Connect with us

Ειδήσεις

Τέλος στην αυθαίρετη δόμηση – Το ψηφιακό «μάτι» που θα εντοπίζει με ακρίβεια εκατοστών τις παράνομες κατασκευές

Published

on

Σε φάση υλοποίησης, μετά την ανάδειξη του αναδόχου, βρίσκεται το σύστημα που θα ανιχνεύει την αυθαίρετη δόμηση με ακρίβεια έως και 20 εκατοστά, με στόχο την εξάλειψη της χρόνιας παθογένειας των παράνομων κατασκευών.

Ένα «ψηφιακό μάτι» που θα ανιχνέυει και θα εντοπίζει άμεσα τις περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης. Τα δεδομένα που θα επεξεργάζεται θα περιλαμβάνουν νέες, επαναληπτικές λήψεις αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης από επανδρωμένα αεροσκάφη και UAV, για τον αποτελεσματικό εντοπισμό και τον άμεσο έλεγχο.

Από τον Ιανουάριο του 2026, περισσότερα από 7 εκατομμύρια ακίνητα θα αποκτούν επίσημη ταυτότητα με την εφαρμογή του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων. Αυτό θα απλοποιήσει τις διαδικασίες μεταβίβασης και αλλαγής ονόματος στη ΔΕΗ, η οποία θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας gov.gr, ενώ παράλληλα θα διορθωθούν οι καταχωρημένοι αριθμοί τετραγωνικών μέτρων σε διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές βάσεις δεδομένων. Οι βάσεις δεδομένων θα ενημερωθούν σύμφωνα με το εμβαδόν που καταγράφεται στο κτηματολόγιο.

Από την άλλη, η ακριβής καταγραφή των στοιχείων των ακινήτων θα δώσει στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να εντοπίσει αδήλωτα τετραγωνικά, με συνέπεια να πληρώνεται μειωμένος ΕΝΦΙΑ και τέλη και να υποεκτιμάται η τεκμαρτή δαπάνη για κατοικίες που δηλώνονται ως “κλειστές”, αλλά ενοικιάζονται ή χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση, καθώς και άλλα στοιχεία.

Το ενιαίο μητρώο θα περιλαμβάνει πρόσθετα στοιχεία σε σχέση με το Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο και το υπό σύσταση Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) καθώς θα συγκεντρώνει πληροφορίες που μέχρι σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και θα καλύπτει στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδότηση, ύδρευση, πολεοδομία, δικαστικές διαφορές, αγροτικές επιδοτήσεις, φορολογική και κτηματολογική εικόνα, κ.λπ.

Ειδικότερα, μεταξύ των στοιχείων που θα αντληθούν είναι:

-Τα στοιχεία που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο και κυρίως οι Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

-Οι Αριθμοί Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από το αρχείο του Taxisnet, που σχηματίστηκε από τις δηλώσεις του Ε9.

-Οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ.

-Οι αριθμοί παροχής νερού από τις εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης.

-Στοιχεία για πολεοδομικές άδειες που υπάρχουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ).

-Στοιχεία από τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία που αφορούν ακίνητα στα οποία υπάρχει αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας, με αγωγές ή άλλα ένδικα μέσα.

-Οι αριθμοί ασφαλιστηρίων συμβολαίων των κτισμάτων.

-Στοιχεία για τους αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων που καταβάλλονται για καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, θα συνδέεται με όλες τις άλλες υπηρεσίες, τις πλατφόρμες του Taxisnet, του Κτηματολογίου καθώς με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι τον τροφοδοτούν με δεδομένα.

Η σχέση θα είναι αμφίδρομη αλλά, λόγω του φορολογικού απορρήτου και προσωπικών δεδομένων, με περιορισμένο εύρος, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο φορέας. Δηλαδή η ΕΥΔΑΠ θα λαμβάνει μόνο τα στοιχεία που αφορούν στη δραστηριότητά της και όχι τη συνολική εικόνα του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Αυτό σημαίνει πως, αφού ολοκληρωθεί, το νέο Μητρώο Ακινήτων, για ένα ακίνητο που αλλάζει ιδιοκτήτη, με την υπογραφή των συμβολαίων και την ανάρτηση στο myPROPERTY, αμέσως θα ενημερώνεται το Μητρώο ηλεκτροδότησης, ύδρευσης κ.λπ. χωρίς να χρειάζεται, ο πρώην και ο νέος ιδιοκτήτης να τρέχουν να αλλάξουν τα στοιχεία.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, “Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων δεν απαιτεί από τους πολίτες να επανυποβάλουν τα στοιχεία τους σε καμία πλατφόρμα. Αντιθέτως, οι κρατικές βάσεις δεδομένων (Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ, ΔΕΔΔΗΕ, Πολεοδομία κλπ) και τα πληροφοριακά τους συστήματα, θα διαλειτουργούν μεταξύ τους, έτσι ώστε για οποιαδήποτε αλλαγή σε επιμέρους δεδομένα να ενημερώνεται αυτόματα το σύνολο του Δημοσίου χωρίς καμία άλλη ενέργεια”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ