Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (12/2) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Ευρεία η κινητοποίηση των ΜμΕ για τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης σύμφωνα με την μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του τομέα των ΜμΕ έχει πλέον ενημερωθεί για τις δράσεις (75% από 66% το προηγούμενο εξάμηνο, ήτοι τα ¾ του τομέα), ενώ το υπόλοιπο ¼ του τομέα, που δήλωσε σύμφωνα με τη μελέτη ότι δεν έχει ενημερωθεί, αντιστοιχεί κυρίως σε χρηματοοικονομικά αδύναμες επιχειρήσεις χωρίς επενδυτική δυναμική. Σημαντικότερο, όμως, εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι φαίνεται πέραν της ενημέρωσης, έχει κινητοποιηθεί το ½ του τομέα, το οποίο πλέον δηλώνει θετικό για τη συμμετοχή του σε δράσεις του Ταμείου.

 

  • Επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχουν πληγεί από την πανδημία θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την πρόσβαση σε ποσό χρηματοδότησης-ορόσημο ύψους 6,5 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των συστημικών τραπεζών της χώρας και του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο του νέου Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων. Πρόκειται για τις πρώτες συμβάσεις εγγυήσεων που υλοποιεί η ΕΤΕπ στην Ελλάδα και τις πρώτες συναλλαγές μέσω τραπεζών που στοχεύουν και στην ενίσχυση της πρόσβασης μεγάλων εταιρειών σε χρηματοδότηση, διευρύνοντας έτσι το εύρος στήριξης της ΕΤΕπ στην πραγματική οικονομία της χώρας.

 

  • Αισιόδοξα μηνύματα καταφθάνουν στο υπουργείο Τουρισμού για τη νέα τουριστική περίοδο του 2022 και ήδη διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια τουριστική χρονιά που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε έσοδα και αφίξεις του 2021, αρκεί φυσικά στο μέτωπο της πανδημίας να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις που θα επηρεάσουν την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κάνει λόγο για κατακόρυφη αύξηση των προκρατήσεων που παρατηρείται από τις πρώτες μέρες του 2022, πάντα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που του δίνουν οι επαγγελματίες του τομέα.

 

  • Τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-katanalotis.gov.gr, με την οποία μπορούν να βρουν και να συγκρίνουν τιμές προϊόντων της αγοράς, πρότεινε στους καταναλωτές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός σε συνέντευξή του ανέφερε ότι υπάρχουν έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην διεθνή αγορά οπότε δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη η χώρα μας ενώ επιβαρυντικά, για τις τιμές των οπωροκηπευτικών, λειτούργησε και η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Επίσης ανέφερε ότι σε λίγες μέρες στην πλατφόρμα e-katanalotis.gov.gr θα ενταχθούν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και οι τιμές των λαϊκών αγορών.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ