Κεντρικό Θέμα
Τα «κλειδιά» για αυτοδυναμία στις 7 Ιουλίου
Στις κάλπες της 7ης Ιουλίου στρέφουν το βλέμμα τους τα κομματικά, επιτελεία και το ερώτημα που θέτουν άπαντες είναι εάν η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει και την αυτοδυναμία.
Τα δεδομένα αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, καθώς η χαλαρή ψήφος δεν υπάρχει και οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσει ποιον πρωθυπουργό και ποια κυβέρνηση θέλουν για την επόμενη 4ετία.
Η σαρωτική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι προφανές, ότι δίνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση στα στελέχη της Ν.Δ.
Από την άλλη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν αγώνα επιβίωσης, καθώς γνωρίζουν ότι και η νέα ήττα είναι προεξοφλημένη και η προτεραιότητα που θέτουν είναι να μην κερδίσει αυτοδυναμία η Ν.Δ.
Ας δούμε πώς διαμορφώνεται το τοπίο λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, με βάση τα ποσοστά του 33,24% και του 23,8% που έλαβαν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι με βάση τον εκλογικό νόμο η διαφορά δεν παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στο να κερδίσει ένα κόμμα την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.
Ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο αριθμός των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή λόγω του ότι είναι κάτω από το όριο του 3% και το άθροισμα των ποσοστών τους.
Για να το γράψουμε απλά, όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τόσο πιο εύκολο είναι για το πρώτο κόμμα να κερδίσει την αυτοδυναμία.
Στην προκειμένη περίπτωση και με βάση το αποτέλεσμα που είχαμε στις ευρωεκλογές:
- Η Ν.Δ. είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, αλλά το στοίχημα είναι να μην έχει μια ισχνή πλειοψηφία 151 ή 152 βουλευτών.
- Απρόσμενος παράγοντας είναι τόσο η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου με 4,12%, όσο και η ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη που με το 2,99% έχασε οριακά την έδρα στην ευρωβουλή.
Άγνωστος Χ
Ζητούμενο για το εάν η Ν.Δ. κερδίσει την αυτοδυναμία είναι τι θα πράξει το 21% του εκλογικού σώματος, το οποίο στις κάλπες της 26ης Μαΐου ψήφισε κόμματα που έμειναν εκτός Ευρωβουλής.
Πρόκειται για σχεδόν 1.150.000 ψηφοφόρους, που είναι ο άγνωστος Χ της νέας εκλογικής αναμέτρησης και είναι βέβαιο ότι με την απόφασή τους θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Εάν η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας των ψηφοφόρων πάει με τον νικητή, η διαφορά θα ανοίξει υπέρ της Ν.Δ., ενώ σε διαφορετική περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει την ψαλίδα.
Σταυρόλεξο
Με δεδομένο ότι την πρωτιά στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα κερδίσει η Ν.Δ., το ερώτημα είναι τι ποσοστό πρέπει να λάβει για να εξασφαλίσει και την αυτοδυναμία.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη, λόγω του ότι ο εκλογικός νόμος είναι εξαιρετικά περίπλοκος ως προς το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα και θυμίζει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Σε γενικές γραμμές οι 250 έδρες – εκ των οποίων 50 δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα- θα μοιραστούν αναλογικά σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα λάβουν πάνω από 3%.
Έτσι, για κάθε 1% που μένει εκτός Βουλής, ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει κατά 0,4%, κάτι που σημαίνει ότι όσο λιγότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο καλύτερα για το πρώτο.
Εάν για παράδειγμα το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που δεν πιάσουν το 3% και μείνουν εκτός Βουλής είναι 9%, τότε το πρώτο κόμμα για να κερδίσει αυτοδυναμία, χρειάζεται 36,8%.
Στην περίπτωση όμως που το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που μείνουν εκτός Βουλής είναι 16%,τότε το ποσοστό της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα πέφτει στο 34%.
Ο πίνακας που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικός
Κόμματα εκτός Βουλής Αυτοδυναμία
9% 36,8%
10% 36,4%
11% 36%
12% 35,6%
13% 35,2%
14% 34,8%
15% 34,4%
16% 34%
Χωρίς ψυχολογία
Αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επαναληφθούν, τότε η Ν.Δ. θα κερδίσει και την αυτοδυναμία, αλλά το διακύβευμα πλέον είναι τελείως διαφορετικό.
Άπαντες άλλωστε αναγνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος και με τα διλήμματα που θα θέσει θα επιχειρήσει να κάνει την ανατροπή.
Αυτή τη φορά όμως δεν έχει την ψυχολογία με το μέρος του και δεν είναι …καβάλα στ’ άλογο όπως συνέβη στις ευρωεκλογές του 2014, τις διπλές εκλογές και το δημοψήφισμα του 2015.
Μεσαία στρώματα
Το κυριότερο όμως για τον κ. Τσίπρα είναι ότι τα μεσαία στρώματα που τον έκαναν πρωθυπουργό προσβλέποντας σε καλύτερες ημέρες, τού έχουν γυρίσει την πλάτη.
Στην παρούσα φάση ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, σύνθημα της πολιτικής αλλαγής έχει απήχηση στα μεσαία στρώματα και το πιθανότερο είναι πως θα είναι ο νέος πρωθυπουργός.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025