Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (5/8) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις. Από 1η Αυγούστου είναι διαθέσιμο το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις – εργοδότες που υπέστησαν υλικές ζημιές λόγω των πυρκαγιών. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534 ευρώ). Στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.

 

  • Έως τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι θερινές εκπτώσεις 2023 οι οποίες άνοιξαν την αυλαία στις 10 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

 

  • Μείωση 11,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούνιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, έναντι αύξησης 39,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών (που προήλθε κυρίως από την πτώση του δείκτη των προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατά 44,8%, ενώ αντίθετα ο δείκτης της βιομηχανίας τροφίμων αυξήθηκε 14,2%), οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 23,2%, και β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 7,3%.

 

  • Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία – προσθήκη σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, στο άρθρο 7 της οποίας προβλέπεται η αναβολή κατά ένα έτος των επιμελητηριακών εκλογών, οι οποίες είχαν οριστεί στα τέλη του 2023. Η σχετική διάταξη πέρασε με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της ΝΔ, ενώ καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα. Προβληματισμό και ερωτήματα προκαλεί η επίκληση του αρμόδιου Υπουργού ότι η αναβολή ζητήθηκε από πολλούς Προέδρους Επιμελητηρίων, χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ