Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (24/12) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.), γνωστό και ως “market pass”. Για την προσκόμισή του, ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

 

  • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την πορεία εφαρμογής του καλαθιού του νοικοκυριού για την περίοδο 2 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου, προκύπτει μία επίδραση στην αγορά του ανταγωνισμού, αφού στα φυσικά σούπερ μάρκετ υφίσταται πολύ έντονος ανταγωνισμός και μείωση των τιμών. Το μέσο καλάθι με τις ηλεκτρονικές αλυσίδες ξεκίνησε από τα 124,62 ευρώ ως μέση τιμή και πλέον κατέβηκε στα 109,08 ευρώ στην έκτη εβδομάδα υλοποίησης του μέτρου. Χωρίς την επίδραση των ηλεκτρονικών αλυσίδων από 115,60 ευρώ μειώθηκε στα 98,51 ευρώ.

 

  • Περαιτέρω άνοδο, της τάξης του 21,3%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, έναντι αύξησης 33,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται: α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 26,8%, και β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 10,2%.

 

  • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που θα καθορίζει το ύψος της χρηματικής αμοιβής που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι που καταγγέλλουν μέσω της εφαρμογής «Appodixi» περιπτώσεις με «μαϊμού» αποδείξεις από επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίες επιβεβαιώνονται από τον έλεγχο της ΑΑΔΕ. Με τη νέα διάταξη, όσοι με το κινητό τους ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων και βοηθούν τον ελεγκτικό μηχανισμό να εντοπίζει επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν θα λαμβάνουν «μπόνους» πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Κατά πληροφορίες η αμοιβή θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την αξία της συναλλαγής και μπορεί να φθάνει έως και το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ