Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (30/12) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:
  • Με επιδόσεις ρεκόρ κλείνει η χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς συνεχίστηκε και στο τελευταίο δίμηνο του έτους η αυξητική τάση των αφίξεων και των εσόδων. Κατά τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου οι συνολικές ετήσιες εισπράξεις θα υπερβούν τα 22 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 10%. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο τουρισμός απέφερε έσοδα 19,8 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο-Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, περίπου 7,4% περισσότερα απ’ ότι στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Οι αυξημένες εισπράξεις οφείλονται στην αύξηση του αριθμού ξένων τουριστών κατά 17%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη μειώθηκε κατά 2,5%.

 

  • Νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία δεν θα επιτρέπονται εκπτώσεις οι οποίες προσφέρονται σε προϊόντα τα οποία πριν από την έκπτωση έχουν ανατιμηθεί, ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως είχε δηλώσει, πρόσφατα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας η νομοθετική πρωτοβουλία θα είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ενώ όπως σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του «η προβληματική και εν πολλοίς παραπλανητική προβολή και επικοινωνία των προσφορών είναι διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει».

 

  • Τη μονιμοποίηση εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά που πωλούνται στο ράφι, αποφάσισε η κυβέρνηση, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά, ο εφαρμοζόμενος ΦΠΑ που θα ισχύσει από το νέο έτος παραμένει στο 24%.

 

  • Αύξηση 7,3% σημείωσε ο δείκτης μισθολογικού κόστους, στο σύνολο της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών), το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2022, έναντι αύξησης 12,7% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 προς το 2021. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο ίδιος δείκτης, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, παρουσιάζει αύξηση 5,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2022, έναντι αύξησης 9,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το προς το 2021.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ