Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (6/1) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Οι χειμερινές εκπτώσεις 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, και συγκεκριμένα από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Στη διάρκεια των εκπτώσεων τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή, ήτοι 14 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη του Φεβρουαρίου. Επισημαίνεται ότι τα σούπερ μάρκετ δεν ακολουθούν το λιανεμπόριο, ειδικά στις εκπτωτικές περιόδους, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τους.

 

  • POS παντού και υποχρεωτικές πληρωμές μέσω IRIS εμπεριέχονται στη νέα συνθήκη που ήδη δημιουργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την αρχή της χρονιάς. Όσοι παραμείνουν… απείθαρχοι και δεν εναρμονιστούν με το πλαίσιο που προβλέπει προμήθεια-χρησιμοποίηση POS και ένταξη στο IRIS, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα 1.000 – 1.500 ευρώ. Επίσης, όσοι δεν υποχρεούνταν και δεν διέθεταν POS ή και επαγγελματικό λογαριασμό μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2023, αλλά αποδεδειγμένα έχουν καταθέσει νόμιμα σχετικό αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών ως και 31 Ιανουαρίου 2024 και αναμένουν την εγκατάστασή του, έχουν περιθώριο συμμόρφωσης έως την 31η Μαρτίου 2024.

 

  • Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασία επεκτάθηκε από 1η Ιανουαρίου 2024 και σε άλλους δύο σημαντικούς επαγγελματικούς κλάδους και δη στις επιχειρήσεις της βιομηχανίας, όπως και σ’ αυτές του κλάδου του λιανικού εμπορίου. Οι εργοδότες υποχρεούνται να ενεργοποιούν σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στον χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, μέσω δανεισμού.

 

  • Μείωση 6,3% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Οκτώβριο εφέτος, καθώς ο τζίρος κινήθηκε πτωτικά σε όλα ανεξαιρέτως τα επιμέρους καταστήματα. Ειδικότερα, οι πωλήσεις μειώθηκαν σε: Έπιπλα- Ηλεκτρικά είδη-Οικιακό εξοπλισμό (8,7%), Ένδυση- Υπόδηση (8%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (3,9%), Φαρμακευτικά- Καλλυντικά (3,2%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (2,6%), Πολυκαταστήματα (2,3%), Βιβλία- Χαρτικά- Λοιπά είδη (2,3%) και Τρόφιμα- Ποτά- Καπνό (0,5%).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ