Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (30/9) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Τρία μέτρα, με ισχύ έως και την 31η Μαΐου 2024, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ. Πιο αναλυτικά η τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την “Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά στις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών)” προβλέπει τρεις ρυθμίσεις: α) Την υποχρέωση ανακοίνωσης των ανατιμήσεων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, β) την επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωσης τιμής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Μόνιμη Μείωση Τιμής” και γ)τη δημοσιοποίηση των τιμών φρούτων και λαχανικών.

 

  • Νέες δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης. Στόχος των Δράσεων είναι η υποστήριξη του μετασχηματισμού και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς και η ίδρυση και προσέλκυση νέων επιχειρήσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας στις περιοχές που πλήττονται από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης. Οι Δράσεις είναι: α) «Ενίσχυση Υφιστάμενων ΜμΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ και δικαιούχους υφιστάμενες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις, και β) «Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων ΜμΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ και δικαιούχους Νέες Υφιστάμενες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και Υπό Σύσταση Επιχειρήσεις.

 

  • Ξεπέρασε τα 16,1 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 σημειώνοντας αύξηση κατά 15,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν αύξηση κατά 20,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και φθάνοντας τα 10,3 δισ. Ευρώ.

 

  • Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατέστησε υπόχρεους τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών να δημιουργήσουν Μητρώο POS. Συγκεκριμένα, από τους επαγγελματίες – χρήστες των POS ζητείται η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων, καθώς μέσω του Μητρώου, κάθε «μηχανάκι» στην αγορά αποκτά «ονοματεπώνυμο» με πλήρη στοιχεία των Χρηστών Υπηρεσιών Πληρωμών, από ΑΦΜ και επωνυμία έως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του POS και βέβαια τον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο συνδέεται.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ