Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (17/6) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • «Φρένο» στις κομπίνες με τις αποδείξεις για την απόκρυψη τζίρου επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ με την διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και τη λειτουργία 140.000 «έξυπνων» φορολογικών μηχανισμών στην εστίαση μέχρι τον Οκτώβριο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών – POS θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

 

  • Στο 2,8% διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2023 ο πληθωρισμός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο, και αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται αποκλειστικά στη ραγδαία πτώση στις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς οι τιμές στα τρόφιμα σημείωσαν περαιτέρω αύξηση κατά 11,6%.

 

  • Μετά την παράταση που έδωσε το ΥΠΟΙΚ, οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 31 Ιουλίου 2023 για να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση. Δεν αποκλείεται όπως συνέβη και πέρυσι να δοθεί η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης φόρου εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις με παράλληλη παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%.Οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά, υπάρχουν όμως δύο περιπτώσεις, στις οποίες η ΑΑΔΕ καλεί τους φορολογούμενους σε χειρόγραφη υποβολή δηλώσεων. Πιο αναλυτικά, από την ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται: 1) Oι δηλώσεις των αποβιωσάντων και 2) Οι δηλώσεις των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ