά όσων έλαβαν χώρα στο Ρέντη.

Η κυβέρνηση επενδύει πάντως και για το ζήτημα αυτό, στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, για τις οποίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «σε αντιδιαστολή με αυτά τα οποία είδαμε το 2019, θεωρώ ότι θα λύσουν σε ένα μεγάλο ποσοστό την κατάσταση» , σημειώνοντας πως «είναι, ούτως ή άλλως, αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο που, μετά τις τελευταίες αλλαγές της κυβέρνησης, αυστηροποιείται περισσότερο για να υπάρχει σχέση μεταξύ της πραγματικής ποινής και της έκτισής της».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ