Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (23/12) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Ο Άγιος Βασίλης θα έρθει φέτος με… μικρότερης αξίας δώρα για μικρούς και μεγάλους. Αυτό εκτιμά ο εμπορικός κόσμος καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η ακρίβεια και το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα θα επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών κατά την κρισιμότερη περίοδο για το ελληνικό εμπόριο. Με τα καταστήματα να λειτουργούν στους ρυθμούς του εορταστικού ωραρίου και να είναι ανοικτά τις Κυριακές 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου, οι καταναλωτές προετοιμάζονται για τις αγορές τους, ενώ ήδη μετρούν αντίστροφα για την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου, που θα χαρίσει μια γιορτινή «ανάσα».

 

 

  • Το Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Εμπορίου) έχει θέσει προς διαβούλευση τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α’ του νόμου 4177/2013 (ΦΕΚ Α’173/2013) που αφορούν σε ρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, καθώς και την κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), ΦΕΚ Β΄2983/2017. Σχόλια και παρατηρήσεις θα κατατίθενται μέσω της σχετικής πλατφόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση gge.mindev.gov.gr/home/diavouleuseis/ έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.

 

 

  • Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, πιστό στη δέσμευση του για διαρκή προσφορά και προς την κοινωνία, θα χαρίσει χαρά και αυτά τα Χριστούγεννα σε παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα και δομές. Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, καθώς και μέλη της Διοίκησης, ξεκινούν από την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου τις επισκέψεις τους με στόχο να προσφέρουν δώρα και παιχνίδια -ανάλογα με τις ηλικίες των φιλοξενουμένων σε δομές- στέλνοντας για μία ακόμη χρονιά το μήνυμα της αγάπης και της στήριξης στον συνάνθρωπο. Η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. θα επισκεφθεί συνολικά 9 δομές και ιδρύματα -τα 8 έως τις 22 Δεκεμβρίου και 1 στις 27 του μήνα- όπου στην πλειονότητα τους φιλοξενούν παιδιά. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

 

 

  • Λύση σε δύο σημαντικά θέματα μεταξύ άλλων, που απασχολούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και συνιστούν εμπόδιο στην εργασία της ζήτησαν από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη οι εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και των Σωματείων του κλάδου λαμβάνοντας την θετική ανταπόκρισή του για επανεξέταση των θεμάτων: α) των POS για τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες (όπου δεν πρέπει να υπάρχουν) και β)την λανθασμένη και άδικης προσέγγιση όπου διαχωρίστηκε ο κλάδος της διαμεσολάβησης και εξαιρέθηκε μέρος των επαγγελματιών από το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

 

 

  • Ποσοστό 98,6% των επιχειρήσεων της χώρας με απασχόληση 10 άτομα και άνω – σε σύνολο 42.451 επιχειρήσεων, οι 41.848 επιχειρήσεις – είχαν πρόσβαση φέτος στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς ενώ το 2022 αντίστοιχα, σε σύνολο 39.460 επιχειρήσεων, οι 38.337 επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς (ποσοστό 97,2%). Σημειώνεται εφέτος ως προς το 2022 αύξηση ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο 9,2%. Στην πρόσβαση συμπεριλαμβάνεται σταθερή και κινητή σύνδεση. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που διεξήχθη το διάστημα 1η Ιανουαρίου 2023 με 15η Σεπτεμβρίου 2023, από τις επιχειρήσεις με συνολικό κύκλο εργασιών 354,3 δισ. ευρώ, οι 8.765 επιχειρήσεις έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών ή μέσω μηνυμάτων τύπου EDI (ποσοστό 20,6%) και ο κύκλος εργασιών από αυτές τις παραγγελίες ανήλθε σε 25 δισ. ευρώ (ποσοστό 7,1% του συνολικού κύκλου εργασιών).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ