Επιχειρήσεις
Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (26/8) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.
Δείτε αναλυτικά:
- Αυξημένη κατά 26% ήταν η τουριστική κίνηση στη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τους ταξιδιώτες να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια, ενισχύοντας το ταξιδιωτικό πλεόνασμα κατά τουλάχιστον 5 δισ. Ευρώ. Μικρή πτώση (0,9%) σημειώθηκε ωστόσο στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούνιο του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 2.726,4 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2.328,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
- Φειδωλές στις επενδύσεις τους σε τεχνολογίες αιχμής παραμένουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αν και έχουν αντιληφθεί τη σημασία της ψηφιοποίησης στη βάση των νέων τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το ΙοΤ ή το cloud, μόλις 1 στις 3 επενδύει σε αυτή την κατεύθυνση πάνω από €1 εκατ. Ετησίως. Περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών (το 64,4%) επενδύουν από €100.000 και πάνω και μέχρι €1 εκατ., ενώ για την επόμενη τριετία, το 75% αναμένεται να επενδύσει >€100.000 και περισσότερο από το 47% των μικρών και το 88% των μεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ €100.000 ευρώ έως €1 εκατ.
- Πωλήσεις της τάξης των 146 εκατ.ευρώ, αυξημένες κατά 9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, πέτυχαν τα online φαρμακεία στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2023. Οι καταναλωτές φαίνεται να τα εμπιστεύονται όλο και περισσότερο για τις αγορές τους, αφού οι online παραγγελίες αυξήθηκαν -σε όγκο- κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία.
- Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,5%, από 1,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Μεγάλες παραμένουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, με τον δείκτη της διατροφής να παρουσιάζει τον Ιούλιο αύξηση κατά 12,3%, από 12,2% τον Ιούνιο. Η μεγαλύτερη άνοδος τιμών παρατηρείται στα στερεά καύσιμα κατά 26,6%, στα φρούτα κατά 19,4%, στα λαχανικά κατά 15,5% και στα γαλακτοκομικά κατά 14,4%. Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται σε φυσικό αέριο κατά 68,9%, ηλεκτρικό ρεύμα κατά 16,2% και καύσιμα κατά 15,6%.
[banner id=”143729″]
Continue Reading
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις3 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ