Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (24/6) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Ο Δήμος Νέας Ιωνίας και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον του ηλεκτρικού σταθμού Νέας Ιωνίας). Θεματικές Ενότητες: “Η βία και η παρενόχληση στην εργασία σύμφωνα με το Ν4808/21” και “Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, υπολογισμός σύνταξης”.

 

  • Αύξηση κατά περίπου 7,5 δισ. ευρώ ή 8,3% σημείωσε ο τζίρος για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας της χώρας το α’ τρίμηνο εφέτος και ανήλθε σε 97.564.300 χιλ. ευρώ, έναντι των 90.100.078 χιλ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες (61,9%). Αντίθετα, τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών (7,1%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (20,2%).

 

  • Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί το 1/3 του προϋπολογισμού των δράσεων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβούλιου του ΕΒΕΑ. Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας σχετικά με την προηγούμενη περίοδο 2014-2020 δήλωσε: “Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη της απασχόλησης την περίοδο της πανδημίας, κύρια μέσω των προϊόντων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των κρατικών ενισχύσεων μέσω του ΕΦΕΠΑΕ, με πόρους που ξεπέρασαν συνολικά (μαζί με τη μόχλευση) τα 14 δισ. Ευρώ.”

 

  • Η αγορά εργασίας παρουσιάζει ενθαρρυντική ανάκαμψη, τόσο ως προς τον αριθμό εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας, όσο και ως προς τις καταβαλλόμενες μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές, ακόμα και σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ καταγράφεται σημαντική αύξηση των εργαζομένων με μισθωτή εξαρτημένη εργασία, κατά 405.032 εργαζόμενους, και μια σημαντική αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών, κατά 14% από το το 2019 έως το Μάιο του 2023. Με τη λήξη της περιόδου επικαιροποίησης των μισθών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για την αναπροσαρμογή των μισθών, σύμφωνα με το ύψος του κατώτατου μισθού (που ανέρχεται σήμερα στα 780 ευρώ), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσιαζει τα στοιχεία της ανάκαμψης στην αγορά εργασίας την περίοδο από 31/5/19 έως 31/5/23.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ