Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα μηνύματα της β’ κάλπης στον Μητσοτάκη – Η δυναμική των ανταρτών και ο εκνευρισμός στο Μαξίμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου το αποτέλεσμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς η Ν.Δ. κέρδισε μόνον τη Περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Ο στόχος που είχε τεθεί να “βαφτούν” με γαλάζιο χρώμα τόσο οι 13 περιφέρειες όσο και οι τρεις μεγάλοι δήμοι δεν επιτεύχθηκε και άπαντες πλέον αναγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών.

 Σε κάθε περίπτωση η κάλπη της περασμένης Κυριακής περιέχει σοβαρά πολιτικά μηνύματα, τα οποία τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ν.Δ. οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη προχωρώντας και στις ανάλογες κινήσεις.

Το πιο μεγάλο σοκ, ήταν χωρίς αμφιβολία η ήττα που υπέστη ο Κώστας Μπακογιάννης από τον Χάρη Δούκα στο δήμο της Αθήνας, λόγω του ότι ο νυν δήμαρχος ανήκει στον στενό πυρήνα της οικογένειας Μητσοτάκη.

Η ήττα ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως αλλά αυτό που έγινε σαφές ήταν πως οι πολίτες θέλουν πολλά περισσότερα από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Το μήνυμα που εστάλη μέσω του εκλογικού θριάμβου του κ. Δούκα έχει τρεις ερμηνείες:

-η πρώτη αφορά σε αποδοκιμασία της κυβέρνησης που αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του κ. Μπακογιάννη

-η δεύτερη ως μήνυμα κατά αλαζονικών συμπεριφορών και 

-η τρίτη ως λογική σύμφωνα με την οποία η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων θέλει επαγγελματίες και ο κ. Μπακογιάννης που χρεωνόταν τον “Μεγάλο Περίπατο” δεν ήταν ικανός για κάτι τέτοιο.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τη δημόσια στήριξη που έλαβε ο κ. Δούκας από τον Κώστα Ζαχαριάδη αλλά και από άλλες κινήσεις και κόμματα όπως οι Πράσινοι και το Βολτ.

Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι ήταν λάθος του κ. Μπακογιάννη το debate με τον κ. Δούκα στην ΕΡΤ, καθώς τον κατέστησε από αουτσάιντερ φαβορί για τη δημαρχία

 

Η Θεσσαλία και η Θεσσαλονίκη

Διαφορετικές είναι οι ερμηνείες που δίνονται από κυβερνητικά στελέχη για τις ήττες που υπέστη η Ν.Δ. στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και στο δήμο της Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη περίπτωση η ήττα έχει σχέση με το γεγονός ότι ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός χρεώθηκε την υπόθεση των αντιπλημμυρικών έργων και τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν πρόσφατα στη Θεσσαλία.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Αγοραστός στηρίχθηκε ευθέως από τον πρωθυπουργό και όλα τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, καθώς νίκησε ο κ. Κουρέτας.

Στη Θεσσαλονίκη -όπως και στη Θεσσαλία-, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν την υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη, που έγινε σύμβολο συσπείρωσης κατά του Κώστα Ζέρβα ο οποίος είχε την υποστήριξη του πρωθυπουργού.

Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων που δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο έναντι των επιλογών της ΝΔ. που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει το κυβερνών κόμμα τη μάχη των εντυπώσεων.

 

Νηφαλιότητα και ψυχραιμία

Στελέχη του Μαξίμου συνιστούν ψυχραιμία και νηφαλιότητα και επαναλαμβάνουν αυτό που είπε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ότι το μήνυμα ελήφθη. 

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ηγεμονία και η δυναμική της ΝΔ, η οποία όπως υπογραμμίζουν συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Όπως εξηγούν: 

-η Ν.Δ. έχει κερδίσει οκτώ περιφέρειες και 

-τα ποσοστά του πρώτου γύρου όπου συμμετείχαν όλα τα κόμματα δείχνουν ότι διατηρεί τη δυναμική που είχε στις εθνικές εκλογές.

 

Η δυναμική των ανταρτών

Αίσθηση έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι η Ν.Δ. στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ηττήθηκε από υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά από “γαλάζιους” αντάρτες.

Πρόκειται για στελέχη που πήγαν κόντρα στην κομματική γραμμή και κατάφεραν να κερδίσουν τέσσερις από τις πέντε περιφέρειες, όπου αντίπαλοι τους ήταν “εκλεκτοί” της Ν.Δ.

 

Αλαζονεία και λάθος μηνύματα

Κομματικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του β’ γύρου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι δηλώσεις που έγιναν από κάποιους υπουργούς.

Όπως τονίζουν, οι δηλώσεις τους εξέπεμπαν αλαζονεία και έστειλαν λάθος μηνύματα προς τους πολίτες, οι οποίοι τα καταδίκασαν στην κάλπη.

Η φράση του πρωθυπουργού “η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη” καθιστά σαφές ότι πολλά θα αλλάξουν και μάλιστα άμεσα.

 

Στο στόχαστρο του Μαξίμου

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν περάσει απαρατήρητες δηλώσεις τοπικών στελεχών που με τον τρόπο τους δεν στήριξαν τις επίσημες υποψηφιότητες του κόμματος.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για προσωπικά παιχνίδια και σημειώνουν ότι στελέχη που προσέφεραν στήριξη στους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος, θα βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο του Μαξίμου. 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ