Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (19/2) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Με προσαρμογές στην αγοραστική τους συμπεριφορά αντιδρούν οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες στις ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με έρευνες καταναλωτών, κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή βασικών ειδών, καταγράφεται μείωση του όγκου πωλήσεων ενώ πάνω από τους μισούς καταναλωτές στρέφονται στην αγορά άλλης μάρκας από αυτή που συνήθως προτιμούσαν, εάν η τιμή της αυξηθεί. Την ίδια στιγμή προμηθευτές και λιανέμποροι επιστρέφουν ξανά στις προσφορές και προωθητικές ενέργειες προκειμένου να μη χάσουν μερίδια αγοράς που κέρδισαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

 

  • Τη σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με σκοπό την στήριξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των καινοτόμων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τη υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων έρευνας και καινοτομίας, υπέγραψε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας και σε συνεργασία με τις Τράπεζες θα χορηγούνται επενδυτικά δάνεια έως και 400.000 ευρώ για επενδύσεις σε ενσώματα ή άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία απαραίτητα για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση μέρους του δανείου και ως κεφάλαιο κίνησης το οποίο σχετίζεται με την υλοποίηση του επενδυτικού τους πλάνου.

 

  • Με νέο ιστορικό ρεκόρ στα 39,89 δισ. ευρώ με αύξηση 29,5% αλλά και μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, ολοκλήρωσαν την περσινή χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες κόντρα στις αντιξοότητες διατηρούν το θετικό μομέντουμ. Πρόκειται, δεδομένων των συνθηκών, όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, για επίδοση που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, αλλά ταυτόχρονα υποχρεώνει σε αναστοχασμό, όσον αφορά στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης της εγχώριας παραγωγής. Σύμφωνα με ανάλυση του συνδέσμου και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, για τον Δεκέμβριο του 2021, μεγάλη άνοδο καταγράφουν τόσο οι εξαγωγές, καθώς αυξήθηκαν κατά 17,4%, όσο και οι εισαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 37,8%. Ως εκ τούτου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 79%.

 

  • Τα 451 εκατ. ευρώ φτάνουν οι νέες ασφαλιστικές οφειλές των επιχειρήσεων – εργοδοτών προς τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ολοκλήρωσαν την βεβαίωση των οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και οι εργοδότες θα πρέπει να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε έως 72 δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ