Επιχειρήσεις
Τα μαζικά λουκέτα στην εστίαση και τα τρία μεγάλα «αγκάθια» για το άνοιγμα
Η επαναλειτουργία της εστίασης παραμένει μία δύσκολη εξίσωση με αρκετές παραμέτρους για κυβέρνηση και ειδικούς, την ίδια στιγμή που επιχειρήσεις ακόμη και σε περιοχές όπως το Κολωνάκι και το Γκάζι βάζουν οριστικό «λουκέτο», αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους όσο τα καταστήματα είναι κλειστά.
Τα σενάρια των προηγούμενων ημερών, στα οποία ωστόσο μπήκε «φρένο» από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έκαναν λόγο για άνοιγμα της εστίασης ακόμη και στις αρχές Φεβρουαρίου με λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων. Και οι εκπρόσωποι του κλάδου ωστόσο, εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες.
Όπως εξήγησε στο insider.gr o πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν, όταν ανάψει το «πράσινο» φως για την εστίαση, να δοθεί η δυνατότητα για τη λειτουργία και τουλάχιστον του 50% των εσωτερικών χώρων. «Εφόσον τον Φεβρουάριο κάτι τέτοιο δεν είναι θα εφικτό, ας ανοίξουμε όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις» τονίζει ο κ. Καββαθάς, προσθέτοντας παράλληλα ότι μέσα στην καρδιά του χειμώνα οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες της κάθε μέρας για να λειτουργήσουν.
Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» αφορά στο ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις εστίασης να ανοίξουν μεν, όταν τους επιτραπεί, ωστόσο στη συνέχεια να χρειαστεί να κλείσουν ξανά. Αυτό, το σενάριο του lockdown «ακορντεόν», τρομάζει τους επιχειρηματίες οι οποίοι μέσα σε έναν χρόνο ήδη αναγκάστηκαν να κλείσουν δύο φορές. Όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς, η εστίαση είναι ένας κλάδος με ιδιαιτερότητες, οι προμήθειες που γίνονται αφορούν σε προϊόντα ευπαθή και δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ ολόκληρη η προετοιμασία για τη λειτουργία ενός καταστήματος απαιτεί μεγάλες δαπάνες. Αναφέρει μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την περίοδο του πρώτου lockdown που οι επιχειρήσεις έκλεισαν ξαφνικά πριν από το Σαββατοκύριακο, με όλες τις προμήθειες που είχαν γίνει, να πηγαίνουν χαμένες.
Επιπλέον, οι επιχειρηματίες εκφράζουν τον προβληματισμό τους όσον αφορά στη στήριξη του κλάδου. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, ζητούν να υπάρχει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την επόμενη μέρα, ακόμη και όταν τα καταστήματα ανοίξουν. Ο κλάδος άλλωστε είναι από τους βαρύτατα πληττόμενους της πανδημίας και πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση με συσσωρευμένες υποχρεώσεις από το παρατεταμένο lockdown.
Λουκέτα σε Κολωνάκι, Γκάζι και Ψυρρή
Τα πρώτα μαζικά οριστικά «λουκέτα» σε επιχειρήσεις εστίασης άλλωστε είναι πλέον γεγονός, καθώς μετά το δεύτερο lockdown αρκετοί επιχειρηματίες κατέβασαν «ρολά», άδειασαν τα καταστήματα τους και έβαλαν επιγραφές για ενοικιαστήριο, ακόμη και σε περιοχής που αποτελούν «στέκια» της εστίασης.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, περίπου 40 επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει στην περιοχή του Κολωνακίου, σε Σκουφά, Τσακάλωφ, Βαλαωρίτου. Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν και αρκετά καταστήματα στην περιοχή του Ψυρρή ενώ στο Γκάζι τουλάχιστον 10 μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο το τελευταίο διάστημα. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και αρκετά καταστήματα εστίασης στα Βόρεια Προάστια της πρωτεύουσας, όπως Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Χολαργό και Νέα Ερυθραία. Λουκέτο έχουν βάλει και περίπου 40 καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ και στην περιφέρεια πολλές επιχειρήσεις είναι στο «κόκκινο».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η πραγματική εικόνα και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, θα φανούν όταν τα καταστήματα θα ανοίξουν και οι επιχειρηματίες θα μετρήσουν τις συνολικές ζημιές τους. Πηγή: insider.gr