Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (8/7) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού». Ειδικότερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.

  • Πιο αισιόδοξες εμφανίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, σύμφωνα με ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στην ρευστότητα και τα ταμειακά διαθέσιμα, από την χαρτογράφηση προκύπτει ότι καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις σε νησιωτικές περιοχές, ενώ το πιο σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Από την έρευνα προκύπτει ότι το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, η καλή τουριστική περίοδος και τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν ήταν οι παράγοντες για την περαιτέρω άνοδο του θετικός κλίματος.

  • Με την αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών συναντήθηκε ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, έθεσε μία σειρά θεμάτων, με στόχο την πρόοδο του επιχειρείν. Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η Ψηφιακή Κάρτα, η οποία για την ώρα εφαρμόζεται σε Τράπεζες, σούπερ μάρκετ και ασφαλιστικές εταιρείες. Όπως προανήγγειλε ο Υπουργός, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του από τις επιχειρήσεις.

 

  • Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ παρουσιάζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2023, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό προέκυψε από την υπέρβαση των εσόδων έναντι του στόχου, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από τον ΦΠΑ, αλλά και των εσόδων από το Φόρο Εισοδήματος. Η υπέρβαση στο 5μηνο διαμορφώνεται, έναντι του στόχου, στα 1,917 δισ. ευρώ ή 9,2%.

 

  • Kατά 2,6% αυξήθηκαν το 2022 οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών σε σχέση με το 2021 για το σύνολο της Ελλάδος, έναντι αντίστοιχης αύξησης 1,7% το 2021. Οι τιμές των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2021, για το σύνολο της Ελλάδος, έναντι αύξησης 2,5% το 2021. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, το 2022 οι ονομαστικές τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση 5,1% στην Αθήνα, 2,7% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μειώθηκαν κατά 0,6% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ