Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τα 5 “κλειδιά” για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντεπίθεση Κασσελάκη

*Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις

*Το νέο τοπίο μετά τη “μεγάλη έξοδο”

*Η διείσδυση στα ειδικά εκλογικά κοινά

*Η “γοητεία” του αρχηγού & η φθορά της Ν.Δ.

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου για τα ποσοστά που δίνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει να έχει ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Η μάχη της δεύτερης θέσης σε καμία περίπτωση δεν έχει κριθεί ακόμη, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενισχυθεί, κάτι που δεν αποκλείεται να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να κερδίζει πόντους και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, πιστώνεται τη δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έως και πριν από λίγο καιρό, εμφανιζόταν ακόμη και με μονοψήφια νούμερα.

“Τα πολύ δύσκολα έχουν περάσει και μπορούμε να κοιτάμε μόνον μπροστά”, έλεγε με νόημα στον “Χτύπο” στέλεχος της Κουμουνδούρου, που δεν έκρυβε την πίστη του για ένα θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η γκρίνια και οι μουρμούρες, έχουν δώσει τη θέση τους στην αισιοδοξία που “πηγάζει” σε μεγάλο βαθμό από το τεράστιο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η παρουσίαση των υποψηφίων, την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπη, κατέστησε σε όλους σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει τη “χρυσή” ευκαιρία, προκειμένου να “χτίσει” μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να “οργώσει” όλη την Ελλάδα με περιοδείες που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα της κάλπης, αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι άλλαξε

Στο ερώτημα τι άλλαξε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εκεί που έπνεε τα λοίσθια, όχι μόνον ανέκαμψε και διεκδικεί ποσοστό ίδιο με αυτό που πήρε στις εθνικές εκλογές, η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη.

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για πέντε “κλειδιά” που άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και δίνουν ελπίδες για μια νέα δυναμική πορεία του κόμματος.

1. “Η μεγάλη έξοδος”: Ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως λένε οι υποστηρικτές του, κατάφερε αυτό που δεν θέλησε να κάνει πράξη το 2019, να απομονώσει δηλαδή στελέχη που τραβούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα πίσω. Η μεγάλη έξοδος που προέκυψε με τη φυγή 11 βουλευτών και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, ναι μεν οδήγησε σε διάσπαση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ απαλλάχθηκε από στελέχη με αριστερές ιδεοληψίες που δεν του έδιναν τη δυνατότητα να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στην κοινωνία. Στο πρόσφατο συνέδριο, ο Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαίωσε την ηγεμονία του και έβαλε οριστικό τέλος στην όποια αμφισβήτηση του. Η “αντίπαλος” του Όλγα Γεροβασίλη θεωρείται πλέον από τους στενούς του συνεργάτες και ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από καιρό πηγαίνει σε εκλογική αναμέτρηση έχοντας κλείσει όλα τα εσωτερικά του μέτωπα.

2. Στροφή στην Κεντροαριστερά: Ο πολιτικός λόγος του κ. Κασσελάκη αλλά και των στελεχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι πολύ πιο ήπιος σε σχέση με αυτόν του παρελθόντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται περισσότερα σε ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστεροί, κάτι που γίνεται σαφές από τις θέσεις του κόμματος για την οικονομία. Στην ουσία έχει καταφέρει να γίνει πιο ελκυστικός στη μεσαία τάξη που θέλει σταθερότητα και όχι άκρα και ακρότητες. Οι αναφορές του στον Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περιοδεία του στην Κρήτη, είχαν ως στόχευση τους ψηφοφόρους αυτού του χώρου, οι οποίοι στις εθνικές εκλογές εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ και προτίμησαν το ΠΑΣΟΚ.

3. Τα ειδικά κοινά: Σε δημοσκόπηση της ALCO για το δελτίο ειδήσεων του ALPHA ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην εκτίμηση ψήφου έως και 16%. Τα ποιοτικά στοιχεία τόσο των κρυφών όσο και των φανερών μετρήσεων μιλούν για ένα νέο εκλογικό σώμα που προηγουμένως δεν εμφανιζόταν ούτε στις μετρήσεις ούτε όμως και στην κάλπη. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταφέρει να διεισδύσει σε ειδικά κοινά, που δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για την πολιτική. Στην περίπτωση που καταφέρει να σηκώσει τους λεγόμενους “απολιτίκ” από τον “καναπέ” η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα πετύχει το θετικό αποτέλεσμα που επιδιώκει.

4. Η προσωπική γοητεία του Κασσελάκη: Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς παραγνωρίζει την προσωπική γοητεία που διαθέτει. Είναι ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, που δείχνει να έχει πετύχει ως προς την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα, κάτι που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς από τη δυναμική που έχουν οι συγκεντρώσεις και οι περιοδείες του ανά την Ελλάδα.

5. Φθορά Ν.Δ.: Αξιοπρόσεκτη είναι και η στρατηγική που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία βασίζεται στη φθορά της Ν.Δ. λόγω των πολιτικών που ακολουθεί μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 41%. Κομματικά στελέχη εξηγούν ότι οι πολίτες θέλουν να στείλουν στις ευρωεκλογές, μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης και για την ακρίβεια, και για τα Τέμπη και για τις υποκλοπές. Στο πλαίσιο αυτό τόσο ο κ. Κασσελάκης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανεβάσει στα ύψη τους τόνους κατά του πρωθυπουργού και ευελπιστούν ότι το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης θα τους δικαιώσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ