Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τι θα κάνουν τα “ορφανά” του Κασιδιάρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά τους Σπαρτιάτες τι;

*Άγνωστος “Χ” 245.000 ψήφοι

*Πού θα κατευθυνθούν στις ευρωεκλογές

*Η λύση της αποχής & της Ελληνικής Λύσης

*Φήμες για στήριξη μικρού δεξιού κόμματος

 

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην πολιτική ζωή της χώρας, μετά την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία “κόπηκε” το κόμμα των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές.

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι τι θα πράξουν τα “ορφανά” του Ηλία Κασιδιάρη, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι με τη δική του προτροπή, το κόμμα των Σπαρτιατών πήρε το εισιτήριο για τη Βουλή

Ο επικεφαλής τους μάλιστα Βασίλης Στίγκας είχε παραδεχτεί ότι ο έγκλειστος στις φυλακές χρυσαυγίτης, ήταν αυτός που έδωσε το “καύσιμο” για να γίνει η έκπληξη στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και οι καταγγελίες για Greek Mafia και Δον Κορλεόνε άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου και πλέον το ακροδεξιό μόρφωμα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάλυση.

Το γεγονός πάντως ότι 245.000 άνθρωποι ψήφισαν τους Σπαρτιάτες φέρνει στο προσκήνιο ένα μείζον θέμα που έχει σχέση με τη στάση που τηρήσουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Ασφαλής απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω κάτω ως προς τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων.

 

Άγνωστος “Χ”

Στην παρούσα φάση, οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις -Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ-, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν τις ψήφους του ακροδεξιού μορφώματος, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα κάνουν εκστρατεία για την προσέλκυσή τους.

Κατά συνέπεια το που θα κατευθυνθούν είναι ο μεγάλος άγνωστος “Χ” των εκλογών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν την επομένη της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών.

 

Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει η βεβαιότητα ότι ψήφους από το κόμμα των Σπαρτιατών δεν πρόκειται να πάρουν, στις Ευρωεκλογές της 9ης Μαΐου, από τη στιγμή που η Ν.Δ. μπλόκαρε τη συμμετοχή τους στις κάλπες.

“Γαλάζιοι” βουλευτές μάλιστα τονίζουν ότι η ΝΔ ήταν αυτή πήρε την πρωτοβουλία για το νόμο που τους μπλοκάρει, αλλά και το κόμμα που οδήγησε στη φυλακή τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Ανάλογες εκτιμήσεις γίνονται και στην Κουμουνδούρου, με τα στελέχη της να υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η Αριστερά δεν έχει και δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με ακροδεξιές αντιλήψεις.

 

Θρίλερ

Με αυτά τα δεδομένα, το θρίλερ περιπλέκεται για τα “ορφανά” του Κασιδιάρη που αν και βρίσκεται στη φυλακή δείχνει πως έχει τη δύναμη να ελέγχει τις ψήφους μιας κρίσιμης μάζας ψηφοφόρων με ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική τους απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή, καθώς το πιθανότερο είναι πως θα περιμένουν ως την τελευταία στιγμή για να πάρουν γραμμή.

Ας δούμε τώρα τι μπορεί να συμβεί με τις ψήφους 245.000 ανθρώπων που αποτελούν και μια κρίσιμη εκλογική “δεξαμενή”:

-Ενίσχυση Ελληνικής Λύσης: Το σενάριο θα μπορούσε να έχει βάση, αλλά η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως δύσκολα θα ενισχυθεί το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Το πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα στον ανεξάρτητο βουλευτή που προέρχεται από τους Σπαρτιάτες Κωνσταντίνο Φλώρο και τον συνάδελφό του από την Ελληνική Λύση Βασίλη Γραμμένο βάζει τέλος και ερμηνεύεται ως ένα πρώτο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των δύο κομμάτων. Επίσης ουδείς παραβλέπει το γεγονός ότι το ακροδεξιό κοινό των Σπαρτιατών βρίσκεται απέναντι στο σύνολο των κομμάτων, καθώς θεωρεί ότι έχουν συστημικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η Ελληνική Λύση, που κινείται δεξιότερα της Ν.Δ. δεν είναι γι’ αυτούς ένας ελκυστικός πολιτικός προορισμός, καθώς δεν μπορεί να εκφράσει τις εθνικιστικές τους απόψεις.

-Αποχή από τις κάλπες: Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποιος χώρος που μπορεί να τους “στεγάσει” το πιθανότερο είναι πως δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Η επιλογή της αποχής κρίνεται ως ένα λογικό σενάριο προκειμένου να εκφράσουν την αντίδραση τους στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα. Κατά συνέπεια τα “ορφανά” του Κασιδιάρη, είναι πολύ πιθανό είτε να κατευθυνθούν στις παραλίες, είτε να επιλέξουν το άκυρο και το λευκό στην περίπτωση που πάνε στις κάλπες.

Στήριξη μικρού δεξιού κόμματος: Στο παρασκήνιο οργιάζει η φημολογία ότι η κρίσιμη αυτή μάζα των ψηφοφόρων θα κατευθυνθεί σε κάποιο μικρό δεξιό κόμμα, μετά από deal που θα κάνει μαζί του ο Ηλίας Κασιδιάρης. Το deal θα είναι στα πρότυπα της σύμπραξης των εθνικών εκλογών του 2023, που ένα ανύπαρκτο κόμμα, βρέθηκε με ισχυρή εκπροσώπηση στο εθνικό κοινοβούλιο. Όπως γίνεται αντιληπτό μια τέτοια εξέλιξη, θα ερμηνευτεί ως επίδειξη δύναμης από την πλευρά του Κασιδιάρη, καθώς θα ενισχυθεί και θα έχει πιθανότητες να βγάλει ευρωβουλευτή ένα κόμμα που βρίσκεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ