Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (29/1) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Κατά 40% αυξήθηκε ο τζίρος της εγχώριας βιομηχανίας το Νοέμβριο σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 39,4% έναντι μείωσης 2,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Στους επιμέρους τομείς, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 39,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης, αλλά μείωση κατά 1,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων.

 

  • Την ψηφιοποίηση των συστημάτων αδειοδότησης και ελέγχων ετοιμάζει η γενική γραμματεία Βιομηχανίας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση, Στην ουσία, η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και τον εκ των υστέρων έλεγχο, με βάση την εκτίμηση κινδύνου και την εισαγωγή και αξιοποίηση νέων διοικητικών εργαλείων -κυρίως αυτού της γνωστοποίησης – και των τεχνολογιών πληροφορικής με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

 

  • Η παράταση της πανδημίας εξακολουθεί να δυσχεραίνει τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ΑΕΠ αλλά με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) εκτιμά, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 5,2%, στη βάση των εκτιμώμενων ποσοστιαίων μεταβολών 7% και 3,5% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2022, αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις σηματοδοτούν την ανάκαμψη της οικονομίας και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ως απόρροια της άρσης σημαντικού αριθμού έκτακτων μέτρων περιορισμού και αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα. Οι παρεχόμενες εκτιμήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2022 αντανακλούν τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας και μία πορεία ανάπτυξης, αν και με μια υποχώρηση του ρυθμού της στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

 

  • Πλεόνασμα 174 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2021 και 9.470 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσιάζουν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα ίδια στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση κατά 308,2% το Νοέμβριο του 2021 και κατά 144,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 στις ταξιδιωτικές εισπράξεις και αυξημένη εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 219,3% το Νοέμβριο του 2021 και κατά 96,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ