Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (2/12) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:
  • Για δύο Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Αναλυτικά, την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023, παραμονή Χριστουγέννων τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τα τελευταία ψώνια. Για το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 12 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις καθημερινές από στις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ με εξαίρεση το Σάββατο που κλείνουν στις 6 το απόγευμα.

 

  • Η ακρίβεια στα τρόφιμα και οι τσουχτερές τιμές που επικρατούν στην αγορά οδήγησαν το Υπουργείο Ανάπτυξης στην απόφαση να επαναφέρει το «καλάθι των Χριστουγέννων». Με στόχο τη συγκράτηση των τιμών στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα που κυριαρχούν στο τραπέζι των γιορτών, η επαναφορά του «καλαθιού των Χριστουγέννων» κρίθηκε επιβεβλημένη. Βάσει αυτής της απόφασης στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η λίστα των τροφίμων που εντάσσονται φέτος στο «καλάθι των Χριστουγέννων» με μοναδικό στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τον ακρίβεια καινα μην υπάρξουν νέες ανατιμήσεις που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

  • Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ είχε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, με επίκεντρο το θέμα των προσφορών στα σούπερ μάρκετ και ειδικά αυτών που είναι παραπλανητικές και εξαπατούν τους καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση και είναι πολύ πιο πιθανό να εφαρμοστεί είναι αυτό που ισχύει για τις εκπτώσεις και στην υπόλοιπη αγορά. Δηλαδή, η προσφορά που θα κάνει το σούπερ μάρκετ στα προϊόντα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών. Ένα ακόμα πιθανό μέτρο είναι να μπει πλαφόν στο ποσοστό της έκπτωσης στα επίπεδα του 10%-15%, ώστε να μειωθεί η απόκλιση μεταξύ της πραγματικής και της πλασματικής τιμής.

 

  • Συνεχίζεται, με αμείωτο ρυθμό και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, η υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Για 112 μοντέλα ταμειακών μηχανών, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των ταμειακών μηχανών, που λειτουργούν σήμερα στην αγορά, έχουν εγκριθεί από την ΑΑΔΕ οι αναβαθμίσεις, που θα επιτρέψουν τη διασύνδεσή τους με τα POS. Σε ελάχιστο χρόνο, ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Μητρώου POS, ενώ έχουν καταγραφεί 1.070.000 POS, που λειτουργούν στη χώρα και ανήκουν σε 585.000 επιχειρήσεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ